Српској ипак не пријете поплаве

Ванредно стање проузроковано сњежним падавинама у општини Петровац-Дринић данас је укинуто, а настава би у школама у Крупи на Уни требало да буде настављена у сриједу – саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Република Српска 05.03.2018 | 17:42
Српској ипак не пријете поплаве
У овој институцији наглашавају да су водостаји свих већих ријека у Српској знатно испод коте редовне одбране и да је испорука електричне енергије и воде потрошачима уредна.

Метеоролози предвиђају да ће се вријеме слично данашњем задржати до четвртка, што значи да неће бити услова за изливање водотока. Увјеравају да не треба да бринемо ни због повећања темературе ваздуха, које се очекује крајем седмице.

"Могућност поплава или изливања водотока највише ће зависти од наглог отапања снијега,наглог повећања температуре и падавина. Као што видимо, падавине ће бити до четвртка, а јаче отопљавање послије тога. Онда је очекивати да те ситуације буду мање изражене, тако да не можемо рећи да их неће бити, али у сваком случају, погодује да их не буде”, изјавио је Игор Ковачић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода.

Србији пријете нове поплаве, штабовима наређено да се спреме

Ванредна одбрана од поплава раније је проглашена током слива Јужне Мораве, а ријека се излила у мјесту Ђунис, због чега је данас дошло до обуставе саобраћаја на дионици Крушевац - Ђунис. Такође, угрожено је и насеље Вишњар на Белом Тимоку, пренио је РТС.

Ванредна ситуација због наглог топљења снега и пораста водостаја река проглашена је у Зајечару, Крушевцу, Прокупљу, Дољевцу и Житоради.

Стефановић: Сви штабови да се припреме и реагују

Припадници Команде за развој Тимочке бригаде и 11. пешадијског батаљона, укупно 30 војника, ангажовани су у одбрани од поплава Зајечара, саопштено је из Министарства одбране.

Командант Републичког штаба за ванредне ситуације и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је данас свим штабовима за ванредне ситуације да хитно предузму све неопходне превентивне и оперативне мјере како би се смањио ризик од евентуалних поплава које могу настати усљед топљења снијега и раста водостоја на ријекама.

Стефановић је на ванредној седници Републичког штаба за ванредне ситуације објаснио да ће усљед повећања температуре доћи до топљења снега што може изазвати изливање бујичних потока, а можда и ријека.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић истакао је да је у наредном периоду, имајући у виду хидрометеролошке прогнозе, неопходан потпуни мониторинг и приправност свих снага.

Извор: Срна/Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

05.03.2018 16:47

Срета неки су се обогатили захваљујуци поплавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

05.03.2018 20:53

Ће поплаве зауставити.

Name

РИДјАН

05.03.2018 18:12

У бијељини су падали ораси а не снијег

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС ПЕНЗИОНЕР,

05.03.2018 18:15

Ни поплаве неце у РС,ја јада Кад додик казе нема поплаве висе нема поплаве Само ста се улозило у санацију оног хорора у Бијељини и околини,апсолутно ниста браво за саторског певаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

05.03.2018 18:16

Не бих био тако сигуран, вјероватно не(не дао Бог) катаклизма из 2014. У појединим западним дијеловима снијега је преко метар, а по поједниним прогностичким моделима температура би за викенд могла достићи и прећи + 20 Ц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

05.03.2018 18:31

Као и свугдје, на свим позицијама полуписмени, квазиобразовани а о интелигенцији да не причамо. Ситуација ће тек то и да покаже.

ОДГОВОРИТЕ