'Краљица Европе' и највећа криза

Ангела Меркел, дугогодишња "Краљица Европе" и њемачка канцеларка, преживјела је најдубљу кризу власти уочи свог четвртог, и како многи очекују, посљедњег мандата на челу државе, пише АФП.

Свијет 04.03.2018 | 17:11
'Краљица Европе' и највећа криза
Након 12 година на челу најјаче европске економије, Меркел, кћерка њемачког пастора коју дуго сматрају и најмоћнијом женом свијета, наставља своју владавину и то послије најдужег коалиционог преговарања у њемачкој поратној историји.

Ако до краја одради четврти мандат ова 63-годишњакиња ће изједначити и претећи маратонску владавину њеног ментора и њемачког канцелара Хелмута Кола.

Али, све више је аналитичара који сумњају да ли ће она остати на власти толико дуго, те упозоравају да Њемачка улази у сумрак њене владавине. Данашњи проблеми Ангеле Меркел су цијена коју плаћа због изненађујуће храбре одлуке да отвори њемачке границе за масовни прилив избјеглица које су довеле више од милиона миграната у ту државу од 2015. године.

Њен хумани акт ју је направио херојем либерала, али је изазвао ксенофобични удар и пораст десничарске Алтернативе за Њемачку (АфД) којој је главна мисија свргнути канцеларку. 

Када је АфД ушао у Бундестаг на протеклим изборима разбијен је табу да екстремисти сједе у парламенту док се Меркел морала суочити с најгорим изборим резултатом њене странке још од 1949. године. Иако се нико унутар њених демокршћана није одважио да доведе у питање њену позицију, политички аналитичар Оскар Ниедермаyер истиче како је јасно да је "Ангела Меркел прошла свој зенит".

Током дуге владавине, лидерка која је одрасла иза жељезне завјесе је преживјела многе кризе. Често су је звали и шампионом штедње због њених чврстих ставова у вези с дужничком кризом у еврозони када су је демонстранти упоређивали с нацистима.

У турбулентном времену Доналда Трампа, Бреxита и бројних међународних криза, широм свијета њу славе као главног браниоца либералне демократије. Нијемци су дуго времена у њој видјели камен темељац стабилности, економског раста и запослености. Захвалност су јој изражавали бирајући је на чело државе, па је постала прва и најмлађа канцеларка у историји Њемачке. 

Меркел је са својим прагматичним, скромним и увјерљивим стилом владања чинило се пронашла савршени начин за опстанак на власти у богатој нацији која стари и која жели континуитет умјесто промјена.

Несклона гламуру и замкама велике моћи и даље живи у свом стану у Берлину са мужем научником Јоацхим Сауером који избјегава медије, купује у локалној продавници и одморе проводи планинарећи у Алпама.

Иако су је често критиковали због избјегавања великих одлука, она их је донијела много током своје владавине, укључујући и гашење нуклеарки након катастрофе у јапанској Фукусхими, пише АФП на дан кад су њемачки социјалдемократи исказали гласањем подршку договореној коалицији са канцеларкиним демокршћанима.

(АФП)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Анте

04.03.2018 16:47

Не само европе него свијета стосе не роди у таквој дрзави с тако нормалним менталитетом и културним свијетом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2018 18:09

Љепоте и лијепих вијести, и ја се питам како се не роди у тако нормалном свијету?!

Name

Ре

04.03.2018 20:23

Сретмо Ангела најбољи си лидер свта. Сви бих радо под твој кров. Ја први да ме сацувас ових насих будалетина

Name

Анте

04.03.2018 16:51

Краљице Свијета како мозе бити овако паметна и нормална зена ЗИВЈЕЛА МИЛИОН ГОДИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.03.2018 09:31

Анто и Хицко је за вас бијо краљ свијета.Не заборави, ко је њега створијо исти су и Лењина створили.

Name

Дује

04.03.2018 18:35

Политицарка свијетског ранга косто и јесте да ми имамо оваког калибра политицара осјетио би сваки градјанин свака јој цаст и постовање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

04.03.2018 20:14

Сигурно највазноји и најбољи дрзавник Европе.Њемацка моја будуца домовина.

Name

Геограпхy

04.03.2018 22:22

ре Мирко и моја уз Божију помоћ већ од августа. Кад нема користи од наших политичара и од наше државе има гдје има.

Name

Геограпхy

04.03.2018 22:20

Мма свака њој част, и стварно јесте најјача жена свијета и примјер за ове наше квази политичаре. Меркел која води једну од најјачих и најбогатијих држава свијета живи скромно и тиме шаље јасну поруку својим грађанима да је једнака са осталим грађанима Њемачке. У времену највеће економске кризе одржала је њемачку економију. А посебно јој хвала што прима нас из БиХ и Балкана да зарадимо себи за живот када нам наши властодршци не дају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меркел

05.03.2018 14:36

Упропасти Европу а поготову Њемацку ! Јос мало па и ти си прослост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тика Так

05.03.2018 17:01

Хелмут те цека.