Peking će braniti svoje interese

Kina ne želi trgovinski rad sa Amerikom, ali će braniti svoje interese, rekao je danas zamjenik kineskog ministra spoljnih poslova Žang Jesui, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp najavio plan za uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Svijet 04.03.2018 | 10:27
Peking će braniti svoje interese
Jesui je istakao da su pregovori i zajedničko otvaranje tržišta najbolji načini za rješenje trgovinskih nesuglasica.

"Kina ne želi da vodi trgovinski rat sa Amerikom, ali mi apsolutno nećemo sjedeti skršenih ruku i posmatrati kako se ugrožavaju kineski interesi", rekao je Žang, koji je i predsjednik parlamenta i ambasador u SAD.

Ukoliko su politike oformljene na osnovu pogrešnih procjena i pretpostavki, kaže Žang, to će narušiti bilateralne odnose i izazvaće posljedice koje nijedna zemlja ne želi.

Tramp je krajem sedmice istakao da su trgovinski ratovi dobri i da se lako dobijaju, te najavio da namjerava da podigne carine na 25 odsto na uvoz čelika i deset odsto na aluminijum.

Američki predsjednik je izrazio uvjerenje da će carine sačuvati radna mjesta u SAD.

Brojni ekonomski stručnjaci smatraju da će uticaj povećanja cijena uvoza na korisnike čelika i aluminijuma, poput automobilske i naftne industrije, dovesti do otkaza.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tramp Nije Populista

04.03.2018 11:32

Ljudi ne znam dali valja ovo sve sto Tramp radi ali vidim samo da COVJEK RADI ONO STO JE OBECAO U PRED IZBORNOJ KAMPANJI.Sve ovo su obecanja koja sada ispunjava.

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2018 14:16

Tramp je opasan igrac iako su svi neozbiljno shvatali. Ovaj potez ga dize u USA zato sto su svi sporazumi dosada bili na stetu USA