Optužen: U Srbiji špijunirao za ID

Poljsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marokanca koji se sumnjiči da je bio član terorističke organizacije Islamska država, te da je za nju špijunirao širom Evrope.

Svijet 07.03.2018 | 18:54
Optužen: U Srbiji špijunirao za ID
U saopštenju se navodi da je optuženi, koji je u skladu sa poljskim zakonima o privatnosti identifikovan kao Murad T, bio aktivan u Poljskoj, Austriji, Grčkoj, Njemačkoj, Srbiji i Turskoj, u periodu od decembra 2014. godine do septembra 2016. godine, kada je uhapšen na jugu Poljske.

Marokanac, koji je porijeklom iz Kazablanke, biće zadržan u pritvoru, a ukoliko bude osuđen, mogao bi da dobije kaznu zatvora u trajanju do osam godina.

U saopštenju kancelarije državnog tužioca navodi se da je Murad T. radio kao izviđač za vodećeg aktivistu "Islamske države" u Evropi Abdelhamida Abauda, lidera grupe koja je izvršila napade u Parizu u novembru 2015. godine i koji je u Francuskoj ubijen ubrzo nakon napada.

Optuženi je u Evropu došao koristeći lažne dokumente, kojima se predstavljao kao izbjeglica iz Sirije.

Istražioci su na mobilnom telefonu optuženog pronašli instrukcije za izradu i korišćenje eksploziva, kao i fotografije lokacija koje bi trebalo da budu mete napada, prenio je AP.

Tužioci Odjeljenja za borbu protiv terorizma u poljskom gradu Katovice proslijedili su optužnicu lokalnom okružnom sudu.

Za sada nije poznato kada bi slučaj mogao biti otvoren na sudu niti koliko će čitav proces potrajati.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Drina

08.03.2018 06:23

Kad SE sve sabere bit CE da je boravi u bosni i bakirov spijun.

ODGOVORITE