Арбитражни процес трајаће годинама

Рудник и Термоелектрана „Угљевик“ припрема одговор на тужбу „Електрогосподарства Словеније“ у ад хоц арбитражном спору тешком 645,3 милиона евра, који се у Београду води још од половине 2014. године. Своје аргументе против милионске тужбе РиТЕ ће изнијети 19. марта, а цијели поступак трајаће још најмање двије године, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 06.03.2018 | 09:25
Арбитражни процес трајаће годинама
На посљедњој јануарској статусној конференцији, кажу адвокати, утврђен је календар дешавања, а до 2020. године, „крив“ или не, РиТЕ „Угљевик“ издвајаће стотине хиљада евра за арбитражне трошкове.

„Након нашег одговора на тужбу чека се и изјашњење Словенаца. Досад је РиТЕ трибуналу, за трошкове арбитраже, уплатио 120.000 евра“, рекао је за ЦАПИТАЛ адвокат „Угљевика“ Милош Сикираш.

Док се чекају одговори на милионски тешку тужбу по основу пријератних улагања Словенаца, исти спор „Електрогосподарство Словеније“ пред Арбитражним судом у Хагу води против Босне и Херцеговине, само што тамо тражи надокнаду од 1,36 милијарди КМ. Овај поступак недавно је приведен крају, уз замјерку судија на рачун Словенаца који очекују да ће им бити пресуђен огроман новац.

„Поступак у Хагу иде у двије фазе – утврђује се да ли постоји основ за обавезивање БиХ, а онда се и одлучује о висини штете коју су Словенци евентуално претпрјели. Поступак у Београду је класичан привредни спор. Али, поступци паралелно теку и управо зато је суд у Хагу и замјерио Словенцима што се одлучује о истим стварима. Не гледа се благонаклоно на ову ситуацију“, напоменуо је Сикираш.

Пресуда у овом случају очекује се крајем сљедеће године, а свака од страна до краја марта треба да додатно појасни питања која су им арбитри упутили.

Иако су трошкови поступка БиХ већ коштали 900.000 долара, правобранилац БиХ Млађан Мандић истакао је недавно за ЦАПИТАЛ да је тринаесточлани тим из БиХ и РС крајем прошле године предочио снажне аргументе и чврсте доказе.

БиХ је у овој милионској арбитражи имала, како је наведено, јак аргумент – Словенија је у РиТЕ „Угљевик“ улагала осамдесетих година, док је постојала Социјалистичка Федеративна Република Југославија.

„Словенија тражи своја права, а да притом није испунила своје обавезе. Никада није платила ту струју, уплаћивани су минимални износи“, истакао је Мандић.

С друге стране, покретању ад хоц арбитражног поступка у Београду претходило је вођење парничних поступака у РС који су покренути по основу тужби „Електрогосподарства Словеније“ против РиТЕ „Угљевик“, а у којима се Окружни привредни суд у Бијељини прогласио ненадлежним за поступање у овом предмету, а ту одлуку суда потврдили и остали судови на вишем нивоу.

Након неуспјеха тужбе коју је „Електрогосподарство Словеније“ поднијело против РиТЕ „Угљевик“ пред Окружним привредним судом у Бијељини, ЕГС покреће два арбитражна поступка у јуну 2014. године, један против РиТЕ „Угљевик“, који се води у ад хоц арбитражном поступку у Београду, док је други арбитражни поступак покренут против БиХ, из сличног основа, који се води пред Међународним Центром за рјешавање инвестиционих спорова у Хагу.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

метод рада?

06.03.2018 09:30

Цијела БиХ нема толико правника колико нама треба за судске процесе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

06.03.2018 14:56

Мој предлог би био да нас за то пара купе комлет државу , свеједно је гужва пред њиховим конзулатом за визе .Овако би олакшали народу

ОДГОВОРИТЕ