ИТА: Јуве покорио Лацио, а Рома похарала Наполи!

"Мрак" у Напуљу, Рома демолирала Наполи! Ченгиз Ундер и Дијего Пероти погађали су по једном, а Един Џеко два пута за велику побједу Роме од 4:2 над Наполијем у "Дербију Сунца" који би могао да одлучи и освајача Скудета. Дибала у 93. минуту покорио Олмпико! Екипа Јувентуса савладала је Лацио голом у последњим секундама меча у једном од два дербија 27. кола Серије А – 1:0 (0:0). Дибала спасио Јувентус! Голом у посљедњим секундама меча Паоло Дибала донио Јувентусу велику побједу на Олимпику против Лација. Римљани оштећени за једанаестерац.

Фудбал 03.03.2018 | 23:30
ИТА: Јуве покорио Лацио, а Рома похарала Наполи!
Дуел на Олимпику био је поприлично неквлитетатан, може се рећи и досадан, па смо у првом полувремену видели свега два узбуђења.

Најбољу шансу на мечу, испоставиће се, пропустио је Чиро Имобиле, када је у 23. минуту лепо шутирао са ивице казненог простора, али је Ђанлуиђи Буфон скренуо лопту у корнер, док је погодак Стефана Лихтштајнера неколико минута касније поништен због претходног фаула. 

Други део сусрета био је још мање занимљив, све је указивало на то да ће серија од девет узастопних тријумфа 'Старе даме' бити прекинута, односно да ће Наполи добити шансу да против Роме додатно увећа своју предност на челу табеле, да би онда на сцену ступио Пауло Дибала. 

У буквално последњем нападу, сјајно је преварио двојицу чувара на ивици шеснаестерца, потом издржао снажан дуел са штопером ривала и из пада послао лопту у горњи десни угао за велико славље гостију. 

Сергеј Милинковић-Савић одиграо је цео меч за домаће, док Душана Басте није било у протоколу.

Јуве сада има 68 бодова, један мање од првопласираног Наполија, уз одложени меч против Аталанте, док је Лацио трећи са 52.

У првом мечу кола видели смо и веома важну, минималну победу СПАЛ, који се грчевито бори за опстанак, над Болоњом – 1:0 (0:0).

Гол одлуке постигао је Алесандро Граци у 48. минуту, док је свом тиму у великој мери посао отежао Ђанкарло Гонсалес зарадивши црвени картон већ у десетом минуту.

Домаћин је на тај начин побегао из зоне испадања, док је Болоња 12.

Једним шутом у оквир гола, са начињеним, али не и санкционисаним прекршајем у свом шеснаестерцу, Јувентус је освојио цијели плијен на гостовању Лацију.

Рововска борба на средини терена, која никако не може оправдати епитет дербија, завршена је побједом „Старе Даме“ захваљујући Паолу Дибали.

Сјајни Аргентинац био је потпуно непримјетан 92 минуте на терену, а онда у 93. минуту провукао кроз ноге једном, издржао дуел са другим штопером Лација и матирао голмана Стракошу за побједу Јувентуса! 

ЛАЦИО – ЈУВЕНТУС 0:1 (0:0)

Ни екипа Филипа инзагија, ни тим Масимилијана Алегрија није срљала у напад, што се може и оправдати с обзиром на значај утакмице, али дуел актуелног шампиона и лидера против трећепласиране екипе у Серији А морао је много више да понуди од пар удараца поред гола и НИТИ ЈЕДНЕ ОЗБИЉНЕ ПРИЛИКЕ у другом полувремену.

И једни и други имали су довољно мотива, Јувентусу су била потребна три бода да у побједничком ритму настави трку за Скудето са Наполијем, а Лацију у борби за Лигу шампиона, међутим, то нису показали на терену.

„Стара Дама", која је друга најефикаснија екипа у Серији А, управо послије Лација, меч је завршила са једним ударцем у оквир гола, оним који је упутио Паоло Дибала десетак секунди прије него што је судија Банти одсвирао крај и дао знак за велико славље фудбалера Јувентуса.

Претходну прилику Јувентус је имао у деветом минуту, када се Манџукић нашао у противничком шеснаестерцу, али није добро испратио центаршут, лоше је шутирао главом и Стракоша није морао да интервенише.

Лацио (ни)је био опаснији.

Две солидне прилике имали су „лацијали“ у првом дијелу, али се у оба наврата истакао Буфон. Српски репрезентативац Сергеј Милинковић-Савић добро је скочио у 20. минуту послије корнера и упутио ударац главом, али је то било преблизу Буфона, који хвата лопту на пола метра од гол-линије.

Другу прилику за Римљане пропустио је Имобиле, који је у 23. минуту послије контранапада снажно шутирао, али је Буфон одбио лопту у корнер.

Навијачи Лација жалиће због поготка који је њихова екипа примила у посљедњим тренуцима утакмице, вјероватно замјерати много тога својим љубимцима, али бијес ће готово сигурно бити упућен ка арбитрима, који су пропустили да досуде једанаестерац за Лацио у другом полувремену.

Лукаш Леива покушао је у шеснаестерцу Јувентуса да прихвати упућену лопту и стигао до ње прије Бенатије, који је неопрезно стартовао ка лопти и оборио Бразилца, међутим пиштаљка Бантија није се огласила.

Узалуд је Симоне Инзаги захтјевао од четвртог судије да се прегледа видео снимак, још једном у Серији А арбитри су одлучили да не користе ВАР и игра се наставила.

Јувентус се десетом побједом у низу у Серији А реванширао Лацију за пораз у Торину 2:1 у јесењем дијелу првенства, односно пораз 3:2 у Суперкупу Италије.

Надали су се „лацијали“ да би могли продужити тај побједнички низ, али нису успјели да савладају Јувентус на Олимпику, што се посљедњи пут десило 2003. године.

"Мрак" у Напуљу, Рома демолирала Наполи! Ченгиз Ундер и Дијего Пероти погађали су по једном, а Един Џеко два пута за велику побједу Роме од 4:2 над Наполијем у "Дербију Сунца" који би могао да одлучи и освајача Скудета.

Шампионску трку у Серији А између Јувентуса и Наполија могли би да одлуче њихови дуели са клубовима из Рима у 27. колу Серије А.

Јувентус је голом Дибале у посљедњим секундама савладао Лацио у суботу послијеподне, а два сата касније Наполи је пропустио прилику да се одмакне на четири бода од „Старе Даме“, бар до њеног заосталог меча са Аталантом.

Наполи је повео у „Дербију Сунца“ против Роме раним голом свог капитена Лоренца Инсињеа, али је Рома експресно узвратила преко Ченгиза Ундера, да би Един Џеко са два гола донио преокрет и најавио дебакл Наполија  - 2:4.

Репрезентативац БиХ средином првог полувремена карактеристичним поготком главом преокренуо је на 2:1, да би у 73. минуту, у јеку напада Наполитанаца, прецизним ударцем у супротан угао донио „вучици“ вођство 3:1.

За 4:1 побринуо се Дијего Пероти у финишу меча, а Мертенс је у судијској надокнади смањио на 4:2, али не и утјешио навијаче Наполија, од којих су многи већ напустили стадион.

НАПОЛИ – РОМА 2:4 (1:2)

Након непотпуног 27. кола Наполи јесте остао на првом мјесту, али је остао и на 69 освојених бодова, односно само са бодом мање од Јувентуса који ће 14. марта играти одгођени дуел са Аталантом.

Послије рововске борбе до посљедњих тренутака у којима је одлучен дерби Лација и Јувентуса, потпуно другачија слика на другом суботњем дербију у Серији А, дуелу Наполија и Роме на Сан Паолу.

Прштало је у Напуљу свих 90 минута, редале су се прилике, тресле мреже и стативе на мечу у којем је Наполи јурио важне бодове у борби за титулу, а Рома играла мудро, користила грешке противника и пет удараца у оквир гола претворила у четири поготка.

Почетак меча који су полуприликама отворили Пероти на једној и Инсиње на другој страни, донио је Наполију толико жељени гол већ у шестом минуту.

Лоренцо Инсиње, момак који је одрастао у сиромашном преграђу Напуља и одрастао у капитена клуба о чијем дресу је сањао, начео је Рому својим седмим голом у сезони послије додавања Марија Руија.

У тим тренуцима све је личило на репризу њиховог дуела из јесењег дијела сезоне који је поготком ријешио управо Инсиње, али радост домаћих навијача на Сан Паолу није трајала дуго.

Није прошло ни шездесет секунди затресла се мрежа на другој страни, а још једном ове сезоне Римљане је обрадовао Ченгиз Ундер, млади Турчин којег је спортски директор Роме, Момки, прошлог љета пронашао и довео из Башакшехира за 13,4 милиона евра.

Ундер је пробио по десној страни и шутирао, а лопта је након што је закачила Марија Руија прелетјела Пепеа Реину.

Двадесетогодишњи младић који се тешко сналазио у Риму у првом дијелу сезоне, који није разумио ријеч италијанског на тренинзима, коначно се прилагодио на живот на Апенинском полуострву и експлодирао у наставку сезоне. Био је ово његов шести гол у посљедњих седам мечева.

Лоренцо Инсиње у 17. минуту започео је свој рат са голманом гостију Алисоном, који је водио до краја меч, али је на крају морао да призна пораз.

Бразилски голман одбранио је зицер Инсињеу са само неколико метара, а у наставку акције Манолас је изблокирао шут Зјелинског и пропала је прилика да Наполи врати предност.

Двије минуте касније поново је инсиње у прилици, али ни овог пута мрежа се није затресла.

Али јесте на другој страни већ у 26. минуту! Флоренци је центрирао за Џека који карактеристичним поготком главом доноси преокрет на Сан Паолу.

Наполи је нападао и тражио нови погодак, свјестан да му уколико Јувентус засједне на врх табеле неће бити лако да га поново „скине“, међутим, редали су се промашаји.

Прво је Мертенс послао лопту само неколико центиметара од стативе Алисона, а онда је Бразилац још једном одбранио покушај Инсињеа, овог пута послије убацивања Каљехона.

Одбрана Роме имала је пуне руке посла у наставку, у 58. минуту нови дуел Инсиње – Алисон добија голман Роме, а само минут касније Каљехон погађа стативу.

Рома је знала да казни све ове промашаје, новим поготком Едина Џеке. Још једном прорадила је српско-босанска веза, Коларов је убацио, а Џеко погодио у 73. минуту за 3:1.

Упркос постигнутом голу било је ово лоше вече за Инсињеа, који је нон-стоп био у шанси, али више није успјевао да пробије посљедњи бедем. Алисон је у 76. минуту одбранио стопостотну шансу капитену Наполија, а три минуте касније услиједила је казна.

Коларов је центрирао, а Руи се од асистента сада већ претворио у трагичара избивши лопту само до Перотија који неометан са десет метара шаље лопту у мрежу поред немоћног Реине - 1:4.

Мертенс је голом у судијској надокнади тек ублажио пораз Наполија 2:4, први послије десет везаних тријумфа, али који би могао да скупо кошта екипу Мауриција Сарија.

Серија А, 27. коло:

СПАЛ – Болоња 1:0 (0:0)
/Граси 48/

Лацио – Јувентус 0:1 (0:0)

/Дибала 90+3/

Наполи – Рома 2:4 (1:2)
/Инсиње 6, Мертенс 90+2 – Ундер 7, Џеко 26, 73, Пероти 79/

У недјељу

Ђенова – Каљари 12.30

Аталанта – Сампдорија (15.00)

Беневенто – Верона

Кјево – Сасусоло

Торино – Кротоне

Удинезе – Фиорентина

Милан – Интер (20.45)

ТАБЕЛА: Наполи (+1) 69, Јувентус 68, Лацио (+1), Рома 53, Интер 51, Сампдорија 44, Милан 44, Аталанта (-1) 38, Торино 36, Фиорентина 35, Удинезе 33, Болоња (+1) 33, Ђенова 30, Каљари 25, Кјево 25, Сасуоло 23, СПАЛ (+1) 23, Кротоне 21, Верона 19, Беневенто 10

Извор: Б92/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар