Samo dijalogom do razvoja regiona

Poslije šest godina u Mostaru su se sastali najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji su se složili da mir i stabilnosti vladaju u zemljama zapadnog Balkana, kao i da ovakvi sastanci doprinose jačanju trgovinskih i ekonomskih veza.

Bosna i Hercegovina 06.03.2018 | 19:00
Samo dijalogom do razvoja regiona
Kako je ocijenjeno na sastanku u Mostaru trilateralni politički razgovori nisu jednostavni, ali je potrebno stvoriti pozitivnu atmosferu kako bi se pokušao riješiti veliki broj nasljeđenih problema u odnosima ove tri zemlje, ali i jačaanjem trgovinskih i ekonomskih veza obezbijediti bolja budućnost regiona.

"Mi moramo da razgovaramo o budućnosti. Smatram da treba da radimo na izjednačavanju poreskih stopa. Siguran da će u budućnosti ta ideja pobediti jer to je za nas pitanje života i opstanka.

Neće strani investitori dolaziti u našu zemlju sve dok ne budu sigurni u našu političku stabilnost. Bolje odnose treba da gradimo u budućnosti", istakao je predsjendik Srbije Aleksandar Vučić.

"Bilo je puno tema kojih smo se dotakli, demografska kretanja, odnosno depopulacija naših država je jedno od pitanja kojim se bavimo posebno u Hrvtaskoj. Međutim, zabrinjavaju me trendovi u BiH i vjerujem da u našoj saradnji možemo učiniti puno da bi osigurali opstanak i ostanak sva tri naroda i ostalih na prostoru BiH", rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo su suprostavili stavove i to na konferenciji za medije.

Riječ je bilo o prijedlogu Srbije za rješenje međugraničnog problema sa BIH, koji je i ranije odbio samo Izetbegović.

I ovaj put bošnjački član Predsjedništva obrazložio je svoje razloge, ali mu je predsjednik Srbije odgovorio da iznosi neistine i da nije pročitao prijedlog.

"Nemamo riješeno pitanje demarkacije, topografskih karata i slično. Srbija ima zahtjeve da se napravi devijacija, izmjene kod dviju centrala i tamo gdje prolazi pruga i cesta kod Rudog oko hidrocentrala. Nema govora da se promijeni da se prave te devijacije, ali se mogu naći načini da te centrale funkcionišu", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Ima jedna stvar koja nije tačna u ovom što je rekao Izetbegović. Srbija ne traži i u predlogu koji sam dostavio zvanično BiH, uopšte ne piše o ovom o čemu govori Izetbegović i vidim da nije čitao. Dakle, to je bio slučaj ranije da se uradi devijacija ili demerkacija na strašno velikom prostoru, nećete verovati to je 14 i 37 hektara, da ne pričamo o 100 hiljada", rekao je Vučić.

Izetbegović nije imao isti stav ni sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem po pitanju rješavanja problema sa mostom Ljubovija – Bratanuc. I dok Ivanić smatra da to zajedno trebaju riješiti Savjet ministara i entitetska Vlada, Izetbegović tvrdi da je to na Vladi Srpske.

"Mi očekujemo da će Savjet ministara sa drugim nadležnim entitetskim institucijama konačno taj posao završiti jer razvlačanje ovog posla ne bi više imalo smisla", rekao je Ivanić.

"Radi se o imovinsko-pravnim poslovima koje ne riješava Savjet ministara, već entiteska Vlada", tvrdi Izetbegović.

Na sastanku članovi Predsjedništva BiH upoznali su svoje goste i sa problemom Izbornog zakona, ali se o tome nije raspravljalo i ostavljeno je kao bh. unutrašnje pitanje.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

06.03.2018 16:17

Ivanić izrazio zadovoljstvo što se ovakav sastanak održao prvi put nakon šest godina?! Predsjedništvo BiH je po Ustavu zaduženo za vanjsku politiku, a on u tom Predsjedništvu sjedi evo već 4 godine?! Pa, ko je trebao inicirati ovaj sastanak? Da li on kao neko ko kreira vanjsku politiku BiH, ili možda ja koji ovo primjećujem?

ODGOVORITE
Name

da

06.03.2018 17:00

Pa Ti kao kineski car. Tri drzave, jadne su ovo drzave. Drzave na infuziji. Juga je drzava bila. Ovo su fosilni ostaci drzave, a svaka duzna Bog te pita koliko. Sta ce nam granice, ograniceni smo u svemu i svacemu...

Name

da

06.03.2018 17:00

Pa Ti kao kineski car. Tri drzave, jadne su ovo drzave. Drzave na infuziji. Juga je drzava bila. Ovo su fosilni ostaci drzave, a svaka duzna Bog te pita koliko. Sta ce nam granice, ograniceni smo u svemu i svacemu...

Name

Cirkus

06.03.2018 23:39

Najvise od svega me dojmilo cvijece na stolu. Vjerovatno je Covic na neki nacin iskazao ljubav prema Kolindi postavljajuci " Lotos" na stol. Sve u svemu nije cista posla postavljajuci cvijet koji je simbol ljubavi. Da nam se Covic nije zaljubio.?!

Name

Figura

07.03.2018 05:48

Sastalo se pet muljatora s kojima upravljaju trokutasi,bla bla malo suplje price i kao fol verbalni sukob pa opet sve ispocetka,stalno se sastaju a nikakvo dobro od njih,bezveze

Name

Osvit

06.03.2018 18:19

Buduci da sa sastanka nema zajednicke izjave niti bilo kakvih konkretnih dogovora ,narodski receno susret je bio cisti turizam.

ODGOVORITE
Name

re

06.03.2018 19:15

Grešiš,nije bilo ni zajedničkog nastupa,pa prema tome ni izjave.

Name

Mrak

06.03.2018 20:06

I dobar krkanluk

Name

smoluca

06.03.2018 20:28

Bolje da su otisli na neku planinu..na dva dana.

Name

Konekad

06.03.2018 18:40

Kao pre rata samo što su tad šestorica išla i sastančila a sad ih je petoro. Rezultat će otprilike na kraju biti isti. Sve u p..du materinu

ODGOVORITE
Name

Epistahije

06.03.2018 18:43

Ipak je postignut neki pomak,sva trojica imaju istu kravatu. Bravo za predsjedništvo BiH.

ODGOVORITE
Name

suplja prica

06.03.2018 18:52

MILE SE PITA!

ODGOVORITE
Name

Re

06.03.2018 19:26

Mile radi kako Vucic kaze. On se najmanje pita. Mile bi rasturio i bivsu Yugu a kamoli BiH.

Name

GANDI

06.03.2018 22:03

Garant u pitanju neki krediti pa kao da neki tamo vide kako se mi volimo i nesto dogovaramo.U mislima sta pojest popit i poklopit.

ODGOVORITE
Name

Marko

06.03.2018 22:59

Bosnu treba podeliti. REPUBLIKA SRPSKA pripada Srbiji, HERCEG BOSNA pripada Hrvatskoj a Bosna neka bude Bošnjacka. Ovakav Sastav nema i nece nista dovesti, samo gradjani ispastaju i odlaze!

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

07.03.2018 04:35

Ko od vas zeli nesto bolje narodu?Pa na vlasti ste godinama a narodu nikada nije bilo teze.Svi ste vi strani placenici.Vase je da dokusurite ovo sto je ostalo.

ODGOVORITE