ЕЛ: Олимпијакос најзад добио ПАО, а Фенер Реала у Мадриду!

Фенер славио у Мадриду, Слукас сломио "краља"! Кошаркаши Фенербахчеа победили су Реал Мадрид 86:83 на гостовању у Шпанији у дербију 24. кола Евролиге. Ружан дерби у Мадриду, Фенер "убио" Реал тројкама! Екипа Жељка Обрадовића је умало прокоцкала шест поена предности на 90 секунди до краја. . . Жељков марш у Мадриду! Кошаркаши Олимпијакоса победили су највећег ривала Панатинаикос 87:85 у напетом атинском дербију у 24. колу Евролиге.  135 минута драме: Олимпијакос узео "метлу"! Кошаркаши Панатинаикоса надокнадили су 13 поена заостатка и увели меч у продужетак, али нису успели и четврти пут да победе највећег ривала. Митска драма и продужетак: Олимпијакос коначно стао на реп омраженом Панатинаикосу.  Тим из Пиреја славио после продужетака у ОАКА Арени - 87:85.

Кошарка 02.03.2018 | 23:21
ЕЛ: Олимпијакос најзад добио ПАО, а Фенер Реала у Мадриду!
Олимпијакос је испустио двоцифрену предност са средине последње четвртине, да би до велике победе у ОАКА арени стигао у пенал завршници у додатном периоду.

Тек у четвртом међусобном дуелу Олимпијакос је први пут савладао Панатинаикос ове сезоне.

Тим из Пиреја је на другом месту са скором 17-7, док је ПАО на деоби шестог са 14-10.

Госте је предводио Брајан Робертс са 18 поена, по 15 су убацили Василис Спанулис и Јоргос Принзетиз који је имао и шест скокова, док је Јанис Папапетру додао 11 поена.

Српски кошаркаш Никола Милутинов је постигао четири поена уз исто толико ухваћених лопти.

ПАО је предводио Ник Калатес са 23 поена, десет асистенција и четири скока, али је погодио само три од девет слободних бацања.

Џејмс Гист га је пратио са 21 поеном и шест скокова, док је 13 уз осам ухваћених лопти имао Крис Синглтон.

Два сата и 15 минута покушавали су кошаркаши Панатинаикоса да наставе са "метлом" највећег ривала, Олимпијакоса.

Да надокнаде 13 поена заостатка из треће и десет из четврте четвртине јесу успели, али да и четврти пут победе црвено-беле из Пиреја пред 18.310 навијача у искључиво зеленим бојама – нису!

У великом грчком дербију у оквиру 24. кола Евролиге: Панатинаикос - Олимпијакос 85:87, 71:71 (18:16, 16:27, 16:19, 21:9)!

Кључну тројку, четврту из исто толико покушаја, Брајан Робертс погодио је на 1:05 до краја продужетка за 82:84, после чега је увелико уморни Ник Калатес наставио да форсира и промашио немогућ шут преко Николе Милутинова што је Робертс моментално казнио на другој страни када је "кросовер" дриблингом натерао повратника у Атину (и трагичара утакмице), Мајка Џејмса, да направи фаул у тренуцима када је ПАО увелико био у бонусу.

Робертс је убацио оба слободна бацања за 18. поен у 82:86 на свега 36 секунди до краја.

Иако се Џејмс донекле искупио брзим поенима на другој страни, а Јанис Папапетру убацио само један пенал на 4 секунде пре краја, екипа нервозног и деконцентрисаног Ћавија Паскуала није успела да се "дигне" за три поена из простог разлога што је екипа Јаниса Сферопулоса имала право на "мали" фаул што је мајсторски искористила.

Џејмс, после свега, јесте стао на пенал црту, али није успео ни да убаци прво слободно бацање ни да намерно промаши друго, када је свесно бачен "камен" отишао високо изнад обруча и пао право у њега за нежељених - 85:87.

И Паскуал и Сферопулос добили су звучна појачања непосредно пре или баш уочи дербија који су домаћи дочекали са свега две победе у последњих шест кола Евролиге, а гости са 3/3 од везаних пораза у Београду и Подмосковљу.

Да "Битка за Атину" није време за уигравање појачања, Адријан Пејн и поменути Џејмс у зеленом, односно Боби Браун у црвено-белом потврдили су у пракси иако су се последња двојица активно укључила у меч средином последње деонице када је ПАО кренуо на "све или ништа" бришући мало по мало вођство гостију од 46:59, односно 50:62 - колико је било када је Папапетру тројком завршио трећу деоницу.

Џејмс је прве поене убацио уз фаул и убачено слободно бацање на 7:50 до краја, на шта је у наредном нападу - идентично - одговорио Браун својим првим поенима уз реализовано слободно бацање. Њих двојица "разменила" су и по два пенала и позвала Калатеса да у малом рату са Василисом Спанулисом покаже да није случајно лидер, најбољи стрелац и најбољи асистент шестоструког првака Европе.

Кош и фаул Калатеса на 4:41 до краја, за 62:67 најавили су неизвесну завршницу којој су доприносиле одлуке судијске тројке Данијел Јерезуело (Шпанија), Дамир Јавор (Словенија) и Фернандо Роха (Португалија).

Њих тројица пустила су две иначе "тврде" екипе да "улазе у џигерицу" једна другој, али у тој комбинацији рвања грчко-грчким стилом није баш све "свирано" у чему су се зелени боље снашли у завршници четврте деонице и асистенцијом Калатеса за импресивног Џејмса Гиста стигли до првог вођства још од 4. минута - 71:70, на 1:19 секунди пре краја.

Како је у преосталих 79 секунди постигнут само поен, и то Спанулисов са пенала, тешко је објаснити.

"Били", који је решавао дербије и у зеленом и у црвено-белом, прихватио је Калатесов позив, али два пута гледао како лопта излази из обруча након што је кроз шуму играча два састава проналазио пут до обруча. Не и дна мрежице.

После његовог другог промашаја, каквих није било пуно у овој живописној каријери, Џејмс је имао прилику да настави где је стао прошле сезоне, али је седам секунди током којих је и поен значио 4:0 у првенству и Евролиги потрошио на покушај "кросовера" и шута за три поена - лопта му је побегла, а сат показао да ће се играти још пет минута.

Ни минут продужетка Гист није издржао са четири личне, што јесте био хендикеп за Паскуала у напетом "бонусу" за ТВ публику широм Европе, али је чињеница и да је шпански тренер баш тада остао без фокуса, закаснио и са фауловима и са тајм-аутима у два наврата, а кобна је била његова накнадна памет после горе поменуте тројке Риверса иако се умало био попео на записнички сто.

Колико је Шпанац закаснио, толико је Калатес у афекту пожурио тражећи да му додају лопту, одлучио је да сам заврши акцију преко Милутинова и још једног играча у црвено-белом, није успео и то је - ако би требало изабрати једну акцију која је пресудила у 135 минута растрзане игре - био преломни тренутак дербија.

Две победе делиле су Атињане и Пирејце у 20:15, три у 22:30.

Панатинаикос није успео да васкрсне, умро је у чељустима јаке одбране омраженог ривала из Пиреја после велике митске драме и продужетка. Олимпијакос је дошао до можда и најважнијег тријумфа у Евролиги, пошто је пред више од 18 хиљада непријатељски настројених навијача у ОАКА Арени савладао Панатинаикос - 87:85

Кључну ролу у додатних пет минута одиграо је Робертс. Прво је при нерешеном резултату погодио тројку, а 36 секунди до краја био је прецизан са линије пенала и донео Олију четири поена предности. Недостижних за Панатинаикос и сјајног Ника Калатеса. Плејмејкер Зелених је носио домаћи тим, остварио дабл-дабл учинак, али је засрљао када је било најважније. Поништио је 23 поена и десет успешних додавања.

Тим из Пиреја је био бољи од вечитог ривала први пут од јуна прошле године, али је вечwерашњим издањем гурнуо у велики проблем Зелене. Класичан меч на кош мање, где су одбране бријале, морао је да оде у продужетак. Без обзира што је у једном тренутку Олимпијакос имао 12 поена предности и у доброј мери шутерски неинспирисаног ривала. Домаћин је тражио праве координате и некако је успео да се домогне продужетка. Имао је Панатинаикос шансу да дође до тријумфа, али су Риверс  и Гист били непрецизни.

Брајан Робсон је био апсолутни јунак дешавања у Атини. Постигао је 18 поена, био непогрешив изван линије 6,75. На описан начин је исписао црту између победника и пораженог. Њему уз бок био је Василис Спанулис са 15 поена.

Велико вече Ника Калатеса остало је упрскано, пре свега, због лошег шута домаћина. Поред Калатеса одличан је био и Џејмс Гист са 21 понеом и шест скокова.

Фенер је моћно кренуо у Мадриду, повео 14:2, али се Реал консолидовао на време и изједначио већ до краја првог периода (20:20).

Домаћин преузима потпуну контролу у другом и преокреће на 45:40 на полувремену, да би после резултатске клацкалице у трећем кварталу, меч био решен тек у последњем минуту сусрета.

Фенер је диктирао ритам у завршном кварталу захваљујући одличном шуту Слукаса, који 90 секунди пре краја погађа тројку за 84:78, али то није био крај.

Кампацо са пенала смањује на -4, а онда 15 секунди пре краја Вонамејкер промашује шут који је Фенеру могао да осигура победу. То експресно после тајм-аута кажњава Руди Фернандес тројком за 83:84.

Шест секунди пре краја Слукас добија два слободна бацања и са пенала ставља коначну тачку. Слукас је био најефикаснији играч меча са 20 поена, а пратили су га Луиђи Датоме са 17 и Џејмс Нанали са 16.

Никола Калинић је додао седам уз две украдене лопте и скок, а Марко Гудурићубацио само три уз исти број асистенција и два скока.

Најбољи играч Реала Лука Дончић је постигао 14 поена уз четири асистенција, док је најефикаснији био Џејси Керол са 15.

Фенер је петом победом у последњих шест кола наставио борбу са Олимпијакосом за друго место, изједначени су са по 17 победа. С друге стране, Реал дели пето са Химкијем и ПАО са по 14.

Фенер се реванширао Реалу!

"Краљевски клуб" је крајем децембра славио у неизвесној завршници меча у Истанбулу (79:77), а сличан меч, само с другачијим епилогом, гледали смо и у последњем сусрету 24. кола Евролиге у Мадриду који је решио одлични Костас Слукас.

Пришао је Реал на три поена разлике, наређали су се промашаји Кампаца и Керола за изједначење, да би грчки плејмејкер тројком из тешке позиције вратио мирноћу свом тиму на 84:78.

Ипак, соло "роле" Бреда Вонамејкера и Џејмса Нанелија обиле су се о главу екипи Жељка Обрадовић када је Руди Фернандез из угла на 11 секунди смањио на поен заостатка, да би се Фенеру посрећило када се лопта након лошег извођења аута вратила у руке Слукасу који је са "пенала" поново потврдио победу...

Био је то 20. поен за сјајног Слукаса, који је све поене постигао у другом полувремену, а уједно и 53. изведено слободно бацање на овом мечу!

Луиђи Ламоника, Матеј Болтаузер и Томислав Хродов су домаћину свирали 30 и они су реализовали 26, док је Фенербахче такође промашио четири (19/23).

На крају, у једном од дербија овог кола Евролиге:

РЕАЛ МАДРИД - ФЕНЕРБАХЧЕ 83:86 (20:20, 25:20, 20:28, 18:18)

Осим Слукаса, за тим Жељка ОБрадовића одличан је био и Ђиђи Датоме са 17 поена, док је један мање убацио Џејмс Нанели, док су потпуно ван ритма били Бред Вонамејкер (1/8) и Јан Весели који је због пет личних "потрајао" само 12 минута.

Велика снага Фенера био је шут за три поена пошто су погодили чак 13 из 20 покушаја,.

И Марко Гудурић је помогао једном тројком, и с три асистенције, док је Никола Калинић имао највећу минутажу (26:49), а уз седам поена помогао је и добром одбраном, између осталог и на Луки Дончићу.

Словенац је постигао "тек" 14 поена и имао 4 асистенције, а само је Џеј Си Керол био ефикаснији од њега с 15.

Имао је током ове сезоне Фенер озбиљне киксеве, али како се приближава Фајнал Фор у Београду, тако четаЖељка Обрадовића демонстрира моћ. Можда и наговештава да жели поново да се попне на највишу тачку победничког постоља. Турски шампион славио је на гостовању Реалу и изједначио се са Олимпијакосом на другој позицији Евролиге - 86:83

Фенер је водио, Реал Мадрид се предвођен Луком Дончићем отимао. Међутим, Обрадовићев тим је био прилично смирен и рационалан у финишу меча, имао је и среће пошто је врло расположени Џејси Керол промашио тројку за изједначење. Далекометни хитац Рудија Фернандета 10 секунди пре краја био је довољан за малу драму, али не и преокрет

Одлучујућу предност Фенер је стекао у трећеој четвртини. Потом је издржао све нападе екипе Пабла Ласа. Имао је Обрадовић три озбиљна јунака. Најрасположенији у већем делу меча био је Ђиђи Датоме (17 поена), али су се као икс фактори појавили Нанели и Слукас. Репрезентативац Грчке је погодио тројку за плус шест и практично зарио нож у срце Краљу. Слукас је имао 20 поена и четири асистенције.

На другој страни Реалу је главу изнад воде дуго држао Џејси Керол (15 поена). Имао је јаког сарадника у Луки Дончићу (14 поена) и Кампацу. Ипак, мало је то било за одличну тимску игру Фенера.

Озбиљну минутажу имао је Никола Калинић. Он је на терену провео 27 минута и постигао седам поена. Са друге стране Гудурић је за скоро осам минута постигао једну тројку.

РЕЗУЛТАТИ 24. КОЛА:

Црвена звезда - Уникаха 80:76
Панатинаикос - Олимпијакос 85:87
Реал - Фенербахче 83:86

одиграно у четвртак

Жалгирис - Барселона 90:74

Макаби - ЦСКА 73:93
/Кол 13, 4ск, 4ас, Болден 12, 6ск - Де Коло 19, 4ас, Хигинс 16, 4ас/

Валенсија - Бамберг 86:70
/Абалде 18, Сан Еметерио 16, 5ас - Мусли 14, 6ск, Митровић 1/

Армани - Ефес 77:64
/Мбаје 14, Џерелс 13, 5ас, Мицов 3 - Вимс 19, 6ск, 4изг, Штимац 12, 6ск/

Басконија - Химки 87:77
/Бобоа 16, 4ск, Шенгелија 15, 15ск, 3ас - Швед 23, Гил 21, 6ск, Марковић 3/

ТАБЕЛА: ЦСКА 19-5, Олимпијакос 17-7, Фенербахче 17-7, Жалгирис 15-9, Реал 14-10, Химки 14-10, Панатинаикос 14-10, Макаби 12-12 (плеј-оф), Басконија 11-13, Уникаха 10-14, Звезда 10-14, Валенсија 9-15, Бамберг 9-15, Армани 8-16, Барселона 7-17, Ефес 6-18.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар