LŠ: Pade Siti kod kuće, Juve šokirao Totenhem!

Juventus iz ambisa do četvrtfinala, pala Sitijeva "tvrđava"! Fudbaleri Juventusa i Mančester sitija plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona gde su se pridružili Real Madridu i Liverpulu.  Kakav blef Alegrija - od 1:0 do 1:2 za tri minuta! Totenhem je imao vođstvo, igru, nadmoć, samopouzdanje, bolje šanse, ma sve. . . Sve dok Alegri u 60. i 61. minutu nije napravio dve izmene posle kojih je iz prve dve akcije Juventus postigao DVA gola i prošao dalje.  Totenhem igra strašan fudbal, Juventus šampionski! Pipita poslao Kejna i Totenhem nazad u školsku klupu! Na Vembliju 2:1 za Juve.  Na tri gola od čuda: Bazel pobedio u Mančesteru! Švajcarci pokazali da na ovom nivou takmičenja ipak nema zalutalih protivnika i otvorili oči Đozepu Gvardioli, koji je dobio jasnu sliku o tome na koje igrače ne može ozbiljno da računa u najvažnijem delu sezone - 1:2.

Fudbal 07.03.2018 | 23:15
LŠ: Pade Siti kod kuće, Juve šokirao Totenhem!
Juventus je u derbiju dana savladao Totenhem 2:1, posle velikog preokreta na Vembliju, gde je "Stara dama" bila podređena više od 60 minuta.

S druge strane, kombinovati tim "Građana" poražen je posle 13 uzastopnih pobeda na Etihadu, slavio je Bazel 2:1, takođe posle preokreta, ali 4:0 iz prvog meča je bilo dovoljno timu Pepa Gvardiole za plasman.

Totenhem je 60 minuta dominirao protiv Juventusa, u potpunosti nadigrao "Staru damu", čiji igrači nisu imali rešenje za brzonoge ofanzivce "Pevaca".

Spursi su posebno impresivni bili u prvom poluvremenu, ali je pitanje kojim tokom bi išao meč da Juventus nije oštećen za čist penal u 17. minutu, kada je Fertongen oborio Kostu u kaznenom prostoru.

Međutim, predvođeni raspoloženim Sonom domaćini su konstantno pretili golu Bufona, Južnokorejac je propustio tri sjajne prilike, da bi u 39. minutu konačno uspeo da savlada legendarnog Italijana.

Izgledalo je da će Totenhem da eliminiše vicešampiona Evrope, ali sve se menja u poslednjih pola sata. Masimilijano Alegri preuzima kontrolu uvođenjem dvojice ofanzivnih bekova koji preokreću situaciju.

U roku od samo tri minuta Juventus postiže dva gola i rešava meč. Junaci "Stare dame" bili su Argentinci, Gonsalo Iguain je izjednačio rezultat nakon centaršuta Lihtštajnera i reakcije Kedire glavom, da bi Paulo Dibala na asistenciju zemljaka lako matirao Iga Lorisa.

Totenhem je krenuo na sve ili ništa u finišu, ali nije imao sreće. Sedam minuta pre kraja Son odlično šutira sa oko 16 metara, ali za malo pored gola.

Još bolju šansu imao je Kejn u 90. minutu, posle centaršuta Sona nadvisio je dvojicu čuvara, ali je pogodio samo stativu i Juventus je prošao dalje.

Sat vremena igrao se Totenhem sa slavnim rivalom pred prepunim tribinama "Vemblija".

"Pevci" su u revanš meču osmine finala Lige šampiona, nakon što su se u Torinu vratili posle brzih 2:0 za Juventus i vratili opasan remi u London, imali sve: igru, samopouzdanje, tempo, vođstvo nakon pogotka Heung-min Sona u 39. minutu, podršku navijača, kao i sporog i bezidejnog rivala koji se do tog 60. minuta isticao grubostima i zakasnelim startovima.

Da li je od početka želeo i čekao baš to ili se na dvostruku izmenu odlučio silom prilika shvativši da dugačije neće ići na žreb u Monte Karlo 16. marta... teško da ćemo saznati. Uglavnom, prekaljeni italijanski taktičar Maks Alegri povukao je dva poteza posle kojih je Juve odigrao dve akcije i dao dva gola za konačnih:

Totenhem - Juventus 1:2 (1:0), golom i asistencijom do tada nevidljivog Gonzala Iguaina koji se od favorita za izmenu pretvorio u igrača ove runde takmičenja s obzirom na to da je na "Juventus areni" postigao oba gola i uspeo da promaši i jedanaesterac.

"Bjankoneri" su Alegrijeve izmene: Kvadvo Asamoa umesto Bleza Matuidija u 60. i Stefan Lihtštajner umesto Mahdija Benatije u 61. minutu, uz neminovno grupisanje iz fleksibilne 3-5-2 u konkretnu 4-4-2 formaciju, shvatili kao poziv za juriš tokom kog su u dva naleta dva puta stigli do mreže Uga Lorisa i to bez da su do tada stvorili šansu za gol!

"Buckasti" Argentinac, Iguain, majstorski se pojavio iz drugog plana na centaršut još neoznojenog Lihtštajnera i skok Samija Kedire u šesnaestercu, visoko podigao nogu i uspeo spoljnim delom stopala da zaledi Francuza na golu Totenhema, ali i sve koji su ove srede uveče bili uz dopadljiv i talentovan engleski tim. Bilo je to u 64. minutu, a samo tri minuta kasnije - ova zaleđena santa iz severnog Londona - rasturila se na sitne komade posle još jedne ubitačne akcije Torineza.

Ovog puta kroz sredinu, ali opet preko Iguaina, "Stara dama" pocepala je visoko postavljenu odbranu "pevaca", Gonzalov pas u prostor bio je poput piste za Dibalu koji je ubacio u šestu brzinu i za sekund levom nogom savladao reprezentativca Francuske nakon čega se čula samo erupcija oduševljenja 5.000 "tifoza" iz Piemonta – 1:2.

Nešto manje od pola sata trebalo je ekipi zbunjenog Maurisija Poketina da stigne do ozbiljnih i poslednjih šansi za gol, ali tek nakon što je mladi i hvaljeni menadžer ubacio drugog špica, Fernanda Ljorentea umesto ljutog Dele Alija, međutim nije bilo suđeno Sparsima da na taj način izbore produžetke i drugi put se vrate u meč protiv istog rivala.

Strelac i najbolji igrač Totenhema večeras, Son, tukao je levom "sa kapice" malo pred stative vremešnog i sve sporijeg Đanluiđija Bufona za uzdahe na "Vembliju" kojim je u nadoknadi vremena odjeknuo udarac lopte o istu stativu nakon što se Hari Kejn aktivirao iz ofsajda i pokušao "trzajem glavom" da produži utakmicu za pola sata možda i duže.

Bufon je proleteo u prazno i nije video šta se dogodilo iza njega, a a dogodilo se da je lopta pala pravo na gol-crtu pre nego što ju je u istoriju ispucao kvarni Andrea Barzalji, igrač koji još od prvog poluvremena nije trebalo da bude na terenu jer je namerno i to dva puta nagazio na Sonovo koleno dok je ovaj ležao na travi.

Češki arbitar Pavel Kralovec i njegovi pomoćnici obrukali su se više puta, pored crvenog kartona Barzaljiju nisu dosudili čist penal za Juventus na 0:0 kada je (u jedinoj neprijatnoj situaciji pred Lorisom do gola Iguaina) brazlski dribler Daglas Košta pobegao Janu Vertongenu, a ovaj ga oborio s leđa.

Penal je mogao, ili morao bolje reći, da bude "sviran" i u finišu utakmice, kada je u sveopštoj i paničnoj opsadi Bufonovog gola - nešto pre Sonovog udarca sa ivice šesnaesterca i stative Kejna - Kristijan Eriksen tukao "drop kikom" sa 17-18 metara, a iskusni Đorđo Kjelini spustio ruku iza sebe za slučaj da leva i desna noga ne budu dovoljne u klizećem startu.

Bio je u pravu, uspeo je da zaustavi oštar šut i prevari Kraloveca koji će morati na "ribanje" kod nadležnih.

Na "ribanje" bi morao i Poketino, koji je dozvolio da ga Alegri potpuno razbuca sa dva poteza u večeri u kojoj je njegov tim bio bolji, brži, tačniji, spretniji i - lakoverniji. Ako tome dodamo utisak iz Torina, gde smo takođe videli Totenhem kao bolji od dva takmaca, onda je jasno ko je najveći gubitnik za sada u ovoj rundi takmičenja – "Poch".

Na trenutak, izgledalo je da će Italijani morati da alibi potraže u jednoj pogrešnoj sudijskoj odluci. I da je bio neki drugi Italijan možda i bi. Ali Juve nije kao ostali. Juventus je najveći. Najlukaviji. Najopasniji kad misliš da su gotovi. Torinska Stara dama punih sat vremena primala je udarce u bubrege, savijala se kao tek izniklo drvce na vetru, ali njeni koreni duboko sežu. I mnogo ih je teško počupati. Pevci su ih kljucnuli, ni sami nisu mogli da poveruju koliko su debeli. Dva gola u razmaku od samo tri minuta objasnila su Englezima tu tako tanku, a opet veliku razliku. Prosto je, Totenhem igra strašan fudbal, Juventus igra šampionski fudbal! Na Vembliju, svetilištu engleske igre, 2:1 za Juve i kraj evropske sezone za Totenhem.

Častan kraj, najblaže rečeno. Realno gledano, Totenhem je večeras bio bolji tim. Od prvog zviždukaŠimona Marčinaka kao pomahnitao napadao poslednju liniju Juventusa, saterao goste u naručjeĐanluiđija Bufona, čak i preko Hjong Min Sona postigao taj gol koji je Staru damu odgurao na samu ivicu ambisa. Dva su joj bila potrebna posle toga.

Dva je i dala. Dva za tri minuta.

Gonzalo Iguain je naterao sve u Londonu da makar na trenutak prestanu sa hvalospevima o Hariju Kejnu, da bar malo stišaju ton i ne preskaču stepenike pričama o tome kako je on već sada najbolja devetka u Evropi. Nije. Možda je na dobrom, ali nije. I danas je i sam mogao da se uveri u to, jer je preko puta sebe imao jednog koji je bez dileme veći. Još u Torinu, dva komada strpao je Iguain Pevcima. Večeras i treći, pa onda i maestralna lopta za Paula Dibalu koji je ispalio fatalni hitac u mrežu Uga Ljorisa. Samo tri minuta. Takođe i tri pošto je Maks Alegri izvršio prvu izmenu i Blez Matuidija zamenio Kvadho Asamoom, dva nakon što je Štefan Lihtštajner ušao umesto Medija Benatije.

Zna nešto i taj Alegri. Zna mnogo u stvari. Jer upravo je Lihtštajner u 64. minutu centrirao sa leve strane,Sami Kedira glavom prosledio loptu na peterac, a Iguain je - majstori to uvek rade - bio na pravom mestu i spretno promenio putanju fudbala. Ljoris tu ništa nije mogao.

Nije mogao ni tri minuta kasnije. Dejvinson Sančez je verovatno mogao. Ali nije da se ni on baš svaki dan sudara sa golgeterom kakav je Iguain. Previše ga je lako Argentinac okrenuo, sasvim izbacio iz igre i potom u stilu plejmejkera pustio loptu da odkliza do Dibale. Ništa tu nije mogao Loris.

A posle toga? Još Totenhemovih napada, bilo ih je vala i dosta pretećih, ali se u tim trenucima ipak činilo da su i Pevci izgubili samopouzdanje. Da ih je Juventus u ta tri minuta toliko žestoko otresao o teren Vemblija da nisu mogli ni da sebe ubede da su bolji i da treba da prođu. Ne bi bilo nezasluženo da jesu, mada treba reći i da je Marčinak pri rezultatu 0:0 progledao kroz prste Janu Vertongenu kada je oborioDaglasa Kostu i načinio penal koji poljski sudija svirao.

Ne bi, dakle, bilo nezasluženo da jesu prošli dalje, ali večeras je bila jedna od onih utakmica koja dozvoljava da malo preformulišemo onu staru košarkašku izreku. Napad postiže golove, odbrana donosi pobede. Posebno kad imaš tu Đorđa Kjelinija da ukliza u poslednjem času i iz tako iskusnog asa kakav jeĐanluiđi Bufon izmami primalni krik radosti, pa Andreu Barzaljija da u 90. minutu ispuca loptu na gol liniji.

Juve ide dalje. Juve ide gde tamo gde su samo najveći. I ne mora nikog da se boji. 

TOTENHEM - JUVENTUS 1:2 (1:0)
/Son 39 - Iguain 64, Dibala 67/

Totenhem (4-2-3-1): Loris - Tripije, Vertongen, Sančez, Dejvis - Dajer (od 74. Lamela), Dembele - Eriksen, Ali (od 86. Ljorente), Son - Kejn;
Juventus (4-3-3): Bufon - Barzalji, Benatija (od 61’ Lihtštajner), Kjelini, Aleks Sandro - Kedira, Pjanić, Matuidi (od 60’ Asamoa) - Dibala, Iguain (od 83’ Sturaro), Kosta.

Stadion: Vembli;
Sudija: Šimon Marčinjak

Pratili smo, ali sa dosta manje intenziteta, i šta se događalo na "Etihadu" gde je kombinovani sastav domaćih odrađivao posao nakon pobede od 0:4 na "Sent Jakob" parku i odradio ga porazom: Mančester siti - Bazel 1:2 (1:1), uz šestoricu novih igrača u odnosu na pobedu "građana" nad Čelsijem, od kojih je jedan 17-godišnji Fil Foden.

Drugi meč dana je bio formalnost, jer je Siti slavio 4:0 u Bazelu u prvom susretu. Izgledalo je da će "Građani" slaviti opet, ali je ipak prekinuta jedna njihova velika serija.

Rani gol Gabrijela Žezusa već u osmom minutu, njegov prvi još od novembra, a na asistenciju fenomenalnog Bernarda Silve, nije obeshrabrio goste iz Švajcarske.

Sportski su se do kraja borili za častan oproštaj i na kraju su ga izborili. Desetak minuta nakon vođstva Sitija, Bazel uspeva da poravna rezultat.

Mohamed Eljunusi je dočekao loptu na levoj stativi, nakon što je ona prošla kroz ceo kazneni, te uz pomoć odbitka uspeo da savlada Brava.

U završnici poluvremena oba tima su imala po gol šansu, ali Gindoan i opet Eljunusi nisu bili najprisebniji u realizaciji.

Meč je rešen 20 minuta pre kraja. Elujunusi je odigrao odličan pas u kazneni prostor, tamo je loptu dočekao Lang i udarcem uz desnu stativu preokrenuo na 2:1.

Desetak minuta pre kraja Brahim Dijas je imao priliku da izjednači, ali je traljavo šutirao, pa je Siti poražen posle 13 uzastopnih pobeda kod kuće u svim takmičenjima.

Crne slutnje se nisu obistinile. Bazel ne da se nije obrukao na Etihadu, već je pobedio, ali je za pravo čudo u Mančesteru ipak bilo potrebno mnogo više. Čitava tri gola delila su Rafaela Vikija od senzacionalnog prolaska u četvrtfinala Lige šampiona – 1:2 (ukupno 5:2).

Ali, niko od igrača Bazela u Englesku nije stigao da bi se borio za plasman među osam najboljih na Starom kontinentu, već da bi pokazao da nije zalutao u nokaut fazu. I u tome su uspeli. Đozep Gvardiolaje pošteno istumbao sastav, ali će imati svašta da prigovori svojim igračima, koji ni u ovoj postavi nisu sebi smeli da dozvolje luksuz poraza. Na terenu nije bilo Aguera, Otamendija, De Brujnea, na golu je umesto Edersona stajao Bravo.

Početak utakmice nije nagoveštavao da je slavlje gostiju na Etihadu uopšte moguće. Građani su sebi svojstvenom akcijom, sa kreatorom Saneom, asistentom Bernardom Silvom i egzekutorom Gabrijelom Žesusom, poveli već u osmom minutu. Ipak, gosti su ubrzo shvatili da mogu da se nadmeću. Eljunusi je u 17. minutu ostavljen sam kao duh u šesnaestercu domaćina i usledio je projektil koji se ne brani.

Nisu se domaći uspaničili ni takon tog gola, ali je taj momenat bio ključan za goste da podignu ozbiljno poljuljano samopouzdanje, koje je posle poraza u prvoj utakmici sa sobom odnelo i još dva poraza u švajcaskom prvenstvu. Sastav Rafaela Vikija je tada postao ozbiljan takmičarski tim, koji je lovio protivnikove greške, dok je Mančester Siti nastavio beskrvno da kruži oko protivničkog šesanesterca.

U takvim okolnostima, pogodak Mihaela Langa je stigao kao neka vrsta sportske pravde. Jaja Ture je izgubio loptu na svojoj polovini, potom beznadežno jurio za Eljunusijem, a ovaj na pravom mestu pronašao Mihaela Langa. Uslediodio je snažan udarac vrhom kopačke koji je bio neodbranjiv za Brava.

Na taj način su startnih 4:0, pretvoreni u za goste prihvatljivih 5:2, kao dokaz da na ovom nivou takmičenja nema zalutalih timova. Sa druge strane, Gvardioli je ova utakmica stvorila jasnu sliku o tome na koje igrače ne može da ozbiljno da računa u savršnom delu sezone, a u današnjoj ekipi je bilo nekoliko takvih primera.

MANČESTER SITI – BAZEL 1:2 (1:1), ukupno 5:2
/Žesus 8 – Eljunusi 17, Lang 71/

Stadion: Etihad
Gledalaca: 49.411
Sudija: Pavel Kralovec (Češka)

MAN SITI (4-3-3): Bravo – Danilo, Stons, Laport, Zinčenko – Gundogan (od 66. Dijaz), Ture, Foden (od 89. Adarabiojo) – Bernardo Silva, Žesus, Sane.

BAZEL (3-4-3): Valčik – Suhi, Fraj, Lakroa – Lang, Dije, Zufi, Riveros – Bua (od 68. Štoker), Oberlan (od 74. Van Volfsvinkel), Eljunusi.

Revanš mečevi osmine finala:

utorak

PSŽ - Real Madrid 1:2 (0:0), prvi meč 1:3
/Kavani 71 - Ronaldo 51, Kazemiro 80/

Liverpul - Porto 0:0, prvi meč 5:0

sreda

Totenhem - Juventus 1:2 (1:0), prvi meč 2:2
/Son 39 - Iguain 64, Dibala 67/

Mančester siti - Bazel 1:2 (1:1), prvi meč 4:0
/Žezus 8 - Elionusi 17, Lang 71/

13. mart

Mančester junajted - Sevilja, prvi meč 0:0
Roma - Šahtjor, prvi meč 1:2

14. mart

Barselona - Čelsi, prvi meč 1:1
Bešiktaš - Bajern Minhen, prvi meč 5:0

Žreb za četvrtfinale biće održan 16. marta.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar