Много тема за договор и свађу

Очекивања од трилатералног састанка између званичника Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије који ће данас бити одржан у Мостару за Вијести. ба коментарисали су политичари и аналитичари.

Босна и Херцеговина 06.03.2018 | 10:58
Много тема за договор и свађу
Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић (СДС) од трилатералног састанка не очекује ништа, јер не вјерује да ће том приликом бити ријешено питање Изборног закона БиХ. То ће вјероватно бити манифестација покушаја побољшања односа у региону, поручио је Босић у Дневнику ТВ1.

- Ако се не посвађају и то је нешто. Доста је тема око којих би се могли посвађати, казао је Босић.

- Изузетно је важно што ћемо, након дужег времена, имати трилатерални сусрет на предсједничком нивоу између Србије, Хрватске и БиХ, троугла који је најважнија тачка стабилности на Балкану и југоисточној Европи. Сигуран сам да ће сутра из Мостара отићи веома оптимистичне поруке, како у смислу наше међусобне сарадње, тако и у смислу подршке Србији и БиХ за оно што су нама најважнији спољно-политички приоритети, а то је што брже чланство у БиХ, оцијенио је у изјави за Вијести.ба министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

Професор на Свеучилишту у Загребу и оснивач Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић истиче да ће предсједник Србије Александар Вучић у Мостару наставити са политичком реториком приближавања Европској унији. Пусић наводи да Хрватска не престаје да калкулира са формирањем тзв. трећег ентитета, умјесто да се залаже за цјеловитост БиХ, иако хрватска предсједница неће моћи јасно да заузме такав став.

- Како ће се поставити хрватска предсједница, то не знам, али мислим да се неће моћи поставити битно другачије од онога што је некакав тренд из Европе, а тај тренд је битно другачији него ставови неких хрватских политичара када је у питању Босна и Херцеговина, па који пут и ставови предсједнице, а то је да се стално калкулира са формирањем трећег ентитета и да се неки екстремни ставови Додика тумаче као аргумент да би било потребно формирати трећи ентитет, а не инсистирати на цјеловитости БИХ", каже Пусић.

Политички аналитичар Жарко Папић каже за Вијести.ба да је скептичан према састанку, будући да је сазван тек неколико дана прије него што ће бити одржан.

- Уколико тема трилатерале на предсједничком нивоу буде рјешавање граничних спорова, то би било сасвим у реду и ок. Међутим, бојим се да ће се том приликом отварати друге теме, које су директно унутрашња политичка питања БиХ. Прије свега, мислим на фамозни Изборни закон БиХ, који не мора бити поменут директно, али може се говорити о положају Хрвата", наглашава Папић.

Политички аналитичар и директор Форума за етничке односе Душан Јањић поздравио је трилатерални састанак на предсједничком нивоу између Србије, Хрватске и БиХ у Мостару. Трилатерални састанак у Мостару, додаје, врло је важан са становишта Србије.

- Србија је укључена у два процеса. Први је онај из Истанбулске декларације, гдје се сусреће са Бошњацима из БиХ и представницима Турске, а у Мостару ће се Вучић састати и са представницима Хрвата у БиХ. Дакле, овај састанак има димензију и када је ријеч о српско-бошњачком и српско-хрватском дијалогу. Овај други није могућ без Хрватске", наводи Јањић.

Предсједник Странке за БиХ (СБиХ) Амер Јерлагић у разговору за Вијести.ба каже да би кључне теме разговора овог састанка на предсједничком нивоу требало да буду рјешавање питања граничних спорова и неријешене имовине.

- Ту, прије свега, мислим на рјешавање граничних спорова, те на питање имовине која је у пасивном подбилансу, поготово када је у питању Хрватска. Слично је и са Србијом, али је у Хрваткој много питања неријешене имовине. То су, према мом мишљењу, двије најкрупније ствари које је неопходно почети рјешавати, каже Јерлагић.

(БН/Вијести)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

06.03.2018 10:01

Потпуно невазно као и све до сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

06.03.2018 10:29

Свадјати с емогу и хоце, а договорити се могу само да се наставе договарати јер за несто друго уставно немају мандате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

06.03.2018 10:29

Ми се договарамо, полиција нас цува, новинару снимају, радуцкамо и крадуцкамо а ви са зебњом оцекујете ста це мо да извалимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнез

06.03.2018 10:36

У праву је Босиц да не оцекујемо ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ритуално испијање каве

06.03.2018 11:18

Ништа од овог тзв састанка , народски речено " трла баба лан да је прође дан " , ова екипа да рјеши неко питање то је мисаона именица за 3 генерације.Босић у праву , ал не вјерујте њему , него резултатима састанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

06.03.2018 13:42

Све је пропало, нема Миле.

ОДГОВОРИТЕ