Поручили: Хитно измијенити закон

Центар за повезивање са Европском унијом (ЕУ Цоннецт) позива Министарство правде БиХ и Савјет министара БиХ да по хитном поступку у парламентарну процедуру упуте измјене и допуне Закона о кривичном поступку БиХ.

Босна и Херцеговина 08.03.2018 | 22:46
Поручили: Хитно измијенити закон
Сматрају да би било какво "другачије понашање министра Јосипа Грубеше представљало залагање за легализацију криминала у БиХ".

"Осуђујемо пасиван однос министра правде БиХ који, преко Савјета министара БиХ, није упутио у парламентарну процедуру приједлог измјена и допуна Закона о кривичном поступку БиХ упркос томе што је одлука Уставног суда БиХ, а којом су проглашене неуставним одредбе Закона о кривичном поступку БиХ, објављена још 7. јула 2017. године", саопштено је из ЕУ Цоннецта.  

Центар је, каже се даље у саопштењу, "дубоко увјерен да је министру правде БиХ познат јасан став Европске уније да БиХ не може да постане чланица ЕУ с постојећим степеном корупције".

"Остали услови су слободни медији и владе које раде за грађане, а не за своје интересе", истиче се у саопштењу. 

ЕУ Цоннецт је позвао и законодавну власт на државном нивоу да, "у интересу грађана БиХ, прихвати хитну процедуру и усвоји измјене и допуне Закона о кривичном поступку БиХ јер ће у супротном изабрани парламентарци сносити директну одговорност за легализацију криминала у БиХ".

Центар за повезивање с Европском унијом упозорава да је Делегација ЕУ у БиХ јасно рекла "да би се неусвајање измјена и допуна Закона о кривичном поступку БиХ могло одразити на надолазеће Мишљење о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ".

"Желимо вјеровати да ниједан министар, па тако ни министар правде БиХ, не жели да његов нерад буде узрок евентуалних застоја на европском путу БиХ", каже се у саопштењу. 

ЕУ Цоннецт позива власти да приликом израде приједлога закона воде рачуна о усклађености с међународним стандардима, а посебно онима који се односе на Ковенцију Уједињених нација против транснационалног организованог криминала.

"Све политичке странке у Парламентарној скупштини БиХ упозоравамо на важност усвајања измјена и допуна Закона о кривичном поступку БиХ. Посебно позивамо опозиционе парламентарце, а који чине већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, да подрже усвајање измјена и допуна спорног закона", каже се на крају саопштења ЕУ Цоннецта.

Извор: Фена

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Нема друге

08.03.2018 22:20

Нема друге једино ако ови из Еу не притиснути Додика и његове и Човића и његове. А изгледа да за њих вриједе само санкције и казне. Млади министар Грубеша се исто тако понашао и у случају измјена закона о ВСТС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВЕЗДА-ПАРТИЗАН-БОРАЦ

08.03.2018 23:59

СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН БУДУЋИ ПРЕДСЈЕДНИЧЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Зеља: Жив и здрав нам био на многа љета и да останес такав какав си био и ове 42 године, енергичан, праведан,поштен, честит, позитиван у сваком смислу.....

Name

ре

09.03.2018 07:13

Цовицев цовек, само ради по налогу странке и главног из Хдз.

Name

ПероЗдрео

09.03.2018 07:18

Због њиховог притиска и јесмо ту где смо. Треба прекинути евроатлантске интеграције ,треба понистити све законе који су донесени по налогу ЕУ и ММФ.Тек онда сигурно цемо осјетити мало боље

Name

Хамза

08.03.2018 22:37

А Мектиц ин обеца хапсења и три године хапси а сви на слободи ил је лапрдо само у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остави се тога

09.03.2018 03:56

Не хапси Мектић. Све истраге отварају тужилаштва и они захтијевају хапшења.Дакле полиција отвара истрагу по налогу тужилаштва. Видиш да су сва под политичком контролом.

Name

борац

09.03.2018 04:18

Ако их Мектиц ухапси којем суду да их преда знас ли ти цитати или коментарисес непроцитано.

Name

смолуца

09.03.2018 07:23

Баке,Цоциц и Додик контролису правосудје БиХ.

Name

харе

08.03.2018 22:42

Кад тад це морати то измјенути, најебали су ко зути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

09.03.2018 05:29

Триада_БиХ /РС.Бакир.Баја.и брат Човић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

09.03.2018 06:46

А не спомињу се процеси за афере? Шта је било било је? Ко хапио хапио, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

09.03.2018 06:58

Ста овај сад хоце..има ли ко да му казе АЈ НЕ СЕРИ..нек иде у своју Европу,а нас остави на миру..зар не видите да нам је овако потаман..јесте мало незгодно па министрии након двадесет година казу да се ради на рјесавању тог и тог проблема..Ако буде каква ЕУ странка..ја излазим да за њу гласујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

09.03.2018 07:02

А посебно опозиција која чини већину хахаха ја државе и срања па ђе то још има. Опозиција већина и да гласа по вашим жељама, море марш корумпирана багро. Ово сте све ви и донијели са собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2018 08:54

Још мало па главни кабадахија на политићку депонију, и све че кренути барем мало боље за обичне људе.