Poručili: Hitno izmijeniti zakon

Centar za povezivanje sa Evropskom unijom (EU Connect) poziva Ministarstvo pravde BiH i Savjet ministara BiH da po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Bosna i Hercegovina 08.03.2018 | 22:46
Poručili: Hitno izmijeniti zakon
Smatraju da bi bilo kakvo "drugačije ponašanje ministra Josipa Grubeše predstavljalo zalaganje za legalizaciju kriminala u BiH".

"Osuđujemo pasivan odnos ministra pravde BiH koji, preko Savjeta ministara BiH, nije uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH uprkos tome što je odluka Ustavnog suda BiH, a kojom su proglašene neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, objavljena još 7. jula 2017. godine", saopšteno je iz EU Connecta.  

Centar je, kaže se dalje u saopštenju, "duboko uvjeren da je ministru pravde BiH poznat jasan stav Evropske unije da BiH ne može da postane članica EU s postojećim stepenom korupcije".

"Ostali uslovi su slobodni mediji i vlade koje rade za građane, a ne za svoje interese", ističe se u saopštenju. 

EU Connect je pozvao i zakonodavnu vlast na državnom nivou da, "u interesu građana BiH, prihvati hitnu proceduru i usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH jer će u suprotnom izabrani parlamentarci snositi direktnu odgovornost za legalizaciju kriminala u BiH".

Centar za povezivanje s Evropskom unijom upozorava da je Delegacija EU u BiH jasno rekla "da bi se neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH moglo odraziti na nadolazeće Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU".

"Želimo vjerovati da nijedan ministar, pa tako ni ministar pravde BiH, ne želi da njegov nerad bude uzrok eventualnih zastoja na evropskom putu BiH", kaže se u saopštenju. 

EU Connect poziva vlasti da prilikom izrade prijedloga zakona vode računa o usklađenosti s međunarodnim standardima, a posebno onima koji se odnose na Kovenciju Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

"Sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH upozoravamo na važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH. Posebno pozivamo opozicione parlamentarce, a koji čine većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da podrže usvajanje izmjena i dopuna spornog zakona", kaže se na kraju saopštenja EU Connecta.

Izvor: Fena

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Nema druge

08.03.2018 22:20

Nema druge jedino ako ovi iz Eu ne pritisnuti Dodika i njegove i Čovića i njegove. A izgleda da za njih vrijede samo sankcije i kazne. Mladi ministar Grubeša se isto tako ponašao i u slučaju izmjena zakona o VSTS

ODGOVORITE
Name

ZVEZDA-PARTIZAN-BORAC

08.03.2018 23:59

SREĆAN TI ROĐENDAN BUDUĆI PREDSJEDNIČE REPUBLIKE SRPSKE! Zelja: Živ i zdrav nam bio na mnoga ljeta i da ostanes takav kakav si bio i ove 42 godine, energičan, pravedan,pošten, čestit, pozitivan u svakom smislu.....

Name

re

09.03.2018 07:13

Covicev covek, samo radi po nalogu stranke i glavnog iz Hdz.

Name

PeroZdreo

09.03.2018 07:18

Zbog njihovog pritiska i jesmo tu gde smo. Treba prekinuti evroatlantske integracije ,treba ponistiti sve zakone koji su doneseni po nalogu EU i MMF.Tek onda sigurno cemo osjetiti malo bolje

Name

Hamza

08.03.2018 22:37

A Mektic in obeca hapsenja i tri godine hapsi a svi na slobodi il je laprdo samo u prazno.

ODGOVORITE
Name

Ostavi se toga

09.03.2018 03:56

Ne hapsi Mektić. Sve istrage otvaraju tužilaštva i oni zahtijevaju hapšenja.Dakle policija otvara istragu po nalogu tužilaštva. Vidiš da su sva pod političkom kontrolom.

Name

borac

09.03.2018 04:18

Ako ih Mektic uhapsi kojem sudu da ih preda znas li ti citati ili komentarises neprocitano.

Name

smoluca

09.03.2018 07:23

Bake,Cocic i Dodik kontrolisu pravosudje BiH.

Name

hare

08.03.2018 22:42

Kad tad ce morati to izmjenuti, najebali su ko zuti.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

09.03.2018 05:29

Triada_BiH /RS.Bakir.Baja.i brat Čović.

ODGOVORITE
Name

Pixy

09.03.2018 06:46

A ne spominju se procesi za afere? Šta je bilo bilo je? Ko hapio hapio, a?

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

09.03.2018 06:58

Sta ovaj sad hoce..ima li ko da mu kaze AJ NE SERI..nek ide u svoju Evropu,a nas ostavi na miru..zar ne vidite da nam je ovako potaman..jeste malo nezgodno pa ministrii nakon dvadeset godina kazu da se radi na rjesavanju tog i tog problema..Ako bude kakva EU stranka..ja izlazim da za nju glasujem

ODGOVORITE
Name

Па

09.03.2018 07:02

А посебно опозиција која чини већину хахаха ја државе и срања па ђе то још има. Опозиција већина и да гласа по вашим жељама, море марш корумпирана багро. Ово сте све ви и донијели са собом.

ODGOVORITE
Name

Ре

09.03.2018 08:54

Још мало па главни кабадахија на политићку депонију, и све че кренути барем мало боље за обичне људе.