Оптужен: У Србији шпијунирао за ИД

Пољско тужилаштво подигло је оптужницу против Мароканца који се сумњичи да је био члан терористичке организације Исламска држава, те да је за њу шпијунирао широм Европе.

Свијет 07.03.2018 | 18:54
Оптужен: У Србији шпијунирао за ИД
У саопштењу се наводи да је оптужени, који је у складу са пољским законима о приватности идентификован као Мурад Т, био активан у Пољској, Аустрији, Грчкој, Њемачкој, Србији и Турској, у периоду од децембра 2014. године до септембра 2016. године, када је ухапшен на југу Пољске.

Мароканац, који је поријеклом из Казабланке, биће задржан у притвору, а уколико буде осуђен, могао би да добије казну затвора у трајању до осам година.

У саопштењу канцеларије државног тужиоца наводи се да је Мурад Т. радио као извиђач за водећег активисту "Исламске државе" у Европи Абделхамида Абауда, лидера групе која је извршила нападе у Паризу у новембру 2015. године и који је у Француској убијен убрзо након напада.

Оптужени је у Европу дошао користећи лажне документе, којима се представљао као избјеглица из Сирије.

Истражиоци су на мобилном телефону оптуженог пронашли инструкције за израду и коришћење експлозива, као и фотографије локација које би требало да буду мете напада, пренио је АП.

Тужиоци Одјељења за борбу против тероризма у пољском граду Катовице прослиједили су оптужницу локалном окружном суду.

За сада није познато када би случај могао бити отворен на суду нити колико ће читав процес потрајати.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дрина

08.03.2018 06:23

Кад СЕ све сабере бит ЦЕ да је борави у босни и бакиров спијун.

ОДГОВОРИТЕ