Једна од тема биће и граница

Уочи сутрашњег трилатералног састанка Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије у Мостару, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић поручује да би било добро ако би бошњачки члан Предсједништва направио добар искорак према Србији.

Босна и Херцеговина 05.03.2018 | 14:45
Једна од тема биће и граница
Човић у интервјуу Тањугу каже да ће једна од тема сутрашњег састанка бити и питање границе између Босне и Херцеговине и Србије.

У Мостар на сутрашњи самит стижу предсједник Србије Александар Вучић и предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, као и остала два члана Предсједништва БиХ, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић, а хрватски лидер у БиХ очекује да ће то бити континуитет претходних разговора, вођених у Београду, а потом и у Загребу.

"Очекујем континуитет претходних разговора, како би на неки начин предупредили искушења која су пред нама, земљама југоисточне Европе, када је у питању европски пут и све што је постављено пред нас, а посебно рјешавање међудржавних питања. Ту прије свега мислим на гранично питање", каже хрватски лидер у БиХ и додаје:

"Ово је прилика да комплетну европску перспективу заједнички размотримо и видимо како једни другима можемо помоћи."

На питање да ли је у међувремену усаглашен став Предсједништва БиХ о томе како рјешити питање границе између Србије и БиХ, он каже да је вјеровао да смо на добром путу још када је први пут чуо приједлог Вучића.

"Када смо у Сарајеву први пут чули приједлог предсједника Вучића, вјеровао сам да смо на добром путу, јер је то нешто што је крајње државнички стављено као могућност, у смислу рјешавања проблема грранице између БиХ и Србије. Нажалост, вријеме је учинило своје и дошло је до корака уназад од читаве те идеје", истакао је.

Унутар Предсједништва није се, каже, водила расправа о томе.

"Покушали смо један или два пута приближити се таквој идеји, која је била раније у потпуности прихваћена. Данас смо у стању статуса кво. Нешто раде неки наши тимови на терену, али, бојим се да нисмо направили искорак који смо очекивали“, констатује Човић.

Он вјерује да међу члановима Предсједништва БиХ постоји свијест о томе да је питање границе потребно ријешити зарад напретка на путу ка ЕУ, али оцјењује да приоритет неких политичких опција у БиХ јесте очување постојећих односа у земљи, а никако - европски пут.

"Три члана Предсједништва су се договорила око већине ствари, око хиљаду неких питања које смо имали на дневном реду у задњих 44 редовне сједнице. Међутим, неке су ствари остале отворене. Конкретно, у овом дијелу, око ЕУ, имамо различите тактике како остварити приступ европским интеграцијама“, указао је Човић. Истиче да су, када је изнијет врло јасан став ЕУ око граница, сви у Предсједништву то подржали, „али су потом неки чинили све и калкулисали како да извуку што већу корист када је у питању трансформација унутар земље".

"Свјест постоји, само је питање како ко користи тај тренутак. Ми смо од земље која је била прјије 15-так година високо позиционирана на том путу дошли на само зачеље, управо због тог заокрета вођења политике различитих политичких странака и опција БиХ, којима је приоритет очувати неке односе у земљи, а никако европски пут“, критиковао је предсједавајући Предсједништва БиХ. Човић је изразио наду да се у Мостару неће десити изненађење попут оног у Београду, када је бошњачки члан Предсједништва практично одустао од договора.

"Надам се да неће, али не бих смио казати да неће. Видјели сте и у Беогарду када смо имали потпуно усаглашен став да је дошло на крају до различитог тумачења, иако је договор постигнут међу 20-так људи, који су учесвовали у припреми става", нагласио је он.

Непромијењен став о Косову

Када је ријеч о вођењу спољне политике, Човић је рекао да је став око Косова остао непромијењен.

"Желимо са партнерима који нам сутра долазе у госте, и са којима желимо да разговарамо као пријатељи, да пратимо све оно што су њихов циљ и стратегија. Ми одлуке, наравно, доносимо сами, али на трагу идеје уважавања начела да међусобно усаглашавамо ставове око онога што је унутрашње питање Србије", указао је он.

Трилатерални сусрет у Анкари позитиван

На питање да ли је трилатерални сусрет предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, Вучића и Бакира Изетбеговића у Анкари у некој мјери релаксирао односе између бошњачког лидера и Београда, Човић је рекао да је, ако и јесте релаксирао, то било кратког даха.

"Видјели сте, ако пратите задњих 10-так година, како се то мијења, тај однос позитивног и негативног. Свако мало се убаци нека нова тема, која нас оптерети, па о њој размишљамо. Постоји јасна стратегија код једног дијела политичара у БИХ, типа 'изазовите проблем, како би тражили рјешења тобож проблема, па да то прикажете као успјех'", објаснио је он.

Човић је оцијенио да је састанак у Турској, сам по себи, био позитиван, без обзира, како је констатовао, што се опет десило да три члана Предсједништва нису претходно постигли договор око заједничког става.

"Ако би сутра направили добар искорак према Србији, када је у питању бошњачки члан, ја бих то оцјенио као добро“, закључио је Човић.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Туњо

05.03.2018 14:02

Хињо каквог нема на далеко. Никад незнаш кад говори , шта мисли. Овакви су најгори, ује са дна каце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.03.2018 15:31

А неце да стави на тему конститутивност народа у кантонима са хрватском вецином

Name

Турбоскара

05.03.2018 14:43

Драгане не се....и.Прво вратите Србе протјеране из Хрватске или им бар вратите имовину па мало хрватска да уступи нама мало граница и територије па онда причај.Ево САДА више нема Бакира у предсједништву само у странци.Када че те се ти и твој брат рудоња повући или би као онај кинески шта је даје да се прогласити за доживотне предсједнике .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.03.2018 15:07

Вуциц неда да имамо добре односе са Косовом а Србија их има. Ако Србија није признала Косово сто онда говоре колики је извоз из Србије на Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

05.03.2018 15:13

Каква трилатерала какве границе. ниста се ви нецете да договорите да сте хтјели давно је то могло бити ријесено вама идговара овако пред изборе подици националне тензије и побједа је васа а за цас се договорите како да пљацкате народ у све три дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

05.03.2018 15:33

Граница мозе бити тема али ниста висе од тога је о границама се не одлуцује на нивоу предсједника.. него комисија па парламент.. према свему губитак времена.

ОДГОВОРИТЕ