Само дијалогом до развоја региона

Послије шест година у Мостару су се састали највиши званичници Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске, који су се сложили да мир и стабилности владају у земљама западног Балкана, као и да овакви састанци доприносе јачању трговинских и економских веза.

Босна и Херцеговина 06.03.2018 | 19:00
Само дијалогом до развоја региона
Како је оцијењено на састанку у Мостару трилатерални политички разговори нису једноставни, али је потребно створити позитивну атмосферу како би се покушао ријешити велики број насљеђених проблема у односима ове три земље, али и јачаањем трговинских и економских веза обезбиједити боља будућност региона.

"Ми морамо да разговарамо о будућности. Сматрам да треба да радимо на изједначавању пореских стопа. Сигуран да ће у будућности та идеја победити јер то је за нас питање живота и опстанка.

Неће страни инвеститори долазити у нашу земљу све док не буду сигурни у нашу политичку стабилност. Боље односе треба да градимо у будућности", истакао је предсјендик Србије Александар Вучић.

"Било је пуно тема којих смо се дотакли, демографска кретања, односно депопулација наших држава је једно од питања којим се бавимо посебно у Хрвтаској. Међутим, забрињавају ме трендови у БиХ и вјерујем да у нашој сарадњи можемо учинити пуно да би осигурали опстанак и останак сва три народа и осталих на простору БиХ", рекла је предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и предсједник Србије Александар Вучић поново су супроставили ставове и то на конференцији за медије.

Ријеч је било о приједлогу Србије за рјешење међуграничног проблема са БИХ, који је и раније одбио само Изетбеговић.

И овај пут бошњачки члан Предсједништва образложио је своје разлоге, али му је предсједник Србије одговорио да износи неистине и да није прочитао приједлог.

"Немамо ријешено питање демаркације, топографских карата и слично. Србија има захтјеве да се направи девијација, измјене код двију централа и тамо гдје пролази пруга и цеста код Рудог око хидроцентрала. Нема говора да се промијени да се праве те девијације, али се могу наћи начини да те централе функционишу", рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

"Има једна ствар која није тачна у овом што је рекао Изетбеговић. Србија не тражи и у предлогу који сам доставио званично БиХ, уопште не пише о овом о чему говори Изетбеговић и видим да није читао. Дакле, то је био случај раније да се уради девијација или демеркација на страшно великом простору, нећете веровати то је 14 и 37 хектара, да не причамо о 100 хиљада", рекао је Вучић.

Изетбеговић није имао исти став ни са српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем по питању рјешавања проблема са мостом Љубовија – Братануц. И док Иванић сматра да то заједно требају ријешити Савјет министара и ентитетска Влада, Изетбеговић тврди да је то на Влади Српске.

"Ми очекујемо да ће Савјет министара са другим надлежним ентитетским институцијама коначно тај посао завршити јер развлачање овог посла не би више имало смисла", рекао је Иванић.

"Ради се о имовинско-правним пословима које не ријешава Савјет министара, већ ентитеска Влада", тврди Изетбеговић.

На састанку чланови Предсједништва БиХ упознали су своје госте и са проблемом Изборног закона, али се о томе није расправљало и остављено је као бх. унутрашње питање.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

06.03.2018 16:17

Иванић изразио задовољство што се овакав састанак одржао први пут након шест година?! Предсједништво БиХ је по Уставу задужено за вањску политику, а он у том Предсједништву сједи ево већ 4 године?! Па, ко је требао иницирати овај састанак? Да ли он као неко ко креира вањску политику БиХ, или можда ја који ово примјећујем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

06.03.2018 17:00

Па Ти као кинески цар. Три дрзаве, јадне су ово дрзаве. Дрзаве на инфузији. Југа је дрзава била. Ово су фосилни остаци дрзаве, а свака дузна Бог те пита колико. Ста це нам границе, ограницени смо у свему и свацему...

Name

да

06.03.2018 17:00

Па Ти као кинески цар. Три дрзаве, јадне су ово дрзаве. Дрзаве на инфузији. Југа је дрзава била. Ово су фосилни остаци дрзаве, а свака дузна Бог те пита колико. Ста це нам границе, ограницени смо у свему и свацему...

Name

Циркус

06.03.2018 23:39

Највисе од свега ме дојмило цвијеце на столу. Вјероватно је Цовиц на неки нацин исказао љубав према Колинди постављајуци " Лотос" на стол. Све у свему није циста посла постављајуци цвијет који је симбол љубави. Да нам се Цовиц није заљубио.?!

Name

Фигура

07.03.2018 05:48

Састало се пет муљатора с којима управљају трокутаси,бла бла мало супље прице и као фол вербални сукоб па опет све испоцетка,стално се састају а никакво добро од њих,безвезе

Name

Освит

06.03.2018 18:19

Будуци да са састанка нема заједницке изјаве нити било каквих конкретних договора ,народски рецено сусрет је био цисти туризам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.03.2018 19:15

Грешиш,није било ни заједничког наступа,па према томе ни изјаве.

Name

Мрак

06.03.2018 20:06

И добар крканлук

Name

смолуца

06.03.2018 20:28

Боље да су отисли на неку планину..на два дана.

Name

Конекад

06.03.2018 18:40

Као пре рата само што су тад шесторица ишла и састанчила а сад их је петоро. Резултат ће отприлике на крају бити исти. Све у п..ду материну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

06.03.2018 18:43

Ипак је постигнут неки помак,сва тројица имају исту кравату. Браво за предсједништво БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супља прица

06.03.2018 18:52

МИЛЕ СЕ ПИТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2018 19:26

Миле ради како Вуциц казе. Он се најмање пита. Миле би растурио и бивсу Yугу а камоли БиХ.

Name

ГАНДИ

06.03.2018 22:03

Гарант у питању неки кредити па као да неки тамо виде како се ми волимо и несто договарамо.У мислима ста појест попит и поклопит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

06.03.2018 22:59

Босну треба поделити. РЕПУБЛИКА СРПСКА припада Србији, ХЕРЦЕГ БОСНА припада Хрватској а Босна нека буде Бошњацка. Овакав Састав нема и неце ниста довести, само градјани испастају и одлазе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

07.03.2018 04:35

Ко од вас зели несто боље народу?Па на власти сте годинама а народу никада није било тезе.Сви сте ви страни плаценици.Васе је да докусурите ово сто је остало.

ОДГОВОРИТЕ