ЛШ: Паде Сити код куће, Јуве шокирао Тотенхем!

Јувентус из амбиса до четвртфинала, пала Ситијева "тврђава"! Фудбалери Јувентуса и Манчестер ситија пласирали су се у четвртфинале Лиге шампиона где су се придружили Реал Мадриду и Ливерпулу.  Какав блеф Алегрија - од 1:0 до 1:2 за три минута! Тотенхем је имао вођство, игру, надмоћ, самопоуздање, боље шансе, ма све. . . Све док Алегри у 60. и 61. минуту није направио две измене после којих је из прве две акције Јувентус постигао ДВА гола и прошао даље.  Тотенхем игра страшан фудбал, Јувентус шампионски! Пипита послао Кејна и Тотенхем назад у школску клупу! На Вемблију 2:1 за Јуве.  На три гола од чуда: Базел победио у Манчестеру! Швајцарци показали да на овом нивоу такмичења ипак нема залуталих противника и отворили очи Ђозепу Гвардиоли, који је добио јасну слику о томе на које играче не може озбиљно да рачуна у најважнијем делу сезоне - 1:2.

Фудбал 07.03.2018 | 23:15
ЛШ: Паде Сити код куће, Јуве шокирао Тотенхем!
Јувентус је у дербију дана савладао Тотенхем 2:1, после великог преокрета на Вемблију, где је "Стара дама" била подређена више од 60 минута.

С друге стране, комбиновати тим "Грађана" поражен је после 13 узастопних победа на Етихаду, славио је Базел 2:1, такође после преокрета, али 4:0 из првог меча је било довољно тиму Пепа Гвардиоле за пласман.

Тотенхем је 60 минута доминирао против Јувентуса, у потпуности надиграо "Стару даму", чији играчи нису имали решење за брзоноге офанзивце "Певаца".

Спурси су посебно импресивни били у првом полувремену, али је питање којим током би ишао меч да Јувентус није оштећен за чист пенал у 17. минуту, када је Фертонген оборио Косту у казненом простору.

Међутим, предвођени расположеним Соном домаћини су константно претили голу Буфона, Јужнокорејац је пропустио три сјајне прилике, да би у 39. минуту коначно успео да савлада легендарног Италијана.

Изгледало је да ће Тотенхем да елиминише вицешампиона Европе, али све се мења у последњих пола сата. Масимилијано Алегри преузима контролу увођењем двојице офанзивних бекова који преокрећу ситуацију.

У року од само три минута Јувентус постиже два гола и решава меч. Јунаци "Старе даме" били су Аргентинци, Гонсало Игуаин је изједначио резултат након центаршута Лихтштајнера и реакције Кедире главом, да би Пауло Дибала на асистенцију земљака лако матирао Ига Лориса.

Тотенхем је кренуо на све или ништа у финишу, али није имао среће. Седам минута пре краја Сон одлично шутира са око 16 метара, али за мало поред гола.

Још бољу шансу имао је Кејн у 90. минуту, после центаршута Сона надвисио је двојицу чувара, али је погодио само стативу и Јувентус је прошао даље.

Сат времена играо се Тотенхем са славним ривалом пред препуним трибинама "Вемблија".

"Певци" су у реванш мечу осмине финала Лиге шампиона, након што су се у Торину вратили после брзих 2:0 за Јувентус и вратили опасан реми у Лондон, имали све: игру, самопоуздање, темпо, вођство након поготка Хеунг-мин Сона у 39. минуту, подршку навијача, као и спорог и безидејног ривала који се до тог 60. минута истицао грубостима и закаснелим стартовима.

Да ли је од почетка желео и чекао баш то или се на двоструку измену одлучио силом прилика схвативши да дугачије неће ићи на жреб у Монте Карло 16. марта... тешко да ћемо сазнати. Углавном, прекаљени италијански тактичар Макс Алегри повукао је два потеза после којих је Јуве одиграо две акције и дао два гола за коначних:

Тотенхем - Јувентус 1:2 (1:0), голом и асистенцијом до тада невидљивог Гонзала Игуаина који се од фаворита за измену претворио у играча ове рунде такмичења с обзиром на то да је на "Јувентус арени" постигао оба гола и успео да промаши и једанаестерац.

"Бјанконери" су Алегријеве измене: Квадво Асамоа уместо Блеза Матуидија у 60. и Стефан Лихтштајнер уместо Махдија Бенатије у 61. минуту, уз неминовно груписање из флексибилне 3-5-2 у конкретну 4-4-2 формацију, схватили као позив за јуриш током ког су у два налета два пута стигли до мреже Уга Лориса и то без да су до тада створили шансу за гол!

"Буцкасти" Аргентинац, Игуаин, мајсторски се појавио из другог плана на центаршут још неознојеног Лихтштајнера и скок Самија Кедире у шеснаестерцу, високо подигао ногу и успео спољним делом стопала да заледи Француза на голу Тотенхема, али и све који су ове среде увече били уз допадљив и талентован енглески тим. Било је то у 64. минуту, а само три минута касније - ова залеђена санта из северног Лондона - растурила се на ситне комаде после још једне убитачне акције Торинеза.

Овог пута кроз средину, али опет преко Игуаина, "Стара дама" поцепала је високо постављену одбрану "певаца", Гонзалов пас у простор био је попут писте за Дибалу који је убацио у шесту брзину и за секунд левом ногом савладао репрезентативца Француске након чега се чула само ерупција одушевљења 5.000 "тифоза" из Пиемонта – 1:2.

Нешто мање од пола сата требало је екипи збуњеног Маурисија Покетина да стигне до озбиљних и последњих шанси за гол, али тек након што је млади и хваљени менаџер убацио другог шпица, Фернанда Љорентеа уместо љутог Деле Алија, међутим није било суђено Спарсима да на тај начин изборе продужетке и други пут се врате у меч против истог ривала.

Стрелац и најбољи играч Тотенхема вечерас, Сон, тукао је левом "са капице" мало пред стативе времешног и све споријег Ђанлуиђија Буфона за уздахе на "Вемблију" којим је у надокнади времена одјекнуо ударац лопте о исту стативу након што се Хари Кејн активирао из офсајда и покушао "трзајем главом" да продужи утакмицу за пола сата можда и дуже.

Буфон је пролетео у празно и није видео шта се догодило иза њега, а а догодило се да је лопта пала право на гол-црту пре него што ју је у историју испуцао кварни Андреа Барзаљи, играч који још од првог полувремена није требало да буде на терену јер је намерно и то два пута нагазио на Соново колено док је овај лежао на трави.

Чешки арбитар Павел Краловец и његови помоћници обрукали су се више пута, поред црвеног картона Барзаљију нису досудили чист пенал за Јувентус на 0:0 када је (у јединој непријатној ситуацији пред Лорисом до гола Игуаина) бразлски дриблер Даглас Кошта побегао Јану Вертонгену, а овај га оборио с леђа.

Пенал је могао, или морао боље рећи, да буде "свиран" и у финишу утакмице, када је у свеопштој и паничној опсади Буфоновог гола - нешто пре Соновог ударца са ивице шеснаестерца и стативе Кејна - Кристијан Ериксен тукао "дроп киком" са 17-18 метара, а искусни Ђорђо Кјелини спустио руку иза себе за случај да лева и десна нога не буду довољне у клизећем старту.

Био је у праву, успео је да заустави оштар шут и превари Краловеца који ће морати на "рибање" код надлежних.

На "рибање" би морао и Покетино, који је дозволио да га Алегри потпуно разбуца са два потеза у вечери у којој је његов тим био бољи, бржи, тачнији, спретнији и - лаковернији. Ако томе додамо утисак из Торина, где смо такође видели Тотенхем као бољи од два такмаца, онда је јасно ко је највећи губитник за сада у овој рунди такмичења – "Поцх".

На тренутак, изгледало је да ће Италијани морати да алиби потраже у једној погрешној судијској одлуци. И да је био неки други Италијан можда и би. Али Јуве није као остали. Јувентус је највећи. Најлукавији. Најопаснији кад мислиш да су готови. Торинска Стара дама пуних сат времена примала је ударце у бубреге, савијала се као тек изникло дрвце на ветру, али њени корени дубоко сежу. И много их је тешко почупати. Певци су их кљуцнули, ни сами нису могли да поверују колико су дебели. Два гола у размаку од само три минута објаснила су Енглезима ту тако танку, а опет велику разлику. Просто је, Тотенхем игра страшан фудбал, Јувентус игра шампионски фудбал! На Вемблију, светилишту енглеске игре, 2:1 за Јуве и крај европске сезоне за Тотенхем.

Частан крај, најблаже речено. Реално гледано, Тотенхем је вечерас био бољи тим. Од првог звиждукаШимона Марчинака као помахнитао нападао последњу линију Јувентуса, сатерао госте у наручјеЂанлуиђија Буфона, чак и преко Хјонг Мин Сона постигао тај гол који је Стару даму одгурао на саму ивицу амбиса. Два су јој била потребна после тога.

Два је и дала. Два за три минута.

Гонзало Игуаин је натерао све у Лондону да макар на тренутак престану са хвалоспевима о Харију Кејну, да бар мало стишају тон и не прескачу степенике причама о томе како је он већ сада најбоља деветка у Европи. Није. Можда је на добром, али није. И данас је и сам могао да се увери у то, јер је преко пута себе имао једног који је без дилеме већи. Још у Торину, два комада стрпао је Игуаин Певцима. Вечерас и трећи, па онда и маестрална лопта за Паула Дибалу који је испалио фатални хитац у мрежу Уга Љориса. Само три минута. Такође и три пошто је Макс Алегри извршио прву измену и Блез Матуидија заменио Квадхо Асамоом, два након што је Штефан Лихтштајнер ушао уместо Медија Бенатије.

Зна нешто и тај Алегри. Зна много у ствари. Јер управо је Лихтштајнер у 64. минуту центрирао са леве стране,Сами Кедира главом проследио лопту на петерац, а Игуаин је - мајстори то увек раде - био на правом месту и спретно променио путању фудбала. Љорис ту ништа није могао.

Није могао ни три минута касније. Дејвинсон Санчез је вероватно могао. Али није да се ни он баш сваки дан судара са голгетером какав је Игуаин. Превише га је лако Аргентинац окренуо, сасвим избацио из игре и потом у стилу плејмејкера пустио лопту да одклиза до Дибале. Ништа ту није могао Лорис.

А после тога? Још Тотенхемових напада, било их је вала и доста претећих, али се у тим тренуцима ипак чинило да су и Певци изгубили самопоуздање. Да их је Јувентус у та три минута толико жестоко отресао о терен Вемблија да нису могли ни да себе убеде да су бољи и да треба да прођу. Не би било незаслужено да јесу, мада треба рећи и да је Марчинак при резултату 0:0 прогледао кроз прсте Јану Вертонгену када је обориоДагласа Косту и начинио пенал који пољски судија свирао.

Не би, дакле, било незаслужено да јесу прошли даље, али вечерас је била једна од оних утакмица која дозвољава да мало преформулишемо ону стару кошаркашку изреку. Напад постиже голове, одбрана доноси победе. Посебно кад имаш ту Ђорђа Кјелинија да уклиза у последњем часу и из тако искусног аса какав јеЂанлуиђи Буфон измами примални крик радости, па Андреу Барзаљија да у 90. минуту испуца лопту на гол линији.

Јуве иде даље. Јуве иде где тамо где су само највећи. И не мора никог да се боји. 

ТОТЕНХЕМ - ЈУВЕНТУС 1:2 (1:0)
/Сон 39 - Игуаин 64, Дибала 67/

Тотенхем (4-2-3-1): Лорис - Трипије, Вертонген, Санчез, Дејвис - Дајер (од 74. Ламела), Дембеле - Ериксен, Али (од 86. Љоренте), Сон - Кејн;
Јувентус (4-3-3): Буфон - Барзаљи, Бенатија (од 61’ Лихтштајнер), Кјелини, Алекс Сандро - Кедира, Пјанић, Матуиди (од 60’ Асамоа) - Дибала, Игуаин (од 83’ Стураро), Коста.

Стадион: Вембли;
Судија: Шимон Марчињак

Пратили смо, али са доста мање интензитета, и шта се догађало на "Етихаду" где је комбиновани састав домаћих одрађивао посао након победе од 0:4 на "Сент Јакоб" парку и одрадио га поразом: Манчестер сити - Базел 1:2 (1:1), уз шесторицу нових играча у односу на победу "грађана" над Челсијем, од којих је један 17-годишњи Фил Фоден.

Други меч дана је био формалност, јер је Сити славио 4:0 у Базелу у првом сусрету. Изгледало је да ће "Грађани" славити опет, али је ипак прекинута једна њихова велика серија.

Рани гол Габријела Жезуса већ у осмом минуту, његов први још од новембра, а на асистенцију феноменалног Бернарда Силве, није обесхрабрио госте из Швајцарске.

Спортски су се до краја борили за частан опроштај и на крају су га изборили. Десетак минута након вођства Ситија, Базел успева да поравна резултат.

Мохамед Ељунуси је дочекао лопту на левој стативи, након што је она прошла кроз цео казнени, те уз помоћ одбитка успео да савлада Брава.

У завршници полувремена оба тима су имала по гол шансу, али Гиндоан и опет Ељунуси нису били најприсебнији у реализацији.

Меч је решен 20 минута пре краја. Елујунуси је одиграо одличан пас у казнени простор, тамо је лопту дочекао Ланг и ударцем уз десну стативу преокренуо на 2:1.

Десетак минута пре краја Брахим Дијас је имао прилику да изједначи, али је траљаво шутирао, па је Сити поражен после 13 узастопних победа код куће у свим такмичењима.

Црне слутње се нису обистиниле. Базел не да се није обрукао на Етихаду, већ је победио, али је за право чудо у Манчестеру ипак било потребно много више. Читава три гола делила су Рафаела Викија од сензационалног проласка у четвртфинала Лиге шампиона – 1:2 (укупно 5:2).

Али, нико од играча Базела у Енглеску није стигао да би се борио за пласман међу осам најбољих на Старом континенту, већ да би показао да није залутао у нокаут фазу. И у томе су успели. Ђозеп Гвардиолаје поштено истумбао састав, али ће имати свашта да приговори својим играчима, који ни у овој постави нису себи смели да дозвоље луксуз пораза. На терену није било Агуера, Отамендија, Де Брујнеа, на голу је уместо Едерсона стајао Браво.

Почетак утакмице није наговештавао да је славље гостију на Етихаду уопште могуће. Грађани су себи својственом акцијом, са креатором Санеом, асистентом Бернардом Силвом и егзекутором Габријелом Жесусом, повели већ у осмом минуту. Ипак, гости су убрзо схватили да могу да се надмећу. Ељунуси је у 17. минуту остављен сам као дух у шеснаестерцу домаћина и уследио је пројектил који се не брани.

Нису се домаћи успаничили ни такон тог гола, али је тај моменат био кључан за госте да подигну озбиљно пољуљано самопоуздање, које је после пораза у првој утакмици са собом однело и још два пораза у швајцаском првенству. Састав Рафаела Викија је тада постао озбиљан такмичарски тим, који је ловио противникове грешке, док је Манчестер Сити наставио бескрвно да кружи око противничког шесанестерца.

У таквим околностима, погодак Михаела Ланга је стигао као нека врста спортске правде. Јаја Туре је изгубио лопту на својој половини, потом безнадежно јурио за Ељунусијем, а овај на правом месту пронашао Михаела Ланга. Уследиодио је снажан ударац врхом копачке који је био неодбрањив за Брава.

На тај начин су стартних 4:0, претворени у за госте прихватљивих 5:2, као доказ да на овом нивоу такмичења нема залуталих тимова. Са друге стране, Гвардиоли је ова утакмица створила јасну слику о томе на које играче не може да озбиљно да рачуна у савршном делу сезоне, а у данашњој екипи је било неколико таквих примера.

МАНЧЕСТЕР СИТИ – БАЗЕЛ 1:2 (1:1), укупно 5:2
/Жесус 8 – Ељунуси 17, Ланг 71/

Стадион: Етихад
Гледалаца: 49.411
Судија: Павел Краловец (Чешка)

МАН СИТИ (4-3-3): Браво – Данило, Стонс, Лапорт, Зинченко – Гундоган (од 66. Дијаз), Туре, Фоден (од 89. Адарабиојо) – Бернардо Силва, Жесус, Сане.

БАЗЕЛ (3-4-3): Валчик – Сухи, Фрај, Лакроа – Ланг, Дије, Зуфи, Риверос – Буа (од 68. Штокер), Оберлан (од 74. Ван Волфсвинкел), Ељунуси.

Реванш мечеви осмине финала:

уторак

ПСЖ - Реал Мадрид 1:2 (0:0), први меч 1:3
/Кавани 71 - Роналдо 51, Каземиро 80/

Ливерпул - Порто 0:0, први меч 5:0

среда

Тотенхем - Јувентус 1:2 (1:0), први меч 2:2
/Сон 39 - Игуаин 64, Дибала 67/

Манчестер сити - Базел 1:2 (1:1), први меч 4:0
/Жезус 8 - Елионуси 17, Ланг 71/

13. март

Манчестер јунајтед - Севиља, први меч 0:0
Рома - Шахтјор, први меч 1:2

14. март

Барселона - Челси, први меч 1:1
Бешикташ - Бајерн Минхен, први меч 5:0

Жреб за четвртфинале биће одржан 16. марта.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар