Нови корак за Владу Њемачке

Немачка канцеларка Ангела Меркел честитала је Социјалдемократској (СПД) партији на "јасном резултату" након што је огромна већина чланства те партије гласала за улазак у колициону владу са њеним конзервативцима.

Свијет 04.03.2018 | 11:20
Нови корак за Владу Њемачке
"Честитам СПД на овом јасном резултату и радујем се наставку заједничке сарадње за добро наше државе", поручила је Меркел на Твитер страници њене Хришћанско-демократска унија Немачке (ЦДУ), преноси Ројтерс.

Како јавља АП, следеће недеље се очекује заседање Бундестага на којем би Меркел требало да по четврти пут у низу буде изабрана за канцеларку највеће европске економије, пошто је већ 12 година на тој функцији.

Како је пренео Ројтерс, за улазак у велику коалициону владу са конзервативцима канцеларке Меркел гласало је две трећине чланова Социјалдемократске партије (СПД), односно 66 одсто, а технички председник странке Олаф Шолц је изјавио да ће у новој влади, СПД имати шест министара - три жене и три мушкарца.

"Огромна већина чланова СПД усвојила је предлог лидерства партије. Сада нам је јасно: СПД ће се придружити новој влади Немачке", рекао је Шолц и нагласио да је одзив гласача био "веома, веома висок".

Шолц је казао да је о резултатима гласања путем поште обавестио Меркел и председника Немачке Франк Валтера Штајнмера.

Овакав резултат гласања, навела је агенција, отвара пут за поново покретање "велике коалиције" која је Немачком владала од 2013. године, чиме ће бити завршена политичка неизвесност која траје већ више од четири месеца.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Све

04.03.2018 13:07

Све се мијења у Европи. Само Њемацка сама вози у једносмијерној улици и навраца друге да слиједе. Докле ? Сад је била прилика за промјене. Ниста се не мијења у нејемацкој политици, ЕУ слиједи пропаст. Не зелим никоме зло. Али овај процес је неизбезан. Волио би да нисам у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

04.03.2018 15:00

А ти би да у њемачкој владају националисти као и код нас? Њемачка у прошлој години пребацила циљ за 500 милијарди еура.

Name

Е

04.03.2018 14:28

Нови корак, а старе ципеле. Велика мука !

ОДГОВОРИТЕ