ITA: Juve pokorio Lacio, a Roma poharala Napoli!

"Mrak" u Napulju, Roma demolirala Napoli! Čengiz Under i Dijego Peroti pogađali su po jednom, a Edin Džeko dva puta za veliku pobjedu Rome od 4:2 nad Napolijem u "Derbiju Sunca" koji bi mogao da odluči i osvajača Skudeta. Dibala u 93. minutu pokorio Olmpiko! Ekipa Juventusa savladala je Lacio golom u poslednjim sekundama meča u jednom od dva derbija 27. kola Serije A – 1:0 (0:0). Dibala spasio Juventus! Golom u posljednjim sekundama meča Paolo Dibala donio Juventusu veliku pobjedu na Olimpiku protiv Lacija. Rimljani oštećeni za jedanaesterac.

Fudbal 03.03.2018 | 23:30
ITA: Juve pokorio Lacio, a Roma poharala Napoli!
Duel na Olimpiku bio je poprilično nekvlitetatan, može se reći i dosadan, pa smo u prvom poluvremenu videli svega dva uzbuđenja.

Najbolju šansu na meču, ispostaviće se, propustio je Čiro Imobile, kada je u 23. minutu lepo šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je Đanluiđi Bufon skrenuo loptu u korner, dok je pogodak Stefana Lihtštajnera nekoliko minuta kasnije poništen zbog prethodnog faula. 

Drugi deo susreta bio je još manje zanimljiv, sve je ukazivalo na to da će serija od devet uzastopnih trijumfa 'Stare dame' biti prekinuta, odnosno da će Napoli dobiti šansu da protiv Rome dodatno uveća svoju prednost na čelu tabele, da bi onda na scenu stupio Paulo Dibala. 

U bukvalno poslednjem napadu, sjajno je prevario dvojicu čuvara na ivici šesnaesterca, potom izdržao snažan duel sa štoperom rivala i iz pada poslao loptu u gornji desni ugao za veliko slavlje gostiju. 

Sergej Milinković-Savić odigrao je ceo meč za domaće, dok Dušana Baste nije bilo u protokolu.

Juve sada ima 68 bodova, jedan manje od prvoplasiranog Napolija, uz odloženi meč protiv Atalante, dok je Lacio treći sa 52.

U prvom meču kola videli smo i veoma važnu, minimalnu pobedu SPAL, koji se grčevito bori za opstanak, nad Bolonjom – 1:0 (0:0).

Gol odluke postigao je Alesandro Graci u 48. minutu, dok je svom timu u velikoj meri posao otežao Đankarlo Gonsales zaradivši crveni karton već u desetom minutu.

Domaćin je na taj način pobegao iz zone ispadanja, dok je Bolonja 12.

Jednim šutom u okvir gola, sa načinjenim, ali ne i sankcionisanim prekršajem u svom šesnaestercu, Juventus je osvojio cijeli plijen na gostovanju Laciju.

Rovovska borba na sredini terena, koja nikako ne može opravdati epitet derbija, završena je pobjedom „Stare Dame“ zahvaljujući Paolu Dibali.

Sjajni Argentinac bio je potpuno neprimjetan 92 minute na terenu, a onda u 93. minutu provukao kroz noge jednom, izdržao duel sa drugim štoperom Lacija i matirao golmana Strakošu za pobjedu Juventusa! 

LACIO – JUVENTUS 0:1 (0:0)

Ni ekipa Filipa inzagija, ni tim Masimilijana Alegrija nije srljala u napad, što se može i opravdati s obzirom na značaj utakmice, ali duel aktuelnog šampiona i lidera protiv trećeplasirane ekipe u Seriji A morao je mnogo više da ponudi od par udaraca pored gola i NITI JEDNE OZBILJNE PRILIKE u drugom poluvremenu.

I jedni i drugi imali su dovoljno motiva, Juventusu su bila potrebna tri boda da u pobjedničkom ritmu nastavi trku za Skudeto sa Napolijem, a Laciju u borbi za Ligu šampiona, međutim, to nisu pokazali na terenu.

„Stara Dama", koja je druga najefikasnija ekipa u Seriji A, upravo poslije Lacija, meč je završila sa jednim udarcem u okvir gola, onim koji je uputio Paolo Dibala desetak sekundi prije nego što je sudija Banti odsvirao kraj i dao znak za veliko slavlje fudbalera Juventusa.

Prethodnu priliku Juventus je imao u devetom minutu, kada se Mandžukić našao u protivničkom šesnaestercu, ali nije dobro ispratio centaršut, loše je šutirao glavom i Strakoša nije morao da interveniše.

Lacio (ni)je bio opasniji.

Dve solidne prilike imali su „lacijali“ u prvom dijelu, ali se u oba navrata istakao Bufon. Srpski reprezentativac Sergej Milinković-Savić dobro je skočio u 20. minutu poslije kornera i uputio udarac glavom, ali je to bilo preblizu Bufona, koji hvata loptu na pola metra od gol-linije.

Drugu priliku za Rimljane propustio je Imobile, koji je u 23. minutu poslije kontranapada snažno šutirao, ali je Bufon odbio loptu u korner.

Navijači Lacija žaliće zbog pogotka koji je njihova ekipa primila u posljednjim trenucima utakmice, vjerovatno zamjerati mnogo toga svojim ljubimcima, ali bijes će gotovo sigurno biti upućen ka arbitrima, koji su propustili da dosude jedanaesterac za Lacio u drugom poluvremenu.

Lukaš Leiva pokušao je u šesnaestercu Juventusa da prihvati upućenu loptu i stigao do nje prije Benatije, koji je neoprezno startovao ka lopti i oborio Brazilca, međutim pištaljka Bantija nije se oglasila.

Uzalud je Simone Inzagi zahtjevao od četvrtog sudije da se pregleda video snimak, još jednom u Seriji A arbitri su odlučili da ne koriste VAR i igra se nastavila.

Juventus se desetom pobjedom u nizu u Seriji A revanširao Laciju za poraz u Torinu 2:1 u jesenjem dijelu prvenstva, odnosno poraz 3:2 u Superkupu Italije.

Nadali su se „lacijali“ da bi mogli produžiti taj pobjednički niz, ali nisu uspjeli da savladaju Juventus na Olimpiku, što se posljednji put desilo 2003. godine.

"Mrak" u Napulju, Roma demolirala Napoli! Čengiz Under i Dijego Peroti pogađali su po jednom, a Edin Džeko dva puta za veliku pobjedu Rome od 4:2 nad Napolijem u "Derbiju Sunca" koji bi mogao da odluči i osvajača Skudeta.

Šampionsku trku u Seriji A između Juventusa i Napolija mogli bi da odluče njihovi dueli sa klubovima iz Rima u 27. kolu Serije A.

Juventus je golom Dibale u posljednjim sekundama savladao Lacio u subotu poslijepodne, a dva sata kasnije Napoli je propustio priliku da se odmakne na četiri boda od „Stare Dame“, bar do njenog zaostalog meča sa Atalantom.

Napoli je poveo u „Derbiju Sunca“ protiv Rome ranim golom svog kapitena Lorenca Insinjea, ali je Roma ekspresno uzvratila preko Čengiza Undera, da bi Edin Džeko sa dva gola donio preokret i najavio debakl Napolija  - 2:4.

Reprezentativac BiH sredinom prvog poluvremena karakterističnim pogotkom glavom preokrenuo je na 2:1, da bi u 73. minutu, u jeku napada Napolitanaca, preciznim udarcem u suprotan ugao donio „vučici“ vođstvo 3:1.

Za 4:1 pobrinuo se Dijego Peroti u finišu meča, a Mertens je u sudijskoj nadoknadi smanjio na 4:2, ali ne i utješio navijače Napolija, od kojih su mnogi već napustili stadion.

NAPOLI – ROMA 2:4 (1:2)

Nakon nepotpunog 27. kola Napoli jeste ostao na prvom mjestu, ali je ostao i na 69 osvojenih bodova, odnosno samo sa bodom manje od Juventusa koji će 14. marta igrati odgođeni duel sa Atalantom.

Poslije rovovske borbe do posljednjih trenutaka u kojima je odlučen derbi Lacija i Juventusa, potpuno drugačija slika na drugom subotnjem derbiju u Seriji A, duelu Napolija i Rome na San Paolu.

Prštalo je u Napulju svih 90 minuta, redale su se prilike, tresle mreže i stative na meču u kojem je Napoli jurio važne bodove u borbi za titulu, a Roma igrala mudro, koristila greške protivnika i pet udaraca u okvir gola pretvorila u četiri pogotka.

Početak meča koji su poluprilikama otvorili Peroti na jednoj i Insinje na drugoj strani, donio je Napoliju toliko željeni gol već u šestom minutu.

Lorenco Insinje, momak koji je odrastao u siromašnom pregrađu Napulja i odrastao u kapitena kluba o čijem dresu je sanjao, načeo je Romu svojim sedmim golom u sezoni poslije dodavanja Marija Ruija.

U tim trenucima sve je ličilo na reprizu njihovog duela iz jesenjeg dijela sezone koji je pogotkom riješio upravo Insinje, ali radost domaćih navijača na San Paolu nije trajala dugo.

Nije prošlo ni šezdeset sekundi zatresla se mreža na drugoj strani, a još jednom ove sezone Rimljane je obradovao Čengiz Under, mladi Turčin kojeg je sportski direktor Rome, Momki, prošlog ljeta pronašao i doveo iz Bašakšehira za 13,4 miliona evra.

Under je probio po desnoj strani i šutirao, a lopta je nakon što je zakačila Marija Ruija preletjela Pepea Reinu.

Dvadesetogodišnji mladić koji se teško snalazio u Rimu u prvom dijelu sezone, koji nije razumio riječ italijanskog na treninzima, konačno se prilagodio na život na Apeninskom poluostrvu i eksplodirao u nastavku sezone. Bio je ovo njegov šesti gol u posljednjih sedam mečeva.

Lorenco Insinje u 17. minutu započeo je svoj rat sa golmanom gostiju Alisonom, koji je vodio do kraja meč, ali je na kraju morao da prizna poraz.

Brazilski golman odbranio je zicer Insinjeu sa samo nekoliko metara, a u nastavku akcije Manolas je izblokirao šut Zjelinskog i propala je prilika da Napoli vrati prednost.

Dvije minute kasnije ponovo je insinje u prilici, ali ni ovog puta mreža se nije zatresla.

Ali jeste na drugoj strani već u 26. minutu! Florenci je centrirao za Džeka koji karakterističnim pogotkom glavom donosi preokret na San Paolu.

Napoli je napadao i tražio novi pogodak, svjestan da mu ukoliko Juventus zasjedne na vrh tabele neće biti lako da ga ponovo „skine“, međutim, redali su se promašaji.

Prvo je Mertens poslao loptu samo nekoliko centimetara od stative Alisona, a onda je Brazilac još jednom odbranio pokušaj Insinjea, ovog puta poslije ubacivanja Kaljehona.

Odbrana Rome imala je pune ruke posla u nastavku, u 58. minutu novi duel Insinje – Alison dobija golman Rome, a samo minut kasnije Kaljehon pogađa stativu.

Roma je znala da kazni sve ove promašaje, novim pogotkom Edina Džeke. Još jednom proradila je srpsko-bosanska veza, Kolarov je ubacio, a Džeko pogodio u 73. minutu za 3:1.

Uprkos postignutom golu bilo je ovo loše veče za Insinjea, koji je non-stop bio u šansi, ali više nije uspjevao da probije posljednji bedem. Alison je u 76. minutu odbranio stopostotnu šansu kapitenu Napolija, a tri minute kasnije uslijedila je kazna.

Kolarov je centrirao, a Rui se od asistenta sada već pretvorio u tragičara izbivši loptu samo do Perotija koji neometan sa deset metara šalje loptu u mrežu pored nemoćnog Reine - 1:4.

Mertens je golom u sudijskoj nadoknadi tek ublažio poraz Napolija 2:4, prvi poslije deset vezanih trijumfa, ali koji bi mogao da skupo košta ekipu Mauricija Sarija.

Serija A, 27. kolo:

SPAL – Bolonja 1:0 (0:0)
/Grasi 48/

Lacio – Juventus 0:1 (0:0)

/Dibala 90+3/

Napoli – Roma 2:4 (1:2)
/Insinje 6, Mertens 90+2 – Under 7, Džeko 26, 73, Peroti 79/

U nedjelju

Đenova – Kaljari 12.30

Atalanta – Sampdorija (15.00)

Benevento – Verona

Kjevo – Sasusolo

Torino – Krotone

Udineze – Fiorentina

Milan – Inter (20.45)

TABELA: Napoli (+1) 69, Juventus 68, Lacio (+1), Roma 53, Inter 51, Sampdorija 44, Milan 44, Atalanta (-1) 38, Torino 36, Fiorentina 35, Udineze 33, Bolonja (+1) 33, Đenova 30, Kaljari 25, Kjevo 25, Sasuolo 23, SPAL (+1) 23, Krotone 21, Verona 19, Benevento 10

Izvor: B92/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar