ŠPA: Stavite loptu, birajte ugao, od Mesija nema spasa!

Mesijeva majstorija srušila Atletiko, Barsa zakoračila ka tituli! Fudbaleri Barselone savladali su Atletiko Madrid 1:0 (1:0) na Kamp Nou i 11 kola pre kraja napravili ogroman korak ka titulu šampiona Španije.  Čudesni Argentinac doneo Barseloni jednu od najvažnijih pobeda u trci za titulu. Protiv Atletiko Madrida! Na kolena pred šampionom! Barsa sakrila loptu, Mesi ispalio - gotovo je! Krunisanje Blaugrane sada je samo puka formalnost. Atletiko se tu ništa nije pitao.  

Fudbal 04.03.2018 | 19:15
ŠPA: Stavite loptu, birajte ugao, od Mesija nema spasa!
Doktorska disertacija! Snajperista Mesi treći put u osam dana! Tačno 600. gol u karijeri, čak 16. protiv Atletika samo na stadionu Kamp Nou.

Lionel Mesi je ponovo to uradio! Treći put u osam dana iz slobodnjaka! Protiv Đirone majstorski ispod živog zida, Las Palmasu direktno u golmanov ugao, a Atletiku nasred Nou Kampa majstorski, neodbranjivo, da čak ni Jan Oblak nije mogao ništa.

Nema lepšeg načina da se stigne do 600. gola u gotovo nestvarnoj karijeri! Čak 539. u dresu Barselone, uz još 61 kao reprezentativac Argentine. Na sve to - Lionel Mesi stigao je do 16. pogotka protiv Atletiko Madrida samo na stadionu Kamp Nou. Ni to nije sve - ovim golom možda će rešiti i šampionsku trku u Španiji! 

Bilo kako, Mesi ne prestaje da ostavlja bez daha. Još u momentu kada je Mesi srušen na gotovo identičnoj poziciji odakle je poslao snajperski precizan hitac Las Palmasu pre nekoliko dana, bilo je jasno šta se Oblaku sprema. Bio je to plotun iz zastrašujućeg šuterskog spektra jednog od najstrašnijih fudbalera koje je svet video. Preko glave Dijega Koste, tako precizno, a opet tako neustrašivo da je Oblak mogao samo da loptu pipne vrhovima prstiju, iako je učinio sve što je mogao kako bi zaustavio nezaustavljivo. 

Podatak za kraj - bio je to Mesijev 23. pogodak iz slobodnog udarca u Primeri. Poređenja radi - Kristijano Ronaldo ih ima 19. 



Jedan od ključnih mečeva sezone rešio je Lionel Mesi sjajnim golom iz slobodnog udarca u 26. minutu, što mu je bio 600. pogodak u karijeri.

Barselona je u potpunosti kontrolisala ritam utakmice u prvom poluvremenu, nije dozvolila Madriđanima nijednu šansu ispred gola Marka Andrea Ter Štegena.

U drugih 45 minuta "jorgandžije" su bile znatno agresivnije, konstantno su kružili igrači Dijega Simeonea oko kaznenog prostora Barse, ali ni u takvoj situaciji nisu uspevali da ugroze Ter Štegena. 

U samoj završnici Barse je propustila nekoliko solidnih prilika da iz kontranapada reši meč, ali je ipak stigla do minimalca vrednog osam bodova prednosti u odnosu na Atletiko. 

Barsa je zabeležila ogromnu pobedu s obzirom na krizu u poslednje vreme i verovatno trasirala sebi put ka tituli.

Atletiko Madrid se približio, ali ga je Lionel Mesi "vratio" na osam bodova zaostatka.

Još jednom golčinom čarobnjaka iz slobodnog udarca, Barselona je ponovo odmakla "jorgandžijama" i razjasnila da borbe za titulu neće biti.

Trećim pogotkom iz slobodnog udarca u trećem uzastopnom kolu, Argentinac je dodatno isturio Katalonce na prvom mestu tabele. Interesantno je da je u sve tri utakmice šutirao u drugačiji ugao!

Ove nedelje, sa oko 20 metara Mesi je gađao u desnu stranu, Jan Oblak je zakačio loptu, ali nedovoljno da je spreči da uđe u mrežu.

BARSELONA - ATLETIKO MADRID 1:0 (0:0)

Atletiko je stigao na Nou Kamp u odličnoj formi, a za sobom je ipak ostavia šampionsku žurku domaćih. 

Mreža Barse jeste se zatresla u finišu, ali je gol bio opravdano poništen zbog ofsajda Dijega Koste. Na čelu napada "jorgandžija", ni on nije uspeo da naškodi lideru dovoljno da mu ugrozi sigurnu i izuzetno važnu pobedu.

Uoči poslednjih 11 kola, scenario u kojem Barselona ne osvaja titulu zaista zvuči kao naučna fantastika. Štaviše, Katalonci će sada imati sasvim dovoljno prostora i vremena da se posvete i Ligi šampiona, u kojoj će 14. marta dočekati Čelsi u revanšu osmine finala.

Kataloncima će do tada veća briga od Atletika biti stanje Andresa Inijeste, koji je igrao samo 36 minuta zbog povrede tetive, "zarađene" u duelu sa defanzivcem Madriđana Šimeom Vrsaljkom.

Jesu borci, spremni da poginu za klub, ali jednostavno nisu toliko dobri fudbaleri. Barselona je danas ratobornom gostu iz Madrida održala čas fudbala i velemajstorijom Lionela Mesija iz slobodnog udarca sebi podarila ogromnih osam bodova nad najbližim rivalom čime je bez sumnje odagnala i poslednju sumnju oko ishoda šampionske trke u Primeri. I ne samo zbog tih osam bodova. Barselona je prosto pokazala da igra najbolji fudbal u Španiji.  Udavila je Atletiko na sredini terena, jedva dozvolila Antoanu Grizmanu i Dijegu Kosti da dodirnu loptu. Džaba sav presing najegresivnije ekipe na Pirinejima kada Barsinim asovima loptu ne možeš da uzmeš ni pod pretnjom pištoljem. Na kraju, 1:0 u velikom derbiju 27. kola Primere.

Ernesto Valverde je sve lepo osmislio. Po onoj staroj Gvardiolinoj filozofiji - ne možeš da primiš gol ako je lopta kod tebe. Možda ova Barselona nije tako opasna kao nekad Gvardiolina, ali ju jeValverde pozadi utegao tako da Jorgandžije napred nisu mogle ni da opepele. Samjuel Umtiti i Đerar Pike uz pomoć bekova i uvek prisutnog Serđa Busketsa - maestralno! Napadači odsečeni, vezisti Atletika nadigrani. Pozadi to i nije bilo toliko loše, ali Madriđanima je samo pobeda igrala. Ni na vidiku je nije bilo.

Nije istina ni Barsa bila lepršava u napadu, ali je imala genijalnog Mesija da kad treba jednom fintom iz igre izbaci trojicu čuvara, da kad se ukaže ta jedna šansa - nemilosrdno ispali fatalni hitac. On je i iznudio prekršaj na ivici kaznenog prostora, on je sa 20 metara nepogrešivo i gađao u sam rogalj Jana Oblaka. Ni verovatno najbolji golman Primere u ovom trenutku ništa tu nije mogao.

Savršenstvo slobodnog udarca.

Bilo je to sve što trebalo Barseloni u napadu. Veći deo posla obavili su u defanzivi. Da nema fotografija sa utakmice verovatno ne bismo ni znali da li je dobar deo Atletikovih igrača uopšte izašao na teren stadiona Kamp Nou.

Tumbao je Čolo, Tomasa Partija pomerao na beka kako bi sa sa Anhelom Koreom u vezi prebacio težište igre na protivničku polovinu terena, menjao defanzivno orijentisanog Gabija napadačem Kevinom Gameirom… Nije vredelo. Niti je moglo kad Barsa Atletiku nije dozvolila da igra fudbal.

Tek u poslednjih 20-ak minuta Atletiko je ozbiljnije krenuo ka golu rivala, a i to je bilo samo zato što mu je Barselona otvorila put kako bi ga dotukla kontrom u koje su se Madriđani uzdali u prvom poluvremenu. Pa i tada - veliko ništa od Jorgandžija. Previše je već dugo trajao Barsin spori valcer. Crv sumnje u sopstvene mogućnosti odavno se bio uvukao u glave gostujućih fudbalera. Znali su da sui m potrebna dva gola, ali nisu smeli ni da napadnu. Strah. Ili svest da je protivnik bolji, svejedno je.

Nisu samo bolji. Najbolji su. Sada je i deifinitvno gotovo.

BARSELONA - ATLETIKO 1:0 (1:0)
/Mesi 26/

Stadion: Kamp Nou, Barselona;
Gledalaca: 90.356;
Sudija: Hil Manzano.

Barselona (4-3-3): Ter Štegen - Serđi Roberto, Umtiti, Pike, Alba - Rakitić, Buskets, Inijesta (od 36. Andre Gomeš) - Mesi, Suarez, Kutinjo (od 84. Paulinjo).

Atletiko Madrid (4-4-2): Oblak - Vrsaljko (od 59’ Korea), Himenez, Godin, Filipe Luis (od 75’ Ernandez) - Saul Njigez, Gabi (od 66’ Gameiro), Parti, Koke - Grizman, Kosta.

PRIMERA, 27. kolo:

Levante - Espanjol 1:1 (0:0)
/Morales 56p - Baptistao 91/

Barselona - Atletiko Madrid 1:0 (1:0)
/Mesi 26'/

Real Sosijedad - Alaves 18.30
Valensija - Betis 20.45

subota

Viljareal - Đirona 0:2 (0:1)
/Stuani 16, Lozano 80/

Sevilja - Atletik Bilbao 2:0 (2:0)
/Murijel 27, Vaskez 32/

Leganes - Malaga 2:0 (0:0)
/Eraso 55, Ambrat 62/

Deportivo - Eibar 1:1 (1:1)
/Dmitrović ag 33 - Inui 11/

Real Madrid - Hetafe 3:1 (2:1)
/Bejl 24, Ronaldo 45, 79 - Portiljo pen 65/

ponedeljak

Selta - Las Palmas 21.00

TABELA: Barselona 69, Atletiko 61, Real 54, Valensija (-1) 50, Sevilja 45, Viljareal41, Đirona 40, Eibar 39, Betis (-1) 37, Hetafe 36, Selta (-1) 35, Leganes 33, Bilbao 32, Espanjol 32, Alaves (-1) 31, Sosijedad (-1) 30, Levante 21, Las Palmas (-1) 20, Deportivo 19, Malaga 13.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar