Иванић: Морамо помоћи наше људе

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др. Младен Иванић, у наставку посјете манастирима и црквама Српске православне цркве на Космету, посјетио је Велику Хочу, манастир Зочиште, манастире у околини Призрена и Грачаницу

Босна и Херцеговина 05.03.2018 | 13:54
Иванић: Морамо помоћи наше људе
Иванић је у  призрену посјетио Цркву Богородице Љевишке, Саборну цркву светог Ђорђа, Манастир светих архангела и призренску Богословију, гдје је разговарао са свештенством, наставницима и ученицима и српским народом који живи на Космету.



Нагласио је да је сретан што је поново на Косову и Метохији и што је имао прилику боравити у Пећкој патријаршији, али и у бројним српским манастирима и црквама.

”Обавеза свих нас који радимо јавне послове је да помогнемо и да будемо са нашим људима на Косову и Метохији, јер њима и наш боравак овдје значи много. Косово и Метохија су значајни за српски народ, чему увијек морамо да се враћамо и што увијек морамо да третирамо као своје. Космет и његове светиње заслужују заједничку подршку”, рекао је Иванић.



Српске члан Предсједништва БиХ посјетио је и Велику Хочу, гдје је разговарао са мјесним свештеником, црквеним одбором и становништвом.

”Сретан сам што сам имао прилику да посјетим енклаву у којој живи око 700 Срба. Невјероватан је осјећај видјети тај ентузијазам, вољу и снагу коју имају ти људи да остану. Српски народ овдје заиста показује невиђену виталност. У скоро немогућим условима успијева да опстане, функционише и живи”, рекао је Иванић.



У манастиру Зочиште, у Епархији рашко-призренској, члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића дочекали су монаси, који су га упознали са животом и проблемима у овој епархији. Манастир Зочиште уништен је 1999. године, а обновљен 2004. године.



У Манастиру светих архангела у Призрену, који је такође споменик културе од изузетног значаја, члана Предсједништва БиХ из Републике Српске дочекао је игуман Михајло. Иванић је обишао и Призренску богословију, гдје је разговарао са наставницима и ученицима.



Током посјете српским светињама на Космету, Иванић је обишао и манастир Грачаницу, гдје је разговарао са владиком рашко-призренским Теодосијем о положају Српске православне цркве, српским светињама и положају српског народа на Косову и Метохији.

Иванић и владика рашко-призренски Теодосије заједнички су констатовали да је обавеза и црквених, али и државних власти рад на очувању културно-историјског добра и опстанак српског народа на Косову и Метохији.

И манастир Грачаница, као и остали манастири и цркве на Косову и Метохији, осим историјске вриједности, представља споменик од изузетног значаја за српску културу.



(БН телевизија)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Харе

05.03.2018 13:25

Де људе у РС помози ови наши политичари факат нису нормални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слађана КОСТОВИЋ шеф СП у Фочи

05.03.2018 14:40

У изборној години он обилази манастире по Косову, надајући се српским гласовима, а оне у Републици Српској не зна ни да наброји.Па то ти је ПДП!

Name

Бајо

05.03.2018 15:05

Ал се добро јело И пило!!

Name

Ре

05.03.2018 16:35

Јел ово приватна или слузбена посјета? Питам се ста би било да је рецимо Бакир отисао медју неке босњаке у Пристину јер их има и тамо? Вјероватно опет савјет безбједности. А други могу јел да..

Name

Последњи кинески цар

05.03.2018 16:45

Да је посјета приватна сада је неби ни ја а ни ти Ре коментарисали, јер не би била новинарски забиљежена. Овако је као приватна, а у ствари је службена и на трошак буџетских корисника. Мени би ово лично више импоновало да је Иванић отишао на Косово неких шест мјесеци након што је постао члан Предсједништва БиХ. Овако, када иде неких шест мјесеци прије избора, нетреба бити политички аналитичар уопште да се извуку некакави закључци...

Name

!!!

05.03.2018 13:25

Очигледан примјер како господин у души, крштен као дијете у име оца и сина и светога духа стоји достојанствено пред олтарима у нашој духовној колијевци. При томе не држи предавања ни његовом преосвештенству г. Теодосију ни игуманима ни монасима о томе гдје је и како који наш светитељ, просвјетитељ и великомученик пострадао за вјеру православну. Не прави од своје духовне потребе кич. Не изазива подсмијех, не чини ту посјету за ради октобра ове године, јер и тако нико од ових које је посјетио нити ће гласати, нити давати инструкције нама неупућенима у изборној шутњи кога би требало за ради свесрпског интереса подржати у октобру, а за ради опстанка и очувања једине нам РС. Да је разлика измађу професора Иванића и шаторлије Додика неизмјерљива у корист Иванића то је више него очито, а да и ова његова посјета Косовско-Метохијским светињама у поређењу са Милорадовом под куполом Светосавском тешком 4000 тона и високом 87 метара (од патоса до врха крста на куполи) и оном глупости коју Миле рече о мјесту страдања светог нам Саве не требају тјелесне очи па да се види да су др Иванић и Додик по свим параметрима неупоредиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

05.03.2018 14:21

Ја сам фан савеза за промјене поруцијоби господину Иваницу да сеодрекне својих примања од 3500 хиљаде еура доста му је 1000 као Вуцицу а сав висак да преусмјери на Косово и тако це помоци браци са Косова

Name

Ре

05.03.2018 14:46

Господин је јучер био комуниста, данас је први у вјери, видјећемо сутра каквом ће књижицом махати и уз чије скуте се приклонити, небуди наиван, сви су они у десет дека, овдје је само питање, које зло је мање?

Name

ре пензионер

05.03.2018 15:07

Мозда , али 35 км само

Name

борац

05.03.2018 14:23

Е то це да нас спаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

05.03.2018 14:36

Касно сте се сјетили.Касно Марко на Косово стиже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добротвор

05.03.2018 14:43

Помаже онај ко има, не може помагати онај коме треба помоћ, у РС је све пука сиротиња ко и на Космету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

05.03.2018 14:56

Гест за похвалити. Само ме интересује је ли ову посјету господина Иваница објавила РТРС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

05.03.2018 16:08

У Србији није нико,тако да знате да за Вучићеве медије постоји само Додик и обични људи који немају родбину у РС ,а информишу се из медија имају утисак да у РС живи и ради само Додик и његова породица.

Name

Младо

05.03.2018 20:59

Гласам, до побједе.

Name

Да

05.03.2018 21:01

Не објаве да је Косово и светиње посјетио баја .

Name

Ре пензионер

05.03.2018 14:57

Свака ти је на мјесту и када би твој предлог Иваниц прихватио доказао би се као патрита на дјелу а не ријецима и онда би заита заслузио да се кандидује за српског предсједницког кандидата на нивоу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нас

05.03.2018 21:05

Црвени миленце познаје историју косова, па ме неби цудило да је Свети Сава погинуо у Косовском боју.