Arbitražni proces trajaće godinama

Rudnik i Termoelektrana „Ugljevik“ priprema odgovor na tužbu „Elektrogospodarstva Slovenije“ u ad hoc arbitražnom sporu teškom 645,3 miliona evra, koji se u Beogradu vodi još od polovine 2014. godine. Svoje argumente protiv milionske tužbe RiTE će iznijeti 19. marta, a cijeli postupak trajaće još najmanje dvije godine, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 06.03.2018 | 09:25
Arbitražni proces trajaće godinama
Na posljednjoj januarskoj statusnoj konferenciji, kažu advokati, utvrđen je kalendar dešavanja, a do 2020. godine, „kriv“ ili ne, RiTE „Ugljevik“ izdvajaće stotine hiljada evra za arbitražne troškove.

„Nakon našeg odgovora na tužbu čeka se i izjašnjenje Slovenaca. Dosad je RiTE tribunalu, za troškove arbitraže, uplatio 120.000 evra“, rekao je za CAPITAL advokat „Ugljevika“ Miloš Sikiraš.

Dok se čekaju odgovori na milionski tešku tužbu po osnovu prijeratnih ulaganja Slovenaca, isti spor „Elektrogospodarstvo Slovenije“ pred Arbitražnim sudom u Hagu vodi protiv Bosne i Hercegovine, samo što tamo traži nadoknadu od 1,36 milijardi KM. Ovaj postupak nedavno je priveden kraju, uz zamjerku sudija na račun Slovenaca koji očekuju da će im biti presuđen ogroman novac.

„Postupak u Hagu ide u dvije faze – utvrđuje se da li postoji osnov za obavezivanje BiH, a onda se i odlučuje o visini štete koju su Slovenci eventualno pretprjeli. Postupak u Beogradu je klasičan privredni spor. Ali, postupci paralelno teku i upravo zato je sud u Hagu i zamjerio Slovencima što se odlučuje o istim stvarima. Ne gleda se blagonaklono na ovu situaciju“, napomenuo je Sikiraš.

Presuda u ovom slučaju očekuje se krajem sljedeće godine, a svaka od strana do kraja marta treba da dodatno pojasni pitanja koja su im arbitri uputili.

Iako su troškovi postupka BiH već koštali 900.000 dolara, pravobranilac BiH Mlađan Mandić istakao je nedavno za CAPITAL da je trinaestočlani tim iz BiH i RS krajem prošle godine predočio snažne argumente i čvrste dokaze.

BiH je u ovoj milionskoj arbitraži imala, kako je navedeno, jak argument – Slovenija je u RiTE „Ugljevik“ ulagala osamdesetih godina, dok je postojala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

„Slovenija traži svoja prava, a da pritom nije ispunila svoje obaveze. Nikada nije platila tu struju, uplaćivani su minimalni iznosi“, istakao je Mandić.

S druge strane, pokretanju ad hoc arbitražnog postupka u Beogradu prethodilo je vođenje parničnih postupaka u RS koji su pokrenuti po osnovu tužbi „Elektrogospodarstva Slovenije“ protiv RiTE „Ugljevik“, a u kojima se Okružni privredni sud u Bijeljini proglasio nenadležnim za postupanje u ovom predmetu, a tu odluku suda potvrdili i ostali sudovi na višem nivou.

Nakon neuspjeha tužbe koju je „Elektrogospodarstvo Slovenije“ podnijelo protiv RiTE „Ugljevik“ pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini, EGS pokreće dva arbitražna postupka u junu 2014. godine, jedan protiv RiTE „Ugljevik“, koji se vodi u ad hoc arbitražnom postupku u Beogradu, dok je drugi arbitražni postupak pokrenut protiv BiH, iz sličnog osnova, koji se vodi pred Međunarodnim Centrom za rješavanje investicionih sporova u Hagu.

(Capital)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

metod rada?

06.03.2018 10:30

Cijela BiH nema toliko pravnika koliko nama treba za sudske procese!

ODGOVORITE
Name

Čaruga

06.03.2018 15:56

Moj predlog bi bio da nas za to para kupe komlet državu , svejedno je gužva pred njihovim konzulatom za vize .Ovako bi olakšali narodu

ODGOVORITE