Uzimaju kredit da vraćaju dugove

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske raspisao je tender za nabavku kredita od 133 miliona KM koji će, između ostalog, biti iskorišćen za vraćanje postojećih kredita, izmirenje obaveza iz ranijeg perioda te za nabavku informacionog sistema.

Republika Srpska 08.03.2018 | 14:09
Uzimaju kredit da vraćaju dugove
Ukupna vrijednost ugovora sa kamatama i obradom kredita procijenjena je na 163,8 miliona KM bez PDV-a.

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da glavnica iznosi 133 miliona KM te da se FZO zadužuje na 10 godina sa uključenih 12 mjeseci grejs perioda.

Kriterij za dodjelu ugovora je najniža cijena, a zainteresovane banke mogu da dostave ponude do 16. aprila.

Za ovaj kredit garanciju će dati Republika Srpska, a zajam će biti osiguran i mjenicama Fonda zdravstvenog osiguranja.

Vlada RS dala je krajem prošle godine saglasnost za ovo zaduženje, a u FZO su tada za CAPITALrekli da će od ukupnog iznosa kredita, za refinansiranje postojećih indirektnih zaduženja biti iskorišteno 95,7 miliona maraka, za izmirenje obaveza iz ranijeg perioda 16 miliona KM, a za finansiranje prava osiguranika 9,3 miliona KM.Preostalih 12 miliona FZO planira da potroši za finansiranje prve faze integrisanog informacionog sistema, za koji je ukupno planirano 23 miliona KM.

„Fond će sa novim kreditnim zaduženjem imati manju ratu za 15 miliona KM na godišnjem nivou što znači da će ovaj novac biti usmjeren na finansiranje zdravstvene zaštite. Naime, novi kredit će biti podignut po povoljnijim uslovima, prolongiraće se rok otplate kredita i smanjiti kamatna stopa, pa će i rata na godišnjem nivou biti znatno manja“, rekli su ranije u Fondu.

Poslovanje Fonda značajno opterećuju dugovanja za doprinose koja iznose oko 280 miliona KM, a gotovo polovina tog duga nije naplativa jer se preduzeća nalaze u stečaju ili likvidaciji.

Da se Fond nalazi u velikim finansijskim problemima potvrđeno je i prilikom izrade budžeta RS za ovu godinu, s obzirom na to da će iz budžeta biti izdvojeno oko devet miliona KM za izmirenje dugovanja za dijalizne usluge pacijentima u RS. Ovo je prvi put da se iz budžeta plaća liječenje pacijenata.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

joj joj

08.03.2018 14:43

Žalosno jadno bjedno. Ovo vodi u propast sve građane koji očekuju i misle da kad se razboli ima neki tamo fond zdravstvenog osiguranja tj fond smrti jada i muke koju smo sami sebi presudili

ODGOVORITE
Name

veliki gazda

08.03.2018 14:44

Čemu ovo sve vodi. Puko narod s glavom.

ODGOVORITE
Name

Top

08.03.2018 16:03

Zbog tog informacionog sistema se i diže kredit valjda...košta 2-3 miliona, a Ugovor ide na 30 miliona...27-28 miliona razloga za kredit ima.

ODGOVORITE