Novi korak za Vladu Njemačke

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Socijaldemokratskoj (SPD) partiji na "jasnom rezultatu" nakon što je ogromna većina članstva te partije glasala za ulazak u kolicionu vladu sa njenim konzervativcima.

Svijet 04.03.2018 | 11:20
Novi korak za Vladu Njemačke
"Čestitam SPD na ovom jasnom rezultatu i radujem se nastavku zajedničke saradnje za dobro naše države", poručila je Merkel na Tviter stranici njene Hrišćansko-demokratska unija Nemačke (CDU), prenosi Rojters.

Kako javlja AP, sledeće nedelje se očekuje zasedanje Bundestaga na kojem bi Merkel trebalo da po četvrti put u nizu bude izabrana za kancelarku najveće evropske ekonomije, pošto je već 12 godina na toj funkciji.

Kako je preneo Rojters, za ulazak u veliku koalicionu vladu sa konzervativcima kancelarke Merkel glasalo je dve trećine članova Socijaldemokratske partije (SPD), odnosno 66 odsto, a tehnički predsednik stranke Olaf Šolc je izjavio da će u novoj vladi, SPD imati šest ministara - tri žene i tri muškarca.

"Ogromna većina članova SPD usvojila je predlog liderstva partije. Sada nam je jasno: SPD će se pridružiti novoj vladi Nemačke", rekao je Šolc i naglasio da je odziv glasača bio "veoma, veoma visok".

Šolc je kazao da je o rezultatima glasanja putem pošte obavestio Merkel i predsednika Nemačke Frank Valtera Štajnmera.

Ovakav rezultat glasanja, navela je agencija, otvara put za ponovo pokretanje "velike koalicije" koja je Nemačkom vladala od 2013. godine, čime će biti završena politička neizvesnost koja traje već više od četiri meseca.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sve

04.03.2018 13:07

Sve se mijenja u Evropi. Samo Njemacka sama vozi u jednosmijernoj ulici i navraca druge da slijede. Dokle ? Sad je bila prilika za promjene. Nista se ne mijenja u nejemackoj politici, EU slijedi propast. Ne zelim nikome zlo. Ali ovaj proces je neizbezan. Volio bi da nisam u pravu.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

04.03.2018 15:00

A ti bi da u njemačkoj vladaju nacionalisti kao i kod nas? Njemačka u prošloj godini prebacila cilj za 500 milijardi eura.

Name

E

04.03.2018 14:28

Novi korak, a stare cipele. Velika muka !

ODGOVORITE