АБА: Мајсторска игра Новице, Партизан разбио Будућност!

Партизан губио 18 па разбио Будућност – Новица сервирао Звезди #1! Кошаркаши Партизана савладали су Будућност 94:83 и сервирали највећем ривалу Црвеној звезди прво место у АБА лиги пред плеј-оф.  Капитен црно-белих одиграо маестрално и водио црно-беле у тријумф против Подгоричана. Гости водили 18 разлике пред полувреме, али на крају није било драме! "Монструм" Новица и свемогући Си вратили Партизан из мртвих - меч лопта за Звезду у Лакташима.  Велика победа црно-белих!

Кошарка 05.03.2018 | 10:00
АБА: Мајсторска игра Новице, Партизан разбио Будућност!
Црно-белима ова 11. победа не значи ништа у АБА лиги, осим осигурања пете позиције, али значи због самопоуздања пред Суперлигу Србије.

С друге стране, Будућност се овим поразом у Београду скоро сигурно опростила од предности домаћег терена у доигравању. Звезда мора да изгуби оба последња меча да би Подгоричани могли до прве позиције.

Црно-бели су након катастрофалног првог полувремена у којем су примили 50 поена и имали и 18 поена заостатка, у наставку демолирали Подгоричане и спектакуларним преокретом их добили први пут после две и по године. 

Партизан је серијом 22:6 преокренуо резултат за само пет минута, те трећи период завршио са 31:15. Будућност је била у егалу до средине последњег квартала, а када је Новица Величковић дефинитивно нокаутирао госте.

Величковић је одиграо скоро савршен свој 401. меч у дресу Партизана. Промашио је само једном из игре (9/10), погодио сва четири покушаја за три поена те утакмицу завршио са 28 поена уз пет асистенција.

Сјајно су га пратили Американац Квами Вон са 17 поена и девет проигравања, те Француз Бонџа Си који је на нови уговор одговорио са 14 поена (4/7 тројке) и 11 скокова.

Сјајан је у рекету био и Ђорђе Гагић са 13 поена и осам ухваћених лопти, од чега чак седам офанзивних. Двоцифрен учинак имао је Александар Аранитовић са такође 13 поена, уз пет скокова и два проигравања.

Будућност је предводио Никола Ивановић са 13 поена, 12 је постигао Кајл Гибсон, док су по 11 додали Алекса Илић и Џастин Долмен. Немања Гордић је убацио девет уз шест асистенција и четири скока.

Партизан је сервирао Црвеној звезди мтс "меч лопту" за освајање првог места пред плеј-оф АБА лиге!

Будућност је стигла у халу "Александар Николић" по тријумф којим би остала у трци за "пол позицију", чинило се пред полувреме да прићи близу победи (32:50), али се то није догодило.

А, за то је био најзаслужнији Новица Величковић, уз велику помоћ Банџа Сија!

ПАРТИЗАН - БУДУЋНОСТ 94:83 (15:24, 21:26, 31:15, 27:18)

Капитен црно-белих није дозволио саиграчима да стану ни при минусу од 18 поена, већ је у трећој четвртини повукао екипу ка великом преокрету. Величковић је у том кварталу постигао 11 од својих 28 поена, закључно са тројком за вођство Партизана 67:62.

Додатну снагу екипи Ненада Чанка цело вече давао је и одлични Си (14 поена), који је настављао тамо где би Величковић стајао, па је са Ђорђем Гагићем (13 п) и Кваме Воном (17) до средине последње четвртине "сломио" отпор Будућности.

Подгоричани су последњи пут водили у 33. минуту (71:72), када је почела одлучујућа серија црно-белих 15:0! Величковић је погађао тројке, бацао се на паркет и дизао публику, која скоро да није ни седала све док није поздравила погодак Александра Аранитовића за великих и одлучујућих 86:72.

Потпуно избачени из ритма, гости су тада изгледали потпуно другачије него на почетку утакмице. Из мирне ситуације и контроле игре дошли су у позицију у којој нису могли да "вежу" ни два поготка са линије пенала.

Александар Џикић је тражио тајм-ауте, дозивао изабранике, али је на крају ипак пришао Чанку и спортски му честитао тријумф у њиховом првом тренерском окршају од заједничких дана у Хумској.

У првој утакмици од освајања Купа Кораћа, Партизан је показао да је направио велики помак у игри, самопоуздању и снази. Још једну прилику да то докаже имаће следеће суботе, на гостовању Цедевити, после које ће отићи на паузу до почетка домаћег првенства.

Међу црно-белима вечерас због повреде нису играли центар Ђоко Шалић и плејмејкер Најџел Вилијамс Гос, кога је Вон одменио најбољом игром од доласка међу црно-беле (девет асистенција). Такође, први меч после три месеца за Партизан је одиграо Марко Чакаревић.

На привременом растанку са својим навијачима, црно-бели су за све приказано награђени великим и апсолутно заслуженим овацијама.



Партизан дефинитивно поново личи на себе! После тријумфа у Купу Радивоја Кораћа на Црвеном звездом, црно-бели су нокаутирали и подгоричку Будућност. Било је 94:83 (15:24, 21:26, 31:15, 27:18) за Партизан у лепо испуњеном Пиониру у претпоследњем колу Јадранске лиге.

Поред тога, овај резултат је добро дошао и Црвеној звезди која у понедељак победом над Игокеом у Лакташима може да овери прво место пред плеј-оф. Иначе, ово је био и поивратак Александра Џикића пред Гробаре који су га дочекали овацијама.

Оно што је најважније за Партизан - добио је Квамеа Вона. Американац је коначно показао да поседује одређени квалитет потребан за клуб из Хумске и на крају скупио 17 поена и поделио девет асистенција, а Си и Гагић су потврдили да Партизан има скакачку и снагу под кошем за којом је толико вапио у првом делу сезоне. Први је имао 14 поена и чак 11 скокова, а други 13 поена и осам ухваћених лопти, од чега чак седам у нападу! Партизан је до велике победе стигла захваљујући страшној одбрани у другом полувремену, којом је ривала свео на само 33 поена у том делу игре.

А шта рећи за Новицу Величковића? Капитен црно-белих поново је бриљирао у свим сегментима. Имао је само један промашај из игре, погодио је четири тројке, освојио неколико важних лопти и подигао температуру у Пиониру до тачке кључања. Партизанов капитен завршио је утакмицу са огромних 28 поена (9/10 из игре, 4/4 за три), али и пет асистенција и две ухваћене лопте!

Управо захваљујући њему је домаћин је пет минута пре краја дошао до 11 поена предности (83:72) који су деловали као Монт Еверест с обзиром на то како се одвијала утакмица у првом полувремену.

Партизан се вратио из мртвих у трећој деоници. Невероватном енергијом капитена Величковића, маестралног Сија и коначно пробуђеног Вона, домаћи су направили серију од 28:6 и дошли први пут на мечу до вођства - 60:56. А пар момената касније, немалом заслугом и навијача, освајач Купа Радивоја Кораћа имао је и плус седам (67:60).

Од првог судијског подбацивања видело се да је Партизан потпуно другачија екипа без Најџела Вилијамса Госа. Није било идеје и креације у игри црно-белих, па је све некако деловало на силу у уводним моментима. 

У таквој поставци ствари, гостима из Подгорице било је релативно лако да се неколико далекометних хитаца брзо дођу до озбиљних девет поена предности (12:3). И на тај начин принудили су Партизан да константно јуре заостатак.

А лоше се екипа Ненада Чанка снашла у тој ситуацији. По обичају је остатак екипа мроао да повуче најискуснији, капитен Новица Величковић који је дочекан овацијама због 400. одигране утакмице у црно-белом дресу.

И није Партизану толико недостајало борбености, али су углавном бирали тешке ситуације за шут и притом је Будућност у нападу била веома расположена. Тачно је Џикић знао где и како да нападне своју бившу екипу.

Велике проблеме домаћину правили су Џастин Доелман и Алекса Илић, а у завршници првог дела утакмице разиграо се и Сеад Шеховић. Тако је Будућност дошла до огромних 50:32.

Код Будућности Никола Ивановић скупио је 13 поена. 

ПАРТИЗАН - БУДУЋНОСТ 94:83
/15:24, 21:26, 31:15, 27:18

Хала: Александар Николић
Гледалаца: 5.000
Судије: Радовић, Војиновић и Радојковић

ПАРТИЗАН: Вон 17, Си 14, Тадић -, Аранитовић 13, Маринковић 6, Величковић 28, Пецарски 3, Гавриловић -, Андрић -, Чакаревић -, Гагић 13.

БУДУЋНОСТ: Ивановић 13, Шеховић 4, Доелман 11, Шеховић 9, Старовлах -, Гордић 9, Илић 11, З. Николић 2, Гибсон 12, Поповић 3, Лендри 7, Д. Николић 2.

Победа Морнара у Загребу! Барани славили на последњем гостовању пред плеј-оф.

На последњем гостовању у лигашком делу сезоне, Морнар је остварио 13. победу у АБА лиги.

На паркету Цибоне, екипа Ђорђија Павићевића тријумфовала је пре свега захваљујући одличној другој четвртини, у којој је надиграла домаћина чак 25 поена разлике.

"Вукови" су се у наставку вратили у меч, изборили неизвесну завршницу, коју су окончали погоци Дерека Нидама са линије пенала, 26 секунди пре краја (за 75:79). Бранислав Ратковица покушао је да узврати, али је промашио полагање и ту је био крај.

Цибона - Морнар 79:82 (28:15, 6:31, 15:20, 30:16)

Павићевићев тим, који ће ући у плеј-оф као четвртопласирани, одиграће последњи меч пре почетка доигравања у својој "Тополици", где ће у недељу гостовати МЗТ.

Ове вечери, најбољи међу Баранима били су Брендис Рејли Рос са 25 поена (8 ск, 5 ас), Немања Врањеш са 14 и Нидам са 12 поена. Цибону је предводио центар Луика Жорић, са "дабл-дабл" учинком од 29 поена, 13 скокова и пет асистенција.

Резултати 21. кола:

Партизан - Будућност 94:83
Цибона - Морнар 79:82

одиграно у суботу

МЗТ - Цедевита 64:85
ФМП - Олимпија 81:86

понедељак

Игокеа - Црвена звезда 18.00
Задар - Мега 21.00

ТАБЕЛА: Црвена звезда 17-3, Будућност 16-5, Цедевита 16-5, Морнар 13-8, Партизан 11-10, ФМП 9-12, Задар 9-11, Олимпија 9-12, Мега 7-13, Игокеа 7-13, Цибона 7-14, МЗТ 3-18.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар