ШПА: Ставите лопту, бирајте угао, од Месија нема спаса!

Месијева мајсторија срушила Атлетико, Барса закорачила ка титули! Фудбалери Барселоне савладали су Атлетико Мадрид 1:0 (1:0) на Камп Ноу и 11 кола пре краја направили огроман корак ка титулу шампиона Шпаније.  Чудесни Аргентинац донео Барселони једну од најважнијих победа у трци за титулу. Против Атлетико Мадрида! На колена пред шампионом! Барса сакрила лопту, Меси испалио - готово је! Крунисање Блаугране сада је само пука формалност. Атлетико се ту ништа није питао.  

Фудбал 04.03.2018 | 19:15
ШПА: Ставите лопту, бирајте угао, од Месија нема спаса!
Докторска дисертација! Снајпериста Меси трећи пут у осам дана! Тачно 600. гол у каријери, чак 16. против Атлетика само на стадиону Камп Ноу.

Лионел Меси је поново то урадио! Трећи пут у осам дана из слободњака! Против Ђироне мајсторски испод живог зида, Лас Палмасу директно у голманов угао, а Атлетику насред Ноу Кампа мајсторски, неодбрањиво, да чак ни Јан Облак није могао ништа.

Нема лепшег начина да се стигне до 600. гола у готово нестварној каријери! Чак 539. у дресу Барселоне, уз још 61 као репрезентативац Аргентине. На све то - Лионел Меси стигао је до 16. поготка против Атлетико Мадрида само на стадиону Камп Ноу. Ни то није све - овим голом можда ће решити и шампионску трку у Шпанији! 

Било како, Меси не престаје да оставља без даха. Још у моменту када је Меси срушен на готово идентичној позицији одакле је послао снајперски прецизан хитац Лас Палмасу пре неколико дана, било је јасно шта се Облаку спрема. Био је то плотун из застрашујућег шутерског спектра једног од најстрашнијих фудбалера које је свет видео. Преко главе Дијега Косте, тако прецизно, а опет тако неустрашиво да је Облак могао само да лопту пипне врховима прстију, иако је учинио све што је могао како би зауставио незаустављиво. 

Податак за крај - био је то Месијев 23. погодак из слободног ударца у Примери. Поређења ради - Кристијано Роналдо их има 19. 



Један од кључних мечева сезоне решио је Лионел Меси сјајним голом из слободног ударца у 26. минуту, што му је био 600. погодак у каријери.

Барселона је у потпуности контролисала ритам утакмице у првом полувремену, није дозволила Мадриђанима ниједну шансу испред гола Марка Андреа Тер Штегена.

У других 45 минута "јорганџије" су биле знатно агресивније, константно су кружили играчи Дијега Симеонеа око казненог простора Барсе, али ни у таквој ситуацији нису успевали да угрозе Тер Штегена. 

У самој завршници Барсе је пропустила неколико солидних прилика да из контранапада реши меч, али је ипак стигла до минималца вредног осам бодова предности у односу на Атлетико. 

Барса је забележила огромну победу с обзиром на кризу у последње време и вероватно трасирала себи пут ка титули.

Атлетико Мадрид се приближио, али га је Лионел Меси "вратио" на осам бодова заостатка.

Још једном голчином чаробњака из слободног ударца, Барселона је поново одмакла "јорганџијама" и разјаснила да борбе за титулу неће бити.

Трећим поготком из слободног ударца у трећем узастопном колу, Аргентинац је додатно истурио Каталонце на првом месту табеле. Интересантно је да је у све три утакмице шутирао у другачији угао!

Ове недеље, са око 20 метара Меси је гађао у десну страну, Јан Облак је закачио лопту, али недовољно да је спречи да уђе у мрежу.

БАРСЕЛОНА - АТЛЕТИКО МАДРИД 1:0 (0:0)

Атлетико је стигао на Ноу Камп у одличној форми, а за собом је ипак оставиа шампионску журку домаћих. 

Мрежа Барсе јесте се затресла у финишу, али је гол био оправдано поништен због офсајда Дијега Косте. На челу напада "јорганџија", ни он није успео да нашкоди лидеру довољно да му угрози сигурну и изузетно важну победу.

Уочи последњих 11 кола, сценарио у којем Барселона не осваја титулу заиста звучи као научна фантастика. Штавише, Каталонци ће сада имати сасвим довољно простора и времена да се посвете и Лиги шампиона, у којој ће 14. марта дочекати Челси у реваншу осмине финала.

Каталонцима ће до тада већа брига од Атлетика бити стање Андреса Инијесте, који је играо само 36 минута због повреде тетиве, "зарађене" у дуелу са дефанзивцем Мадриђана Шимеом Врсаљком.

Јесу борци, спремни да погину за клуб, али једноставно нису толико добри фудбалери. Барселона је данас ратоборном госту из Мадрида одржала час фудбала и велемајсторијом Лионела Месија из слободног ударца себи подарила огромних осам бодова над најближим ривалом чиме је без сумње одагнала и последњу сумњу око исхода шампионске трке у Примери. И не само због тих осам бодова. Барселона је просто показала да игра најбољи фудбал у Шпанији.  Удавила је Атлетико на средини терена, једва дозволила Антоану Гризману и Дијегу Кости да додирну лопту. Џаба сав пресинг најегресивније екипе на Пиринејима када Барсиним асовима лопту не можеш да узмеш ни под претњом пиштољем. На крају, 1:0 у великом дербију 27. кола Примере.

Ернесто Валверде је све лепо осмислио. По оној старој Гвардиолиној филозофији - не можеш да примиш гол ако је лопта код тебе. Можда ова Барселона није тако опасна као некад Гвардиолина, али ју јеВалверде позади утегао тако да Јорганџије напред нису могле ни да опепеле. Самјуел Умтити и Ђерар Пике уз помоћ бекова и увек присутног Серђа Бускетса - маестрално! Нападачи одсечени, везисти Атлетика надиграни. Позади то и није било толико лоше, али Мадриђанима је само победа играла. Ни на видику је није било.

Није истина ни Барса била лепршава у нападу, али је имала генијалног Месија да кад треба једном финтом из игре избаци тројицу чувара, да кад се укаже та једна шанса - немилосрдно испали фатални хитац. Он је и изнудио прекршај на ивици казненог простора, он је са 20 метара непогрешиво и гађао у сам рогаљ Јана Облака. Ни вероватно најбољи голман Примере у овом тренутку ништа ту није могао.

Савршенство слободног ударца.

Било је то све што требало Барселони у нападу. Већи део посла обавили су у дефанзиви. Да нема фотографија са утакмице вероватно не бисмо ни знали да ли је добар део Атлетикових играча уопште изашао на терен стадиона Камп Ноу.

Тумбао је Чоло, Томаса Партија померао на бека како би са са Анхелом Кореом у вези пребацио тежиште игре на противничку половину терена, мењао дефанзивно оријентисаног Габија нападачем Кевином Гамеиром… Није вредело. Нити је могло кад Барса Атлетику није дозволила да игра фудбал.

Тек у последњих 20-ак минута Атлетико је озбиљније кренуо ка голу ривала, а и то је било само зато што му је Барселона отворила пут како би га дотукла контром у које су се Мадриђани уздали у првом полувремену. Па и тада - велико ништа од Јорганџија. Превише је већ дуго трајао Барсин спори валцер. Црв сумње у сопствене могућности одавно се био увукао у главе гостујућих фудбалера. Знали су да суи м потребна два гола, али нису смели ни да нападну. Страх. Или свест да је противник бољи, свеједно је.

Нису само бољи. Најбољи су. Сада је и деифинитвно готово.

БАРСЕЛОНА - АТЛЕТИКО 1:0 (1:0)
/Меси 26/

Стадион: Камп Ноу, Барселона;
Гледалаца: 90.356;
Судија: Хил Манзано.

Барселона (4-3-3): Тер Штеген - Серђи Роберто, Умтити, Пике, Алба - Ракитић, Бускетс, Инијеста (од 36. Андре Гомеш) - Меси, Суарез, Кутињо (од 84. Паулињо).

Атлетико Мадрид (4-4-2): Облак - Врсаљко (од 59’ Кореа), Хименез, Годин, Филипе Луис (од 75’ Ернандез) - Саул Њигез, Габи (од 66’ Гамеиро), Парти, Коке - Гризман, Коста.

ПРИМЕРА, 27. коло:

Леванте - Еспањол 1:1 (0:0)
/Моралес 56п - Баптистао 91/

Барселона - Атлетико Мадрид 1:0 (1:0)
/Меси 26'/

Реал Сосиједад - Алавес 18.30
Валенсија - Бетис 20.45

субота

Виљареал - Ђирона 0:2 (0:1)
/Стуани 16, Лозано 80/

Севиља - Атлетик Билбао 2:0 (2:0)
/Муријел 27, Васкез 32/

Леганес - Малага 2:0 (0:0)
/Ерасо 55, Амбрат 62/

Депортиво - Еибар 1:1 (1:1)
/Дмитровић аг 33 - Инуи 11/

Реал Мадрид - Хетафе 3:1 (2:1)
/Бејл 24, Роналдо 45, 79 - Портиљо пен 65/

понедељак

Селта - Лас Палмас 21.00

ТАБЕЛА: Барселона 69, Атлетико 61, Реал 54, Валенсија (-1) 50, Севиља 45, Виљареал41, Ђирона 40, Еибар 39, Бетис (-1) 37, Хетафе 36, Селта (-1) 35, Леганес 33, Билбао 32, Еспањол 32, Алавес (-1) 31, Сосиједад (-1) 30, Леванте 21, Лас Палмас (-1) 20, Депортиво 19, Малага 13.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар