Video: Da li je Jokić najbolji plej među centrima? Ikada!

S visokog i niskog posta, iz pik&rola i na početku napada. . .

Košarka 09.03.2018 | 22:45
Video: Da li je Jokić najbolji plej među centrima? Ikada!
Majkl Meloun je imao šta da zameri Nikoli Jokiću posle meča sa Dalasom, ali sveukupan utisak ne može da poništi jedna loša partija, pa mediji bez obzira na taj jedan kiks nastavljaju da hvale srpskog centra. I to kako! Katalonski Mundo Deportivo danas postavlja zanimljivo pitanje: da li je Jokić najbolji plej među centrima kojeg je NBA lige imala?

Dakle, ne ove sezone, nego kroz celu istoriju.

Otkud sad baš tolike reči hvale? Statistika daje povod. Centar Denvera u poslednjih deset utakmica u proseku beleži devet asistencija po meču. Ako računamo celu sezonu prosek pada, ali je opet impresivan za centra: šest asistencija po utakmici. Toliko uspešnih dodavanja nije beležio niko u NBA ligi još od legendarnog Vilta Čemberlena u sezoni 1967/1968!

Pritom, Jokić ne zanemaruje ostale statističke kolene, u tih 10 poslednjih utakmica prosek je: 21,8 poena, 11,3 skoka id evet asistencija. I sve to uz šut iz igre od 55,6 odsto, odnosno 56,3 kad su u pitaju - trojke! U tih deset Denver je otvario sedam pobeda.

Naravno, bilo je centara koji su bili i dominantiniji pod obručima, ali osećaj za igru je ono što izdvaja Jokića. Poslednjih godina, samo jeJoakim Noa bio blizu sa brojem uspešnih dodavanja pošto je u sezoni 2013/2014 beležio u proseku 5,4 po meču.

Šta je to što Jokić ima, a drugi nemaju? Raznovrsnost u napadu. Ugledni magazine Dajm kroz video klipove je analizirao na koje sve načine Jokić razigrava saigrače. Impresivan repertoar, najblaže rečeno.

POČETAK NAPADA



VISOKI POST



NISKI POST



PIK END ROL



KOMBINACIJE



A Jokiću su tek 23 godine i nema sumnje da će samo biti bolji.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar