Видео: Да ли је Јокић најбољи плеј међу центрима? Икада!

С високог и ниског поста, из пик&рола и на почетку напада. . .

Кошарка 09.03.2018 | 22:45
Видео: Да ли је Јокић најбољи плеј међу центрима? Икада!
Мајкл Мелоун је имао шта да замери Николи Јокићу после меча са Даласом, али свеукупан утисак не може да поништи једна лоша партија, па медији без обзира на тај један кикс настављају да хвале српског центра. И то како! Каталонски Мундо Депортиво данас поставља занимљиво питање: да ли је Јокић најбољи плеј међу центрима којег је НБА лиге имала?

Дакле, не ове сезоне, него кроз целу историју.

Откуд сад баш толике речи хвале? Статистика даје повод. Центар Денвера у последњих десет утакмица у просеку бележи девет асистенција по мечу. Ако рачунамо целу сезону просек пада, али је опет импресиван за центра: шест асистенција по утакмици. Толико успешних додавања није бележио нико у НБА лиги још од легендарног Вилта Чемберлена у сезони 1967/1968!

Притом, Јокић не занемарује остале статистичке колене, у тих 10 последњих утакмица просек је: 21,8 поена, 11,3 скока ид евет асистенција. И све то уз шут из игре од 55,6 одсто, односно 56,3 кад су у питају - тројке! У тих десет Денвер је отварио седам победа.

Наравно, било је центара који су били и доминантинији под обручима, али осећај за игру је оно што издваја Јокића. Последњих година, само јеЈоаким Ноа био близу са бројем успешних додавања пошто је у сезони 2013/2014 бележио у просеку 5,4 по мечу.

Шта је то што Јокић има, а други немају? Разноврсност у нападу. Угледни магазине Дајм кроз видео клипове је анализирао на које све начине Јокић разиграва саиграче. Импресиван репертоар, најблаже речено.

ПОЧЕТАК НАПАДА



ВИСОКИ ПОСТ



НИСКИ ПОСТ



ПИК ЕНД РОЛ



КОМБИНАЦИЈЕ



А Јокићу су тек 23 године и нема сумње да ће само бити бољи.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар