'Kraljica Evrope' i najveća kriza

Angela Merkel, dugogodišnja "Kraljica Evrope" i njemačka kancelarka, preživjela je najdublju krizu vlasti uoči svog četvrtog, i kako mnogi očekuju, posljednjeg mandata na čelu države, piše AFP.

Svijet 04.03.2018 | 17:11
'Kraljica Evrope' i najveća kriza
Nakon 12 godina na čelu najjače evropske ekonomije, Merkel, kćerka njemačkog pastora koju dugo smatraju i najmoćnijom ženom svijeta, nastavlja svoju vladavinu i to poslije najdužeg koalicionog pregovaranja u njemačkoj poratnoj istoriji.

Ako do kraja odradi četvrti mandat ova 63-godišnjakinja će izjednačiti i preteći maratonsku vladavinu njenog mentora i njemačkog kancelara Helmuta Kola.

Ali, sve više je analitičara koji sumnjaju da li će ona ostati na vlasti toliko dugo, te upozoravaju da Njemačka ulazi u sumrak njene vladavine. Današnji problemi Angele Merkel su cijena koju plaća zbog iznenađujuće hrabre odluke da otvori njemačke granice za masovni priliv izbjeglica koje su dovele više od miliona migranata u tu državu od 2015. godine.

Njen humani akt ju je napravio herojem liberala, ali je izazvao ksenofobični udar i porast desničarske Alternative za Njemačku (AfD) kojoj je glavna misija svrgnuti kancelarku. 

Kada je AfD ušao u Bundestag na proteklim izborima razbijen je tabu da ekstremisti sjede u parlamentu dok se Merkel morala suočiti s najgorim izborim rezultatom njene stranke još od 1949. godine. Iako se niko unutar njenih demokršćana nije odvažio da dovede u pitanje njenu poziciju, politički analitičar Oskar Niedermayer ističe kako je jasno da je "Angela Merkel prošla svoj zenit".

Tokom duge vladavine, liderka koja je odrasla iza željezne zavjese je preživjela mnoge krize. Često su je zvali i šampionom štednje zbog njenih čvrstih stavova u vezi s dužničkom krizom u evrozoni kada su je demonstranti upoređivali s nacistima.

U turbulentnom vremenu Donalda Trampa, Brexita i brojnih međunarodnih kriza, širom svijeta nju slave kao glavnog branioca liberalne demokratije. Nijemci su dugo vremena u njoj vidjeli kamen temeljac stabilnosti, ekonomskog rasta i zaposlenosti. Zahvalnost su joj izražavali birajući je na čelo države, pa je postala prva i najmlađa kancelarka u istoriji Njemačke. 

Merkel je sa svojim pragmatičnim, skromnim i uvjerljivim stilom vladanja činilo se pronašla savršeni način za opstanak na vlasti u bogatoj naciji koja stari i koja želi kontinuitet umjesto promjena.

Nesklona glamuru i zamkama velike moći i dalje živi u svom stanu u Berlinu sa mužem naučnikom Joachim Sauerom koji izbjegava medije, kupuje u lokalnoj prodavnici i odmore provodi planinareći u Alpama.

Iako su je često kritikovali zbog izbjegavanja velikih odluka, ona ih je donijela mnogo tokom svoje vladavine, uključujući i gašenje nuklearki nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi, piše AFP na dan kad su njemački socijaldemokrati iskazali glasanjem podršku dogovorenoj koaliciji sa kancelarkinim demokršćanima.

(AFP)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ante

04.03.2018 17:47

Ne samo evrope nego svijeta stose ne rodi u takvoj drzavi s tako normalnim mentalitetom i kulturnim svijetom

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2018 19:09

Ljepote i lijepih vijesti, i ja se pitam kako se ne rodi u tako normalnom svijetu?!

Name

Re

04.03.2018 21:23

Sretmo Angela najbolji si lider svta. Svi bih rado pod tvoj krov. Ja prvi da me sacuvas ovih nasih budaletina

Name

Ante

04.03.2018 17:51

Kraljice Svijeta kako moze biti ovako pametna i normalna zena ZIVJELA MILION GODINA

ODGOVORITE
Name

re

05.03.2018 10:31

Anto i Hicko je za vas bijo kralj svijeta.Ne zaboravi, ko je njega stvorijo isti su i Lenjina stvorili.

Name

Duje

04.03.2018 19:35

Politicarka svijetskog ranga kosto i jeste da mi imamo ovakog kalibra politicara osjetio bi svaki gradjanin svaka joj cast i postovanje

ODGOVORITE
Name

Mirko

04.03.2018 21:14

Sigurno najvaznoji i najbolji drzavnik Evrope.Njemacka moja buduca domovina.

Name

Geography

04.03.2018 23:22

re Mirko i moja uz Božiju pomoć već od avgusta. Kad nema koristi od naših političara i od naše države ima gdje ima.

Name

Geography

04.03.2018 23:20

Mma svaka njoj čast, i stvarno jeste najjača žena svijeta i primjer za ove naše kvazi političare. Merkel koja vodi jednu od najjačih i najbogatijih država svijeta živi skromno i time šalje jasnu poruku svojim građanima da je jednaka sa ostalim građanima Njemačke. U vremenu najveće ekonomske krize održala je njemačku ekonomiju. A posebno joj hvala što prima nas iz BiH i Balkana da zaradimo sebi za život kada nam naši vlastodršci ne daju.

ODGOVORITE
Name

Merkel

05.03.2018 15:36

Upropasti Evropu a pogotovu Njemacku ! Jos malo pa i ti si proslost.

ODGOVORITE
Name

Tika Tak

05.03.2018 18:01

Helmut te ceka.