Mnogo tema za dogovor i svađu

Očekivanja od trilateralnog sastanka između zvaničnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koji će danas biti održan u Mostaru za Vijesti. ba komentarisali su političari i analitičari.

Bosna i Hercegovina 06.03.2018 | 10:58
Mnogo tema za dogovor i svađu
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić (SDS) od trilateralnog sastanka ne očekuje ništa, jer ne vjeruje da će tom prilikom biti riješeno pitanje Izbornog zakona BiH. To će vjerovatno biti manifestacija pokušaja poboljšanja odnosa u regionu, poručio je Bosić u Dnevniku TV1.

- Ako se ne posvađaju i to je nešto. Dosta je tema oko kojih bi se mogli posvađati, kazao je Bosić.

- Izuzetno je važno što ćemo, nakon dužeg vremena, imati trilateralni susret na predsjedničkom nivou između Srbije, Hrvatske i BiH, trougla koji je najvažnija tačka stabilnosti na Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Siguran sam da će sutra iz Mostara otići veoma optimistične poruke, kako u smislu naše međusobne saradnje, tako i u smislu podrške Srbiji i BiH za ono što su nama najvažniji spoljno-politički prioriteti, a to je što brže članstvo u BiH, ocijenio je u izjavi za Vijesti.ba ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Profesor na Sveučilištu u Zagrebu i osnivač Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić ističe da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Mostaru nastaviti sa političkom retorikom približavanja Evropskoj uniji. Pusić navodi da Hrvatska ne prestaje da kalkulira sa formiranjem tzv. trećeg entiteta, umjesto da se zalaže za cjelovitost BiH, iako hrvatska predsjednica neće moći jasno da zauzme takav stav.

- Kako će se postaviti hrvatska predsjednica, to ne znam, ali mislim da se neće moći postaviti bitno drugačije od onoga što je nekakav trend iz Evrope, a taj trend je bitno drugačiji nego stavovi nekih hrvatskih političara kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, pa koji put i stavovi predsjednice, a to je da se stalno kalkulira sa formiranjem trećeg entiteta i da se neki ekstremni stavovi Dodika tumače kao argument da bi bilo potrebno formirati treći entitet, a ne insistirati na cjelovitosti BIH", kaže Pusić.

Politički analitičar Žarko Papić kaže za Vijesti.ba da je skeptičan prema sastanku, budući da je sazvan tek nekoliko dana prije nego što će biti održan.

- Ukoliko tema trilaterale na predsjedničkom nivou bude rješavanje graničnih sporova, to bi bilo sasvim u redu i ok. Međutim, bojim se da će se tom prilikom otvarati druge teme, koje su direktno unutrašnja politička pitanja BiH. Prije svega, mislim na famozni Izborni zakon BiH, koji ne mora biti pomenut direktno, ali može se govoriti o položaju Hrvata", naglašava Papić.

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić pozdravio je trilateralni sastanak na predsjedničkom nivou između Srbije, Hrvatske i BiH u Mostaru. Trilateralni sastanak u Mostaru, dodaje, vrlo je važan sa stanovišta Srbije.

- Srbija je uključena u dva procesa. Prvi je onaj iz Istanbulske deklaracije, gdje se susreće sa Bošnjacima iz BiH i predstavnicima Turske, a u Mostaru će se Vučić sastati i sa predstavnicima Hrvata u BiH. Dakle, ovaj sastanak ima dimenziju i kada je riječ o srpsko-bošnjačkom i srpsko-hrvatskom dijalogu. Ovaj drugi nije moguć bez Hrvatske", navodi Janjić.

Predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amer Jerlagić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da bi ključne teme razgovora ovog sastanka na predsjedničkom nivou trebalo da budu rješavanje pitanja graničnih sporova i neriješene imovine.

- Tu, prije svega, mislim na rješavanje graničnih sporova, te na pitanje imovine koja je u pasivnom podbilansu, pogotovo kada je u pitanju Hrvatska. Slično je i sa Srbijom, ali je u Hrvatkoj mnogo pitanja neriješene imovine. To su, prema mom mišljenju, dvije najkrupnije stvari koje je neophodno početi rješavati, kaže Jerlagić.

(BN/Vijesti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

borac

06.03.2018 10:01

Potpuno nevazno kao i sve do sad.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

06.03.2018 10:29

Svadjati s emogu i hoce, a dogovoriti se mogu samo da se nastave dogovarati jer za nesto drugo ustavno nemaju mandate.

ODGOVORITE
Name

Mile

06.03.2018 10:29

Mi se dogovaramo, policija nas cuva, novinaru snimaju, raduckamo i kraduckamo a vi sa zebnjom ocekujete sta ce mo da izvalimo.

ODGOVORITE
Name

knez

06.03.2018 10:36

U pravu je Bosic da ne ocekujemo nista.

ODGOVORITE
Name

Ritualno ispijanje kave

06.03.2018 11:18

Ništa od ovog tzv sastanka , narodski rečeno " trla baba lan da je prođe dan " , ova ekipa da rješi neko pitanje to je misaona imenica za 3 generacije.Bosić u pravu , al ne vjerujte njemu , nego rezultatima sastanka.

ODGOVORITE
Name

Vuper

06.03.2018 13:42

Sve je propalo, nema Mile.

ODGOVORITE