Ivanić: Moramo pomoći naše ljude

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladen Ivanić, u nastavku posjete manastirima i crkvama Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, posjetio je Veliku Hoču, manastir Zočište, manastire u okolini Prizrena i Gračanicu

Bosna i Hercegovina 05.03.2018 | 13:54
Ivanić: Moramo pomoći naše ljude
Ivanić je u  prizrenu posjetio Crkvu Bogorodice Lјeviške, Sabornu crkvu svetog Đorđa, Manastir svetih arhangela i prizrensku Bogosloviju, gdje je razgovarao sa sveštenstvom, nastavnicima i učenicima i srpskim narodom koji živi na Kosmetu.



Naglasio je da je sretan što je ponovo na Kosovu i Metohiji i što je imao priliku boraviti u Pećkoj patrijaršiji, ali i u brojnim srpskim manastirima i crkvama.

”Obaveza svih nas koji radimo javne poslove je da pomognemo i da budemo sa našim lјudima na Kosovu i Metohiji, jer njima i naš boravak ovdje znači mnogo. Kosovo i Metohija su značajni za srpski narod, čemu uvijek moramo da se vraćamo i što uvijek moramo da tretiramo kao svoje. Kosmet i njegove svetinje zaslužuju zajedničku podršku”, rekao je Ivanić.



Srpske član Predsjedništva BiH posjetio je i Veliku Hoču, gdje je razgovarao sa mjesnim sveštenikom, crkvenim odborom i stanovništvom.

”Sretan sam što sam imao priliku da posjetim enklavu u kojoj živi oko 700 Srba. Nevjerovatan je osjećaj vidjeti taj entuzijazam, volјu i snagu koju imaju ti lјudi da ostanu. Srpski narod ovdje zaista pokazuje neviđenu vitalnost. U skoro nemogućim uslovima uspijeva da opstane, funkcioniše i živi”, rekao je Ivanić.



U manastiru Zočište, u Eparhiji raško-prizrenskoj, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića dočekali su monasi, koji su ga upoznali sa životom i problemima u ovoj eparhiji. Manastir Zočište uništen je 1999. godine, a obnovlјen 2004. godine.



U Manastiru svetih arhangela u Prizrenu, koji je takođe spomenik kulture od izuzetnog značaja, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dočekao je iguman Mihajlo. Ivanić je obišao i Prizrensku bogosloviju, gdje je razgovarao sa nastavnicima i učenicima.



Tokom posjete srpskim svetinjama na Kosmetu, Ivanić je obišao i manastir Gračanicu, gdje je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem o položaju Srpske pravoslavne crkve, srpskim svetinjama i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ivanić i vladika raško-prizrenski Teodosije zajednički su konstatovali da je obaveza i crkvenih, ali i državnih vlasti rad na očuvanju kulturno-istorijskog dobra i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

I manastir Gračanica, kao i ostali manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji, osim istorijske vrijednosti, predstavlјa spomenik od izuzetnog značaja za srpsku kulturu.



(BN televizija)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Hare

05.03.2018 13:25

De ljude u RS pomozi ovi naši političari fakat nisu normalni.

ODGOVORITE
Name

Slađana KOSTOVIĆ šef SP u Foči

05.03.2018 14:40

U izbornoj godini on obilazi manastire po Kosovu, nadajući se srpskim glasovima, a one u Republici Srpskoj ne zna ni da nabroji.Pa to ti je PDP!

Name

Bajo

05.03.2018 15:05

Al se dobro jelo I pilo!!

Name

Re

05.03.2018 16:35

Jel ovo privatna ili sluzbena posjeta? Pitam se sta bi bilo da je recimo Bakir otisao medju neke bosnjake u Pristinu jer ih ima i tamo? Vjerovatno opet savjet bezbjednosti. A drugi mogu jel da..

Name

Poslednji kineski car

05.03.2018 16:45

Da je posjeta privatna sada je nebi ni ja a ni ti Re komentarisali, jer ne bi bila novinarski zabilježena. Ovako je kao privatna, a u stvari je službena i na trošak budžetskih korisnika. Meni bi ovo lično više imponovalo da je Ivanić otišao na Kosovo nekih šest mjeseci nakon što je postao član Predsjedništva BiH. Ovako, kada ide nekih šest mjeseci prije izbora, netreba biti politički analitičar uopšte da se izvuku nekakavi zaključci...

Name

!!!

05.03.2018 13:25

Očigledan primjer kako gospodin u duši, kršten kao dijete u ime oca i sina i svetoga duha stoji dostojanstveno pred oltarima u našoj duhovnoj kolijevci. Pri tome ne drži predavanja ni njegovom preosveštenstvu g. Teodosiju ni igumanima ni monasima o tome gdje je i kako koji naš svetitelj, prosvjetitelj i velikomučenik postradao za vjeru pravoslavnu. Ne pravi od svoje duhovne potrebe kič. Ne izaziva podsmijeh, ne čini tu posjetu za radi oktobra ove godine, jer i tako niko od ovih koje je posjetio niti će glasati, niti davati instrukcije nama neupućenima u izbornoj šutnji koga bi trebalo za radi svesrpskog interesa podržati u oktobru, a za radi opstanka i očuvanja jedine nam RS. Da je razlika izmađu profesora Ivanića i šatorlije Dodika neizmjerljiva u korist Ivanića to je više nego očito, a da i ova njegova posjeta Kosovsko-Metohijskim svetinjama u poređenju sa Miloradovom pod kupolom Svetosavskom teškom 4000 tona i visokom 87 metara (od patosa do vrha krsta na kupoli) i onom gluposti koju Mile reče o mjestu stradanja svetog nam Save ne trebaju tjelesne oči pa da se vidi da su dr Ivanić i Dodik po svim parametrima neuporedivi.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

05.03.2018 14:21

Ja sam fan saveza za promjene porucijobi gospodinu Ivanicu da seodrekne svojih primanja od 3500 hiljade eura dosta mu je 1000 kao Vucicu a sav visak da preusmjeri na Kosovo i tako ce pomoci braci sa Kosova

Name

Re

05.03.2018 14:46

Gospodin je jučer bio komunista, danas je prvi u vjeri, vidjećemo sutra kakvom će knjižicom mahati i uz čije skute se prikloniti, nebudi naivan, svi su oni u deset deka, ovdje je samo pitanje, koje zlo je manje?

Name

re penzioner

05.03.2018 15:07

Mozda , ali 35 km samo

Name

borac

05.03.2018 14:23

E to ce da nas spasi

ODGOVORITE
Name

Turboskara

05.03.2018 14:36

Kasno ste se sjetili.Kasno Marko na Kosovo stiže.

ODGOVORITE
Name

dobrotvor

05.03.2018 14:43

Pomaže onaj ko ima, ne može pomagati onaj kome treba pomoć, u RS je sve puka sirotinja ko i na Kosmetu.

ODGOVORITE
Name

nn

05.03.2018 14:56

Gest za pohvaliti. Samo me interesuje je li ovu posjetu gospodina Ivanica objavila RTRS?

ODGOVORITE
Name

Nije

05.03.2018 16:08

U Srbiji nije niko,tako da znate da za Vučićeve medije postoji samo Dodik i obični ljudi koji nemaju rodbinu u RS ,a informišu se iz medija imaju utisak da u RS živi i radi samo Dodik i njegova porodica.

Name

Mlado

05.03.2018 20:59

Glasam, do pobjede.

Name

Da

05.03.2018 21:01

Ne objave da je Kosovo i svetinje posjetio baja .

Name

Re penzioner

05.03.2018 14:57

Svaka ti je na mjestu i kada bi tvoj predlog Ivanic prihvatio dokazao bi se kao patrita na djelu a ne rijecima i onda bi zaita zasluzio da se kandiduje za srpskog predsjednickog kandidata na nivou BiH.

ODGOVORITE
Name

Nas

05.03.2018 21:05

Crveni milence poznaje istoriju kosova, pa me nebi cudilo da je Sveti Sava poginuo u Kosovskom boju.