Srpskoj ipak ne prijete poplave

Vanredno stanje prouzrokovano snježnim padavinama u opštini Petrovac-Drinić danas je ukinuto, a nastava bi u školama u Krupi na Uni trebalo da bude nastavljena u srijedu – saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Republika Srpska 05.03.2018 | 17:42
Srpskoj ipak ne prijete poplave
U ovoj instituciji naglašavaju da su vodostaji svih većih rijeka u Srpskoj znatno ispod kote redovne odbrane i da je isporuka električne energije i vode potrošačima uredna.

Meteorolozi predviđaju da će se vrijeme slično današnjem zadržati do četvrtka, što znači da neće biti uslova za izlivanje vodotoka. Uvjeravaju da ne treba da brinemo ni zbog povećanja temerature vazduha, koje se očekuje krajem sedmice.

"Mogućnost poplava ili izlivanja vodotoka najviše će zavisti od naglog otapanja snijega,naglog povećanja temperature i padavina. Kao što vidimo, padavine će biti do četvrtka, a jače otopljavanje poslije toga. Onda je očekivati da te situacije budu manje izražene, tako da ne možemo reći da ih neće biti, ali u svakom slučaju, pogoduje da ih ne bude”, izjavio je Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Srbiji prijete nove poplave, štabovima naređeno da se spreme

Vanredna odbrana od poplava ranije je proglašena tokom sliva Južne Morave, a rijeka se izlila u mjestu Đunis, zbog čega je danas došlo do obustave saobraćaja na dionici Kruševac - Đunis. Takođe, ugroženo je i naselje Višnjar na Belom Timoku, prenio je RTS.

Vanredna situacija zbog naglog topljenja snega i porasta vodostaja reka proglašena je u Zaječaru, Kruševcu, Prokuplju, Doljevcu i Žitoradi.

Stefanović: Svi štabovi da se pripreme i reaguju

Pripadnici Komande za razvoj Timočke brigade i 11. pešadijskog bataljona, ukupno 30 vojnika, angažovani su u odbrani od poplava Zaječara, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je danas svim štabovima za vanredne situacije da hitno preduzmu sve neophodne preventivne i operativne mjere kako bi se smanjio rizik od eventualnih poplava koje mogu nastati usljed topljenja snijega i rasta vodostoja na rijekama.

Stefanović je na vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije objasnio da će usljed povećanja temperature doći do topljenja snega što može izazvati izlivanje bujičnih potoka, a možda i rijeka.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da je u narednom periodu, imajući u vidu hidrometerološke prognoze, neophodan potpuni monitoring i pripravnost svih snaga.

Izvor: Srna/Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

borac

05.03.2018 16:47

Sreta neki su se obogatili zahvaljujuci poplavama.

ODGOVORITE
Name

Baja

05.03.2018 20:53

Će poplave zaustaviti.

Name

RIDjAN

05.03.2018 18:12

U bijeljini su padali orasi a ne snijeg

ODGOVORITE
Name

RS PENZIONER,

05.03.2018 18:15

Ni poplave nece u RS,ja jada Kad dodik kaze nema poplave vise nema poplave Samo sta se ulozilo u sanaciju onog horora u Bijeljini i okolini,apsolutno nista bravo za satorskog pevaca

ODGOVORITE
Name

Saša

05.03.2018 18:16

Ne bih bio tako siguran, vjerovatno ne(ne dao Bog) kataklizma iz 2014. U pojedinim zapadnim dijelovima snijega je preko metar, a po pojedninim prognostičkim modelima temperatura bi za vikend mogla dostići i preći + 20 C.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

05.03.2018 18:31

Kao i svugdje, na svim pozicijama polupismeni, kvaziobrazovani a o inteligenciji da ne pričamo. Situacija će tek to i da pokaže.

ODGOVORITE