ABA: Majstorska igra Novice, Partizan razbio Budućnost!

Partizan gubio 18 pa razbio Budućnost – Novica servirao Zvezdi #1! Košarkaši Partizana savladali su Budućnost 94:83 i servirali najvećem rivalu Crvenoj zvezdi prvo mesto u ABA ligi pred plej-of.  Kapiten crno-belih odigrao maestralno i vodio crno-bele u trijumf protiv Podgoričana. Gosti vodili 18 razlike pred poluvreme, ali na kraju nije bilo drame! "Monstrum" Novica i svemogući Si vratili Partizan iz mrtvih - meč lopta za Zvezdu u Laktašima.  Velika pobeda crno-belih!

Košarka 05.03.2018 | 10:00
ABA: Majstorska igra Novice, Partizan razbio Budućnost!
Crno-belima ova 11. pobeda ne znači ništa u ABA ligi, osim osiguranja pete pozicije, ali znači zbog samopouzdanja pred Superligu Srbije.

S druge strane, Budućnost se ovim porazom u Beogradu skoro sigurno oprostila od prednosti domaćeg terena u doigravanju. Zvezda mora da izgubi oba poslednja meča da bi Podgoričani mogli do prve pozicije.

Crno-beli su nakon katastrofalnog prvog poluvremena u kojem su primili 50 poena i imali i 18 poena zaostatka, u nastavku demolirali Podgoričane i spektakularnim preokretom ih dobili prvi put posle dve i po godine. 

Partizan je serijom 22:6 preokrenuo rezultat za samo pet minuta, te treći period završio sa 31:15. Budućnost je bila u egalu do sredine poslednjeg kvartala, a kada je Novica Veličković definitivno nokautirao goste.

Veličković je odigrao skoro savršen svoj 401. meč u dresu Partizana. Promašio je samo jednom iz igre (9/10), pogodio sva četiri pokušaja za tri poena te utakmicu završio sa 28 poena uz pet asistencija.

Sjajno su ga pratili Amerikanac Kvami Von sa 17 poena i devet proigravanja, te Francuz Bondža Si koji je na novi ugovor odgovorio sa 14 poena (4/7 trojke) i 11 skokova.

Sjajan je u reketu bio i Đorđe Gagić sa 13 poena i osam uhvaćenih lopti, od čega čak sedam ofanzivnih. Dvocifren učinak imao je Aleksandar Aranitović sa takođe 13 poena, uz pet skokova i dva proigravanja.

Budućnost je predvodio Nikola Ivanović sa 13 poena, 12 je postigao Kajl Gibson, dok su po 11 dodali Aleksa Ilić i Džastin Dolmen. Nemanja Gordić je ubacio devet uz šest asistencija i četiri skoka.

Partizan je servirao Crvenoj zvezdi mts "meč loptu" za osvajanje prvog mesta pred plej-of ABA lige!

Budućnost je stigla u halu "Aleksandar Nikolić" po trijumf kojim bi ostala u trci za "pol poziciju", činilo se pred poluvreme da prići blizu pobedi (32:50), ali se to nije dogodilo.

A, za to je bio najzaslužniji Novica Veličković, uz veliku pomoć Bandža Sija!

PARTIZAN - BUDUĆNOST 94:83 (15:24, 21:26, 31:15, 27:18)

Kapiten crno-belih nije dozvolio saigračima da stanu ni pri minusu od 18 poena, već je u trećoj četvrtini povukao ekipu ka velikom preokretu. Veličković je u tom kvartalu postigao 11 od svojih 28 poena, zaključno sa trojkom za vođstvo Partizana 67:62.

Dodatnu snagu ekipi Nenada Čanka celo veče davao je i odlični Si (14 poena), koji je nastavljao tamo gde bi Veličković stajao, pa je sa Đorđem Gagićem (13 p) i Kvame Vonom (17) do sredine poslednje četvrtine "slomio" otpor Budućnosti.

Podgoričani su poslednji put vodili u 33. minutu (71:72), kada je počela odlučujuća serija crno-belih 15:0! Veličković je pogađao trojke, bacao se na parket i dizao publiku, koja skoro da nije ni sedala sve dok nije pozdravila pogodak Aleksandra Aranitovića za velikih i odlučujućih 86:72.

Potpuno izbačeni iz ritma, gosti su tada izgledali potpuno drugačije nego na početku utakmice. Iz mirne situacije i kontrole igre došli su u poziciju u kojoj nisu mogli da "vežu" ni dva pogotka sa linije penala.

Aleksandar Džikić je tražio tajm-aute, dozivao izabranike, ali je na kraju ipak prišao Čanku i sportski mu čestitao trijumf u njihovom prvom trenerskom okršaju od zajedničkih dana u Humskoj.

U prvoj utakmici od osvajanja Kupa Koraća, Partizan je pokazao da je napravio veliki pomak u igri, samopouzdanju i snazi. Još jednu priliku da to dokaže imaće sledeće subote, na gostovanju Cedeviti, posle koje će otići na pauzu do početka domaćeg prvenstva.

Među crno-belima večeras zbog povrede nisu igrali centar Đoko Šalić i plejmejker Najdžel Vilijams Gos, koga je Von odmenio najboljom igrom od dolaska među crno-bele (devet asistencija). Takođe, prvi meč posle tri meseca za Partizan je odigrao Marko Čakarević.

Na privremenom rastanku sa svojim navijačima, crno-beli su za sve prikazano nagrađeni velikim i apsolutno zasluženim ovacijama.



Partizan definitivno ponovo liči na sebe! Posle trijumfa u Kupu Radivoja Koraća na Crvenom zvezdom, crno-beli su nokautirali i podgoričku Budućnost. Bilo je 94:83 (15:24, 21:26, 31:15, 27:18) za Partizan u lepo ispunjenom Pioniru u pretposlednjem kolu Jadranske lige.

Pored toga, ovaj rezultat je dobro došao i Crvenoj zvezdi koja u ponedeljak pobedom nad Igokeom u Laktašima može da overi prvo mesto pred plej-of. Inače, ovo je bio i poivratak Aleksandra Džikića pred Grobare koji su ga dočekali ovacijama.

Ono što je najvažnije za Partizan - dobio je Kvamea Vona. Amerikanac je konačno pokazao da poseduje određeni kvalitet potreban za klub iz Humske i na kraju skupio 17 poena i podelio devet asistencija, a Si i Gagić su potvrdili da Partizan ima skakačku i snagu pod košem za kojom je toliko vapio u prvom delu sezone. Prvi je imao 14 poena i čak 11 skokova, a drugi 13 poena i osam uhvaćenih lopti, od čega čak sedam u napadu! Partizan je do velike pobede stigla zahvaljujući strašnoj odbrani u drugom poluvremenu, kojom je rivala sveo na samo 33 poena u tom delu igre.

A šta reći za Novicu Veličkovića? Kapiten crno-belih ponovo je briljirao u svim segmentima. Imao je samo jedan promašaj iz igre, pogodio je četiri trojke, osvojio nekoliko važnih lopti i podigao temperaturu u Pioniru do tačke ključanja. Partizanov kapiten završio je utakmicu sa ogromnih 28 poena (9/10 iz igre, 4/4 za tri), ali i pet asistencija i dve uhvaćene lopte!

Upravo zahvaljujući njemu je domaćin je pet minuta pre kraja došao do 11 poena prednosti (83:72) koji su delovali kao Mont Everest s obzirom na to kako se odvijala utakmica u prvom poluvremenu.

Partizan se vratio iz mrtvih u trećoj deonici. Neverovatnom energijom kapitena Veličkovića, maestralnog Sija i konačno probuđenog Vona, domaći su napravili seriju od 28:6 i došli prvi put na meču do vođstva - 60:56. A par momenata kasnije, nemalom zaslugom i navijača, osvajač Kupa Radivoja Koraća imao je i plus sedam (67:60).

Od prvog sudijskog podbacivanja videlo se da je Partizan potpuno drugačija ekipa bez Najdžela Vilijamsa Gosa. Nije bilo ideje i kreacije u igri crno-belih, pa je sve nekako delovalo na silu u uvodnim momentima. 

U takvoj postavci stvari, gostima iz Podgorice bilo je relativno lako da se nekoliko dalekometnih hitaca brzo dođu do ozbiljnih devet poena prednosti (12:3). I na taj način prinudili su Partizan da konstantno jure zaostatak.

A loše se ekipa Nenada Čanka snašla u toj situaciji. Po običaju je ostatak ekipa mroao da povuče najiskusniji, kapiten Novica Veličković koji je dočekan ovacijama zbog 400. odigrane utakmice u crno-belom dresu.

I nije Partizanu toliko nedostajalo borbenosti, ali su uglavnom birali teške situacije za šut i pritom je Budućnost u napadu bila veoma raspoložena. Tačno je Džikić znao gde i kako da napadne svoju bivšu ekipu.

Velike probleme domaćinu pravili su Džastin Doelman i Aleksa Ilić, a u završnici prvog dela utakmice razigrao se i Sead Šehović. Tako je Budućnost došla do ogromnih 50:32.

Kod Budućnosti Nikola Ivanović skupio je 13 poena. 

PARTIZAN - BUDUĆNOST 94:83
/15:24, 21:26, 31:15, 27:18

Hala: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 5.000
Sudije: Radović, Vojinović i Radojković

PARTIZAN: Von 17, Si 14, Tadić -, Aranitović 13, Marinković 6, Veličković 28, Pecarski 3, Gavrilović -, Andrić -, Čakarević -, Gagić 13.

BUDUĆNOST: Ivanović 13, Šehović 4, Doelman 11, Šehović 9, Starovlah -, Gordić 9, Ilić 11, Z. Nikolić 2, Gibson 12, Popović 3, Lendri 7, D. Nikolić 2.

Pobeda Mornara u Zagrebu! Barani slavili na poslednjem gostovanju pred plej-of.

Na poslednjem gostovanju u ligaškom delu sezone, Mornar je ostvario 13. pobedu u ABA ligi.

Na parketu Cibone, ekipa Đorđija Pavićevića trijumfovala je pre svega zahvaljujući odličnoj drugoj četvrtini, u kojoj je nadigrala domaćina čak 25 poena razlike.

"Vukovi" su se u nastavku vratili u meč, izborili neizvesnu završnicu, koju su okončali pogoci Dereka Nidama sa linije penala, 26 sekundi pre kraja (za 75:79). Branislav Ratkovica pokušao je da uzvrati, ali je promašio polaganje i tu je bio kraj.

Cibona - Mornar 79:82 (28:15, 6:31, 15:20, 30:16)

Pavićevićev tim, koji će ući u plej-of kao četvrtoplasirani, odigraće poslednji meč pre početka doigravanja u svojoj "Topolici", gde će u nedelju gostovati MZT.

Ove večeri, najbolji među Baranima bili su Brendis Rejli Ros sa 25 poena (8 sk, 5 as), Nemanja Vranješ sa 14 i Nidam sa 12 poena. Cibonu je predvodio centar Luika Žorić, sa "dabl-dabl" učinkom od 29 poena, 13 skokova i pet asistencija.

Rezultati 21. kola:

Partizan - Budućnost 94:83
Cibona - Mornar 79:82

odigrano u subotu

MZT - Cedevita 64:85
FMP - Olimpija 81:86

ponedeljak

Igokea - Crvena zvezda 18.00
Zadar - Mega 21.00

TABELA: Crvena zvezda 17-3, Budućnost 16-5, Cedevita 16-5, Mornar 13-8, Partizan 11-10, FMP 9-12, Zadar 9-11, Olimpija 9-12, Mega 7-13, Igokea 7-13, Cibona 7-14, MZT 3-18.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar