За три дана нове границе Балкана?

Трилатерала Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, на којој ће се разговарати, између осталог, о решењавању питања граница трију држава, биће одржана у Мостару 6. марта. На састанку ће присуствовати председници Србије и Хрватске и трочлано председништво БиХ.

Босна и Херцеговина 04.03.2018 | 10:30
За три дана нове границе Балкана?
Састанак лидера три земље и разговоре о границама најавио је председавајући Председништва БиХ Драган Човић.

Иако је од распада заједничке државе прошло 27 година, Србија није решила проблем граница ни са једним суседом. Исти проблем имају Словенија, Хрватска, Босна и Црна Гора.

Договор о разграничењу Србије и Хрватске, о 145 спорних километара дуж Дунава, није постигнут, иако две земље о томе разговарају још од 2002. године. Став Србије је да граница треба да иде средином Дунава, док се Хрватска залаже за одређивање границе по катастарском принципу, јер је, тврде, река променила ток. Примењивањем таквог модела, делови општина Апатин, Сомбор и Бачка Паланка припали би Хрватској.

Граница Србије и Босне и Херцеговине је утврђена на око 95 одсто дужине, али су спорни делови код ХЕ „Зворник" и „Бајина Башта" на Дрини и део границе код села Штрпци у општини Рудо, где железничка пруга Београд-Бар у делу од 12 километара пролази кроз територију БиХ.

Професор међународног права Тибор Варади сматра да је важно истаћи да се спорови у свим случајевима на простору бивше заједничке државе не воде око крупних или драматично важних територија, и да би та чињеница требало да буде пресудна у коначном исцртавању граница после распада СФРЈ.

"Мислим да су то заправо решиви спорови. Идеално би било ако би се решили договором, а овај састанак вероватно тежи ка томе. Друга опција била би арбитража. Питање је да ли се може наћи неко решење о ком ће моћи да се комуницира, да могу да га прихвати као компромис са једне и са друге стране, а сама територија која је спорна заиста није од судбоносног значаја ни за Србију, ни за Босну, ни за Хрватску", каже Варади.

Дакле, питање граница је пре свега политичко, па је неважно да ли се ради о спорној територији од неколико стотина или од неколико хиљада хектара за коју свака од држава тврди да јој припадају.

С обзиром на актуелне покушаје нормализације односа са Хрватском, Тибор Варади је прокоментарисао и да ли постоји могућност да Србија пре реши проблем границе на Дунаву, него на Дрини.

"За одговор на то питање вам не треба стручњак, него пророк. То је јако тешко рећи, али спорови су заиста можда више симболични, него стварни. Постоје, наравно и нека питања где је заправо сасвим свеједно где ће се граница повући, то нису заиста крупна, велика питања, али спорови, када је реч о границама, увек имају и симболичну вредност", објашњава он.

Током овонедељне посете Београду, председник Европске комисије Жан-Клод Јункер поручио је да Европска унија не може да прихвати у своје чланство земље које нису међусобно решиле територијалне спорове.

"Не можемо да увозимо билатералне спорове. Важно је да ти спорови буду решени пре уласка у ЕУ јер желимо да земљама Балкана пружимо стабилност, а не да увеземо нестабилност", нагласио је Јункер.

Да на путу ка заједници европских народа не сме бити неразрешених граница истакао је и председавајући Председништва БиХ Драган Човић, најављујући новинарима скори сусрет челних људи Србије, Хрватске и БиХ, па се могао стећи утисак да су комшије натеране да седну за преговарачки сто. 

Варади сматра да поруке из ЕУ јесу важне, али да у решавању питања граница не морају да буду и пресудне.

"Мислим да је то подстицај да се проблеми реше. Порука Европске уније је било и биће. Треба рећи да те поруке нису увек сасвим доследне, али без обзира на то, мислим да је у искреном интересу и Србије и Хрватске и БиХ да се ова питања реше, јер би се побољшала клима у овом делу Европе", закључује Варади.

Вучић у Мостар стиже у 11.35 часова

Састанак чланова Председништва БиХ Драгана Човића, Младена Иванића и Бакира Изетбеговића са Вучићем и Китаровићевом планиран је за 12.00 часова у Човићевом кабинету.

Након тога уследиће састанак чланова Предсједништва БиХ, Вучића и Китаровићеве са министрима иностраних послова БиХ Игором Црнатком, Србије Ивицом Дачићем и Хрватске Маријом Пејчиновић Бурић, рекли су Срни извори блиски Председништву БиХ.

Сусрет је планиран у 13.45 часова у хотелу "Мепас" у Мостару, а обраћање новинарима предвиђено је у 14.25 часова. Трилатерала се завршава радним ручком у хотелу "Мепас" који ће предсједавајући и чланови Председништва БиХ приредити у част председника Србије и Хрватске.

Вучић ће у Мостар стићи у 11.35 часова где ће га на мостарском аеродрому дочекати Црнадак и градоначелник Мостара Љубо Бешлић. Човић је рекао да ће теме бити опште и да су очекивања висока, а да је његов циљ постићи максимално добре односе са суседима.

(Спутњик)

Коментари / 69

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

04.03.2018 09:46

Нико од учесника најављеног сусрета у Мостару прије свега није надлежан за питање граница на основу уставних надлежности. Они могу буквално постићи некакав политички договор, док су разграничења теме о којима одлуке доносе други носиоци власти у свим овим државама, а првенствено Скупштине које на крају требају да ратификују одређене споразуме. Претпостављам да због веома компликованих односа неће бити могуће постићи било какав договор, те да ће ријешење бити међународна арбитража. Што прије то боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2018 11:22

А троглаво предсједништво?

Name

бане

04.03.2018 22:37

Босна нема никакав проблем са границама.границе су старе 170 година е сад сусједи би мало да присвоје себи. неце моци цг је успјела јер су амери тако хтели да се нико други не појављује њиховој бази.

Name

075

05.03.2018 07:22

Могу они "до сутра" али биће онако како каже "велики брат"! Дакле у најави сусрет "трала баба лан", неважних ликова који се зову "предсједници и предсједница" јер су ту да спроводе одлуке "великих", обичне марионете!

Name

Пролетер

05.03.2018 16:48

Јао наслова. Ја мислио бога питај шта је сад. Никакав споразум неће бити постигнут, јер нико није у праву. Тачка. Гледаћемо репризу арбитраже за Пирански заљев.

Name

попара

04.03.2018 09:49

Зато сто се Србији зури треба им изаци у сусрет,,,,,полако има времена јос нам ни имовину нису вратили,ни они ни Хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

граница

04.03.2018 09:51

Србија треба подрзавати са хрватском сребина дунава са босном река дрина својим током средина дрине или раздвајање ентитетафедерације да република србска припане србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

04.03.2018 10:42

А што да "припану" Србију?хахаха Трком у школу,олошу неписмени.

Name

Блунт

04.03.2018 10:49

Хахахаха, и ја бих да добијем на лоту.

Name

суљага

04.03.2018 10:53

Де нам ово преведи. И ево мало ................па мало,,,,,,,,,,,,,,,,,, и један !

Name

Пеки

04.03.2018 10:58

Јеси паметан ти не мозес двије козе раздвојити. Бјези глупане

Name

Ре

04.03.2018 12:02

Само границе од Кулина Бана

Name

Цхристиан Сwеден

05.03.2018 03:11

Овај појма нема да РС је несто сто нико неце цувати границе, да је то рупа без дна гдје су људи давних дана видјели дно са доње стране а сад су у слободном паду. И УПОРНО ЗАБОРАВЉА да је Р Српска ентитет и то подијељен на 2 дјела, један дио окрузен муслиманима и хрватима, а други дио поред Србије. На крају це Запад бити дио који це остати сам, а онај други прикљуцити србији која це сама да на Направи границе. И то је то. Кад це срби схватити да це за 20 година постати мањаина на балкану а за 50 да их це бити само у траговима. Залосно. Умјесто да се цува сто је загарантавоно овај би да мјења оно сто има гаранцију свијета.

Name

Вук

04.03.2018 09:55

Нема од тога ништа , простим народним рјечником речено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

04.03.2018 10:02

СВЕ СТО ДОГОВОР ДОДИК ЦЕ МИНИРАТ , НАРАВНО УЗ ДОГОВОР СА ВУЦИЦЕМ ЈЕР ВУЦИЦ ГЛУМИ МИРОТВОРЦА А СА ДРУГЕ СТРАНЕ ДОДИКА ПОДРЗАВА ДА СВЕ МИНИРАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.03.2018 11:21

Има логике...а и потврдило се..

Name

Ре борац

04.03.2018 13:19

100% тацно.

Name

Ре

04.03.2018 14:12

Нима уствари ниста ни не одговара сем сто није како они оце. На крају неце добит ниста

Name

Ниxон

06.03.2018 12:30

Ти си борац повратник у Републику Српску?

Name

007 Бонд

04.03.2018 10:03

Па то са границама се неће скоро решити! и то бар не у вези Србије и Хрватске! Јер Хрватска је изузетно безобразна, и тражи он нас 19 648 хектара који су у ствари ,,Специјални резерват природе Горње Подунавље''! И баш њих брига што је по међународном праву граница на средини Дунава, и баш их брига то што је тај резерват на нашој страни, и баш их брига што тај резерват већ 70 + година чува и пази АП Војводина, и баш зато је и сачуван... Јер да то Хрватска чува - то би све било загађено као што су загађена и Плитвичка језера у које Хрвати уливају септичке јаме!!!... Значи, они хоће тај резерват... Али неће га добити! А нису ни свесни да ће АП Војводина за коју деценију затражити Барању, источну Славонију и западни Срен назад, јет све те територије су постале СР Хрватска, и то тек 1945, тј. уз помоћ глупости комуниста Југославије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре 007

04.03.2018 11:23

Кад бих тебе поставили за војсковођу а да регрутујес туђу дјецу...

Name

за заборавне

04.03.2018 19:01

Хрватска је изасла из заједнице СФРЈ по уставу СФРЈ, на сто је имала право, и то у оквиру "административних граница Републике Хрватске". Исто вази и за Словенију у односу на Хрватску.

Name

Фор За Заб.

04.03.2018 20:27

Југославију нису створиле републике вец народи,народи су имали право на смоопрејељење до одцијепљења у колико испуне одредјене ствари које они никада нису могли испунити,да би се неко одцијепио морао је имати подпуну сагласност свих осталих.

Name

ре: Фор За Заб

04.03.2018 22:46

Устав СФРЈ: Члан 1. Федеративна Народна Република Југославија је савезна народна држава републиканског облика, заједница равноправних народа, који су на основу права на самоопредељење, укључујући право на отцепљење, изразили своју вољу да живе заједно у федеративној држави. хттп://мојустав.рс/wп-цонтент/уплоадс/2013/04/Устав-СФРЈ-из-1974.пдф

Name

Кљуцна Ствар

05.03.2018 14:58

,,Заједница равноправних народа,,.Да би се неко одцијепио од нецека није могао ако се ови други не слазу са тиме,али добро свако тумаци на свој нацин и није југославија настала послије друго него послије првог свијетског рата.

Name

Гедза

04.03.2018 10:07

Цуј хрвати БИ и у србију а отесе толико србске земље и протјерасе србски народ како ин није срамота а и у босно да босње врате србску земљу паметније им је него сто тразе несто тудје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Р Гедза

04.03.2018 10:53

Ти прво науци писат па коментариси,а им тко да рјесава границе а не ти. Грохотом се смијем.

Name

Ре

04.03.2018 13:21

Нико не трази тудје, само своје.. а БиХ је свих нас од истока до запада. Кад то схватимо нико напреднији од ове земље неце бити..

Name

Осврт

04.03.2018 10:08

На Дунаву код Илока Србија се залазе да граница измедју СРБ и ХР иде средином ријеке,али тај исти принцип не прихвата на Дрини код Зворника,трази да граница измедју СРБ и БиХ буде,не средина ријеке Дрине,вец на лијевој обали ријеке Дрине код хидроцентрале Зворник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало реално

04.03.2018 11:03

Хидрозентрала Зворник је власниство Србије а поплављено земљисте је платила Србија. На основу Тога сам закљуци ста је исправно. Ако то несмета Републици Српској застоби то сметало Федерацији?

Name

ни_мало реално

04.03.2018 14:35

Није платила Србија ниста вец це је плацала и престала да плаца за користење земљишта и зато постоји нагомилани дуг. Под два граница није у надлезности ентитета вец дрзаве БиХ.

Name

Реално

04.03.2018 18:29

Ти би хтио пола централе ???

Name

Сплавар

04.03.2018 10:10

Граница на Дрини је утврђена прије много вијекова, Србија нека измјести пругу и крај приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

04.03.2018 11:08

Биће онако како се Србија и Република Српска договоре!

Name

Кики

04.03.2018 11:25

Ко јос мјења границу ради пруге и хидроцентрале???

Name

ре

04.03.2018 11:35

Границе на Дрини неће бити нити је сада има.

Name

Ре Ре

04.03.2018 13:13

Границе на Дрини мозда сад и нема ал захваљујуци политици коју води РС бице је кад Србија удје у ЕУ 2025

Name

Ре

04.03.2018 13:24

Ја кад идем за Србију додјем на границу. Зар нема границе? Миле је све обецао дати, зар то вец није ријесено?

Name

007 БОНД

04.03.2018 13:27

Граница Државе БиХ са србијом треба да иде средином ријеке Дрине и тако је увијек било!!!

Name

ре

04.03.2018 18:34

Може бити само онако како се Србија и Босна и Херцеговина договоре. Никако другачије.

Name

брацо

06.03.2018 23:49

БиХ је земља у транзицији. Велико је јос питање да ли це она ове процесе да презиви у данасњим границама. Јер је практицно БиХ јос СФРЈ који није разбијен.

Name

Лауш

04.03.2018 10:14

Позвати и представнике Црне Горе, да врате Суторину Требињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.03.2018 10:46

Наравно са Цавтатам...??

Name

007 Бонд

04.03.2018 11:07

Паметна идеја! Јер тако ће и Република Српска имати излаз на море!

Name

Требиње

04.03.2018 11:25

Херцеговина треба да се врати Ц.Гори" братском народу .

Name

Херцеговац

04.03.2018 18:26

А ста мислис да ЦГ врати Никсиц Херцеговини?

Name

Тик

04.03.2018 10:42

Није ми јасно гдје то бих граничи са Србијом?Баш као што ми није јасно ни зашто о граници Републике Српске да одлучује бих.Докле ће Срби да се понижавају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.03.2018 12:00

Једноставно, зато што питање вањских граница рјешава држава а не ентитет...А БиХ је држава...свидјело се то коме или не као што је и РС само ентитет...И не бих рекла да се Срби понижавају...размисли мало.

Name

ре

04.03.2018 18:35

Шта је ту понижавање, о границама одлучују органи Босне и Херцеговине, у којима, гле чуда, учествују и Срби.

Name

Фор Ре

04.03.2018 19:14

БИХ није дрзава него дрзавна заједница.На примјер,В.Британија,када Скоти имају било какав свој проблем никада не питају Енглезе за савјет,цак организују и референдуме са разним питањима.

Name

Србија на распродаји

04.03.2018 10:45

Увелико траје велика распродаја Србије. Само тражите. АВ ће све да даде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-ман

04.03.2018 11:08

Па ста це вам земља? И територија? Ено земље колико хоћеш никоме не треба и нико је е ради. Људи побјегосе вани да не слушају ове глупости. Бог вам је дао све а не знате са тим. Ста це вам висе - икоме? Провозај се по Аустрији Свици Њемацкој Данској и погледај од цега те земље праве туристицку понуду. Да имају и пола насих природних љепота упола би се мање мучили. Код нас су ипак други проблеми. Ко она два јарца на мосту из басне који неће један другом да се склоне. Ето тако иду балкански договори. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Натаса_БЛ

04.03.2018 12:10

Одлицан коментар. Наси политицари су требали прије 20 година засукати рукаве. Овако су "за дом спремни" и расељени сиром Еуропе, а то називају "европским путем". Овако смо пали до финацијске нуле и млади напустају земљу. Овако смо обезвриједнили друствене, људске и моралне вриједности тако да имамо празне прице и обецања која не слузе никоме осим влади за дневну политику и верификацију њиховог (не)рада.

Name

Дуле Ковацевиц

04.03.2018 19:08

,,Даље нецес моци,дјецоооо,синовиии, ооооо....,,

Name

Па

04.03.2018 14:01

ЕУ се залаже за унителарно решење проблема. Кад је разваљивала ех-ју то јој није било важно. Па у коним границама је та ЕУ признала ове настале банана државице.? Све државе признате а свака има спорове са границама. Ем те правдо. Среће и државица а ни једна незна ни границе своје. Испаде да смо џаба ратовали. Богами и јесмо чим се медњици не знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко тамо

04.03.2018 15:09

Требас стварно бити толико Богу мрзак да те постави измедју Срба и Хрвата. Због цега толико проклетство?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бог (Алах)

04.03.2018 19:04

Ко те тјерао да три пута мијењас име.

Name

Паф

04.03.2018 17:07

Питање граница ће се ријешити за најдаље мјесец дана. Наређено "одозго" . Никад то сами не бисмо ријешили. Да је било Бога и среће ни рата не би било да је стигло наређење "одозго".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја бих само да запитам

04.03.2018 19:27

Добро људи, јер вама није било доста? Само будале имају политицке идеале. Искористите ту енергију рентабилније - на свој зивот, а не на ствари на које немате утицаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ови суседи долазе

04.03.2018 19:35

Сто имају претензије на БИХ,и сто се стално мијесају у унутрасње ствари БИХ то нису сусједи они су мламази као и додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

04.03.2018 22:48

Имају своја два народа у БиХ који су конститутивни па су зато заинтересовани за БиХ. Шта је ту спорно, а и Ентитети имају право на специјалне и паралелне везе са матицама.

Name

ИПАК

04.03.2018 19:58

...Народ, не да воли већ, обожава да лупета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

05.03.2018 00:54

КАКАВ МОСТАР ТУ ДА ГРАНИЦЕ ПРАВЕ, БРУКА У МРТВОМ ГРАДУ КОЈИ ОСТА ПУСТ СВЕ ОСЕЛИ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ А ГРАНИЦЕ ДА ПРАВЕ. БРУКЕ.

Name

БЛ

05.03.2018 16:06

Неби дао стопу БиХ за целу Србију ни за Хрватску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

05.03.2018 19:45

Бас це тебе неко да пита.

Name

харе

05.03.2018 19:42

Не разумије Босанске Србе како би дали неком своју земљу другој дрзави па и Србији.Дали наси Срби знају да дају земљу од своје дјеце, ако мислите да су Србијаци бас толико добри засто не бих тразили да располазете добрима хидроцетрале по пола да дјелите добитак.Србијаци су у праву сто покусавају и замјенити тај дио земље али није у итересу свију нас, па они не плацају ни сто бих требали а сигуран сам да многи Срби на граници трпе стету због тога.Срби не дајте ником ниста олако јер Босна је свих нас пусти те ви политицаре банда и багра коју не итересује насе добро него гледају само себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

06.03.2018 07:13

А да ли се ико питао зашто постоји проблем око граница? Па зато што су те границе измишљене од стране комуниста и шепе леденог,као прво босна никад оволика није била а исто тако ни хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бале баки

06.03.2018 08:13

Теско је ријесити питање граница.БиХ и Србија мозда и да ријесе спор,код нас то фактицки и није питање територије него централа на дрини од којих БиХ има само стету а сву зараду убире Србија.То се да ријесити некако,али ово измедју Хрватске и Србије јако теско јер се ради о огромној територији која је некад била под водом а сад је на србијанској страни.А ако било опет неких вецих поплава тамо мозе опет корито ријеке да се промјени и да буде сваста,тако да це то питање како сад ствари стоје морати на арбитразу а у њу нико не полазе пуно наде у успјех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има тога..

06.03.2018 08:56

И Суторина код Х.Новог да се ријеши. И припоји Требињу као и прије што је било. Замљишне књиге старе све говоре.

ОДГОВОРИТЕ