Пекинг ће бранити своје интересе

Кина не жели трговински рад са Америком, али ће бранити своје интересе, рекао је данас замјеник кинеског министра спољних послова Жанг Јесуи, након што је амерички предсједник Доналд Трамп најавио план за увођење царина на увоз челика и алуминијума.

Свијет 04.03.2018 | 10:27
Пекинг ће бранити своје интересе
Јесуи је истакао да су преговори и заједничко отварање тржишта најбољи начини за рјешење трговинских несугласица.

"Кина не жели да води трговински рат са Америком, али ми апсолутно нећемо сједети скршених руку и посматрати како се угрожавају кинески интереси", рекао је Жанг, који је и предсједник парламента и амбасадор у САД.

Уколико су политике оформљене на основу погрешних процјена и претпоставки, каже Жанг, то ће нарушити билатералне односе и изазваће посљедице које ниједна земља не жели.

Трамп је крајем седмице истакао да су трговински ратови добри и да се лако добијају, те најавио да намјерава да подигне царине на 25 одсто на увоз челика и десет одсто на алуминијум.

Амерички предсједник је изразио увјерење да ће царине сачувати радна мјеста у САД.

Бројни економски стручњаци сматрају да ће утицај повећања цијена увоза на кориснике челика и алуминијума, попут аутомобилске и нафтне индустрије, довести до отказа.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Трамп Није Популиста

04.03.2018 11:32

Људи не знам дали ваља ово све сто Трамп ради али видим само да ЦОВЈЕК РАДИ ОНО СТО ЈЕ ОБЕЦАО У ПРЕД ИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ.Све ово су обецања која сада испуњава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2018 14:16

Трамп је опасан играц иако су сви неозбиљно схватали. Овај потез га дизе у УСА зато сто су сви споразуми досада били на стету УСА