Узимају кредит да враћају дугове

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске расписао је тендер за набавку кредита од 133 милиона КМ који ће, између осталог, бити искоришћен за враћање постојећих кредита, измирење обавеза из ранијег периода те за набавку информационог система.

Република Српска 08.03.2018 | 14:09
Узимају кредит да враћају дугове
Укупна вриједност уговора са каматама и обрадом кредита процијењена је на 163,8 милиона КМ без ПДВ-а.

У тендерској документацији наведено је да главница износи 133 милиона КМ те да се ФЗО задужује на 10 година са укључених 12 мјесеци грејс периода.

Критериј за додјелу уговора је најнижа цијена, а заинтересоване банке могу да доставе понуде до 16. априла.

За овај кредит гаранцију ће дати Република Српска, а зајам ће бити осигуран и мјеницама Фонда здравственог осигурања.

Влада РС дала је крајем прошле године сагласност за ово задужење, а у ФЗО су тада за ЦАПИТАЛрекли да ће од укупног износа кредита, за рефинансирање постојећих индиректних задужења бити искориштено 95,7 милиона марака, за измирење обавеза из ранијег периода 16 милиона КМ, а за финансирање права осигураника 9,3 милиона КМ.



Преосталих 12 милиона ФЗО планира да потроши за финансирање прве фазе интегрисаног информационог система, за који је укупно планирано 23 милиона КМ.

„Фонд ће са новим кредитним задужењем имати мању рату за 15 милиона КМ на годишњем нивоу што значи да ће овај новац бити усмјерен на финансирање здравствене заштите. Наиме, нови кредит ће бити подигнут по повољнијим условима, пролонгираће се рок отплате кредита и смањити каматна стопа, па ће и рата на годишњем нивоу бити знатно мања“, рекли су раније у Фонду.

Пословање Фонда значајно оптерећују дуговања за доприносе која износе око 280 милиона КМ, а готово половина тог дуга није наплатива јер се предузећа налазе у стечају или ликвидацији.

Да се Фонд налази у великим финансијским проблемима потврђено је и приликом израде буџета РС за ову годину, с обзиром на то да ће из буџета бити издвојено око девет милиона КМ за измирење дуговања за дијализне услуге пацијентима у РС. Ово је први пут да се из буџета плаћа лијечење пацијената.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

јој јој

08.03.2018 13:43

Жалосно јадно бједно. Ово води у пропаст све грађане који очекују и мисле да кад се разболи има неки тамо фонд здравственог осигурања тј фонд смрти јада и муке коју смо сами себи пресудили

ОДГОВОРИТЕ
Name

велики газда

08.03.2018 13:44

Чему ово све води. Пуко народ с главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

08.03.2018 15:03

Због тог информационог система се и диже кредит ваљда...кошта 2-3 милиона, а Уговор иде на 30 милиона...27-28 милиона разлога за кредит има.

ОДГОВОРИТЕ