EL: Olimpijakos najzad dobio PAO, a Fener Reala u Madridu!

Fener slavio u Madridu, Slukas slomio "kralja"! Košarkaši Fenerbahčea pobedili su Real Madrid 86:83 na gostovanju u Španiji u derbiju 24. kola Evrolige. Ružan derbi u Madridu, Fener "ubio" Real trojkama! Ekipa Željka Obradovića je umalo prokockala šest poena prednosti na 90 sekundi do kraja. . . Željkov marš u Madridu! Košarkaši Olimpijakosa pobedili su najvećeg rivala Panatinaikos 87:85 u napetom atinskom derbiju u 24. kolu Evrolige.  135 minuta drame: Olimpijakos uzeo "metlu"! Košarkaši Panatinaikosa nadoknadili su 13 poena zaostatka i uveli meč u produžetak, ali nisu uspeli i četvrti put da pobede najvećeg rivala. Mitska drama i produžetak: Olimpijakos konačno stao na rep omraženom Panatinaikosu.  Tim iz Pireja slavio posle produžetaka u OAKA Areni - 87:85.

Košarka 02.03.2018 | 23:21
EL: Olimpijakos najzad dobio PAO, a Fener Reala u Madridu!
Olimpijakos je ispustio dvocifrenu prednost sa sredine poslednje četvrtine, da bi do velike pobede u OAKA areni stigao u penal završnici u dodatnom periodu.

Tek u četvrtom međusobnom duelu Olimpijakos je prvi put savladao Panatinaikos ove sezone.

Tim iz Pireja je na drugom mestu sa skorom 17-7, dok je PAO na deobi šestog sa 14-10.

Goste je predvodio Brajan Roberts sa 18 poena, po 15 su ubacili Vasilis Spanulis i Jorgos Prinzetiz koji je imao i šest skokova, dok je Janis Papapetru dodao 11 poena.

Srpski košarkaš Nikola Milutinov je postigao četiri poena uz isto toliko uhvaćenih lopti.

PAO je predvodio Nik Kalates sa 23 poena, deset asistencija i četiri skoka, ali je pogodio samo tri od devet slobodnih bacanja.

Džejms Gist ga je pratio sa 21 poenom i šest skokova, dok je 13 uz osam uhvaćenih lopti imao Kris Singlton.

Dva sata i 15 minuta pokušavali su košarkaši Panatinaikosa da nastave sa "metlom" najvećeg rivala, Olimpijakosa.

Da nadoknade 13 poena zaostatka iz treće i deset iz četvrte četvrtine jesu uspeli, ali da i četvrti put pobede crveno-bele iz Pireja pred 18.310 navijača u isključivo zelenim bojama – nisu!

U velikom grčkom derbiju u okviru 24. kola Evrolige: Panatinaikos - Olimpijakos 85:87, 71:71 (18:16, 16:27, 16:19, 21:9)!

Ključnu trojku, četvrtu iz isto toliko pokušaja, Brajan Roberts pogodio je na 1:05 do kraja produžetka za 82:84, posle čega je uveliko umorni Nik Kalates nastavio da forsira i promašio nemoguć šut preko Nikole Milutinova što je Roberts momentalno kaznio na drugoj strani kada je "krosover" driblingom naterao povratnika u Atinu (i tragičara utakmice), Majka Džejmsa, da napravi faul u trenucima kada je PAO uveliko bio u bonusu.

Roberts je ubacio oba slobodna bacanja za 18. poen u 82:86 na svega 36 sekundi do kraja.

Iako se Džejms donekle iskupio brzim poenima na drugoj strani, a Janis Papapetru ubacio samo jedan penal na 4 sekunde pre kraja, ekipa nervoznog i dekoncentrisanog Ćavija Paskuala nije uspela da se "digne" za tri poena iz prostog razloga što je ekipa Janisa Sferopulosa imala pravo na "mali" faul što je majstorski iskoristila.

Džejms, posle svega, jeste stao na penal crtu, ali nije uspeo ni da ubaci prvo slobodno bacanje ni da namerno promaši drugo, kada je svesno bačen "kamen" otišao visoko iznad obruča i pao pravo u njega za neželjenih - 85:87.

I Paskual i Sferopulos dobili su zvučna pojačanja neposredno pre ili baš uoči derbija koji su domaći dočekali sa svega dve pobede u poslednjih šest kola Evrolige, a gosti sa 3/3 od vezanih poraza u Beogradu i Podmoskovlju.

Da "Bitka za Atinu" nije vreme za uigravanje pojačanja, Adrijan Pejn i pomenuti Džejms u zelenom, odnosno Bobi Braun u crveno-belom potvrdili su u praksi iako su se poslednja dvojica aktivno uključila u meč sredinom poslednje deonice kada je PAO krenuo na "sve ili ništa" brišući malo po malo vođstvo gostiju od 46:59, odnosno 50:62 - koliko je bilo kada je Papapetru trojkom završio treću deonicu.

Džejms je prve poene ubacio uz faul i ubačeno slobodno bacanje na 7:50 do kraja, na šta je u narednom napadu - identično - odgovorio Braun svojim prvim poenima uz realizovano slobodno bacanje. Njih dvojica "razmenila" su i po dva penala i pozvala Kalatesa da u malom ratu sa Vasilisom Spanulisom pokaže da nije slučajno lider, najbolji strelac i najbolji asistent šestostrukog prvaka Evrope.

Koš i faul Kalatesa na 4:41 do kraja, za 62:67 najavili su neizvesnu završnicu kojoj su doprinosile odluke sudijske trojke Danijel Jerezuelo (Španija), Damir Javor (Slovenija) i Fernando Roha (Portugalija).

Njih trojica pustila su dve inače "tvrde" ekipe da "ulaze u džigericu" jedna drugoj, ali u toj kombinaciji rvanja grčko-grčkim stilom nije baš sve "svirano" u čemu su se zeleni bolje snašli u završnici četvrte deonice i asistencijom Kalatesa za impresivnog Džejmsa Gista stigli do prvog vođstva još od 4. minuta - 71:70, na 1:19 sekundi pre kraja.

Kako je u preostalih 79 sekundi postignut samo poen, i to Spanulisov sa penala, teško je objasniti.

"Bili", koji je rešavao derbije i u zelenom i u crveno-belom, prihvatio je Kalatesov poziv, ali dva puta gledao kako lopta izlazi iz obruča nakon što je kroz šumu igrača dva sastava pronalazio put do obruča. Ne i dna mrežice.

Posle njegovog drugog promašaja, kakvih nije bilo puno u ovoj živopisnoj karijeri, Džejms je imao priliku da nastavi gde je stao prošle sezone, ali je sedam sekundi tokom kojih je i poen značio 4:0 u prvenstvu i Evroligi potrošio na pokušaj "krosovera" i šuta za tri poena - lopta mu je pobegla, a sat pokazao da će se igrati još pet minuta.

Ni minut produžetka Gist nije izdržao sa četiri lične, što jeste bio hendikep za Paskuala u napetom "bonusu" za TV publiku širom Evrope, ali je činjenica i da je španski trener baš tada ostao bez fokusa, zakasnio i sa faulovima i sa tajm-autima u dva navrata, a kobna je bila njegova naknadna pamet posle gore pomenute trojke Riversa iako se umalo bio popeo na zapisnički sto.

Koliko je Španac zakasnio, toliko je Kalates u afektu požurio tražeći da mu dodaju loptu, odlučio je da sam završi akciju preko Milutinova i još jednog igrača u crveno-belom, nije uspeo i to je - ako bi trebalo izabrati jednu akciju koja je presudila u 135 minuta rastrzane igre - bio prelomni trenutak derbija.

Dve pobede delile su Atinjane i Pirejce u 20:15, tri u 22:30.

Panatinaikos nije uspeo da vaskrsne, umro je u čeljustima jake odbrane omraženog rivala iz Pireja posle velike mitske drame i produžetka. Olimpijakos je došao do možda i najvažnijeg trijumfa u Evroligi, pošto je pred više od 18 hiljada neprijateljski nastrojenih navijača u OAKA Areni savladao Panatinaikos - 87:85

Ključnu rolu u dodatnih pet minuta odigrao je Roberts. Prvo je pri nerešenom rezultatu pogodio trojku, a 36 sekundi do kraja bio je precizan sa linije penala i doneo Oliju četiri poena prednosti. Nedostižnih za Panatinaikos i sjajnog Nika Kalatesa. Plejmejker Zelenih je nosio domaći tim, ostvario dabl-dabl učinak, ali je zasrljao kada je bilo najvažnije. Poništio je 23 poena i deset uspešnih dodavanja.

Tim iz Pireja je bio bolji od večitog rivala prvi put od juna prošle godine, ali je večwerašnjim izdanjem gurnuo u veliki problem Zelene. Klasičan meč na koš manje, gde su odbrane brijale, morao je da ode u produžetak. Bez obzira što je u jednom trenutku Olimpijakos imao 12 poena prednosti i u dobroj meri šuterski neinspirisanog rivala. Domaćin je tražio prave koordinate i nekako je uspeo da se domogne produžetka. Imao je Panatinaikos šansu da dođe do trijumfa, ali su Rivers  i Gist bili neprecizni.

Brajan Robson je bio apsolutni junak dešavanja u Atini. Postigao je 18 poena, bio nepogrešiv izvan linije 6,75. Na opisan način je ispisao crtu između pobednika i poraženog. Njemu uz bok bio je Vasilis Spanulis sa 15 poena.

Veliko veče Nika Kalatesa ostalo je uprskano, pre svega, zbog lošeg šuta domaćina. Pored Kalatesa odličan je bio i Džejms Gist sa 21 poneom i šest skokova.

Fener je moćno krenuo u Madridu, poveo 14:2, ali se Real konsolidovao na vreme i izjednačio već do kraja prvog perioda (20:20).

Domaćin preuzima potpunu kontrolu u drugom i preokreće na 45:40 na poluvremenu, da bi posle rezultatske klackalice u trećem kvartalu, meč bio rešen tek u poslednjem minutu susreta.

Fener je diktirao ritam u završnom kvartalu zahvaljujući odličnom šutu Slukasa, koji 90 sekundi pre kraja pogađa trojku za 84:78, ali to nije bio kraj.

Kampaco sa penala smanjuje na -4, a onda 15 sekundi pre kraja Vonamejker promašuje šut koji je Feneru mogao da osigura pobedu. To ekspresno posle tajm-auta kažnjava Rudi Fernandes trojkom za 83:84.

Šest sekundi pre kraja Slukas dobija dva slobodna bacanja i sa penala stavlja konačnu tačku. Slukas je bio najefikasniji igrač meča sa 20 poena, a pratili su ga Luiđi Datome sa 17 i Džejms Nanali sa 16.

Nikola Kalinić je dodao sedam uz dve ukradene lopte i skok, a Marko Gudurićubacio samo tri uz isti broj asistencija i dva skoka.

Najbolji igrač Reala Luka Dončić je postigao 14 poena uz četiri asistencija, dok je najefikasniji bio Džejsi Kerol sa 15.

Fener je petom pobedom u poslednjih šest kola nastavio borbu sa Olimpijakosom za drugo mesto, izjednačeni su sa po 17 pobeda. S druge strane, Real deli peto sa Himkijem i PAO sa po 14.

Fener se revanširao Realu!

"Kraljevski klub" je krajem decembra slavio u neizvesnoj završnici meča u Istanbulu (79:77), a sličan meč, samo s drugačijim epilogom, gledali smo i u poslednjem susretu 24. kola Evrolige u Madridu koji je rešio odlični Kostas Slukas.

Prišao je Real na tri poena razlike, naređali su se promašaji Kampaca i Kerola za izjednačenje, da bi grčki plejmejker trojkom iz teške pozicije vratio mirnoću svom timu na 84:78.

Ipak, solo "role" Breda Vonamejkera i Džejmsa Nanelija obile su se o glavu ekipi Željka Obradović kada je Rudi Fernandez iz ugla na 11 sekundi smanjio na poen zaostatka, da bi se Feneru posrećilo kada se lopta nakon lošeg izvođenja auta vratila u ruke Slukasu koji je sa "penala" ponovo potvrdio pobedu...

Bio je to 20. poen za sjajnog Slukasa, koji je sve poene postigao u drugom poluvremenu, a ujedno i 53. izvedeno slobodno bacanje na ovom meču!

Luiđi Lamonika, Matej Boltauzer i Tomislav Hrodov su domaćinu svirali 30 i oni su realizovali 26, dok je Fenerbahče takođe promašio četiri (19/23).

Na kraju, u jednom od derbija ovog kola Evrolige:

REAL MADRID - FENERBAHČE 83:86 (20:20, 25:20, 20:28, 18:18)

Osim Slukasa, za tim Željka OBradovića odličan je bio i Điđi Datome sa 17 poena, dok je jedan manje ubacio Džejms Naneli, dok su potpuno van ritma bili Bred Vonamejker (1/8) i Jan Veseli koji je zbog pet ličnih "potrajao" samo 12 minuta.

Velika snaga Fenera bio je šut za tri poena pošto su pogodili čak 13 iz 20 pokušaja,.

I Marko Gudurić je pomogao jednom trojkom, i s tri asistencije, dok je Nikola Kalinić imao najveću minutažu (26:49), a uz sedam poena pomogao je i dobrom odbranom, između ostalog i na Luki Dončiću.

Slovenac je postigao "tek" 14 poena i imao 4 asistencije, a samo je Džej Si Kerol bio efikasniji od njega s 15.

Imao je tokom ove sezone Fener ozbiljne kikseve, ali kako se približava Fajnal For u Beogradu, tako četaŽeljka Obradovića demonstrira moć. Možda i nagoveštava da želi ponovo da se popne na najvišu tačku pobedničkog postolja. Turski šampion slavio je na gostovanju Realu i izjednačio se sa Olimpijakosom na drugoj poziciji Evrolige - 86:83

Fener je vodio, Real Madrid se predvođen Lukom Dončićem otimao. Međutim, Obradovićev tim je bio prilično smiren i racionalan u finišu meča, imao je i sreće pošto je vrlo raspoloženi Džejsi Kerol promašio trojku za izjednačenje. Dalekometni hitac Rudija Fernandeta 10 sekundi pre kraja bio je dovoljan za malu dramu, ali ne i preokret

Odlučujuću prednost Fener je stekao u trećeoj četvrtini. Potom je izdržao sve napade ekipe Pabla Lasa. Imao je Obradović tri ozbiljna junaka. Najraspoloženiji u većem delu meča bio je Điđi Datome (17 poena), ali su se kao iks faktori pojavili Naneli i Slukas. Reprezentativac Grčke je pogodio trojku za plus šest i praktično zario nož u srce Kralju. Slukas je imao 20 poena i četiri asistencije.

Na drugoj strani Realu je glavu iznad vode dugo držao Džejsi Kerol (15 poena). Imao je jakog saradnika u Luki Dončiću (14 poena) i Kampacu. Ipak, malo je to bilo za odličnu timsku igru Fenera.

Ozbiljnu minutažu imao je Nikola Kalinić. On je na terenu proveo 27 minuta i postigao sedam poena. Sa druge strane Gudurić je za skoro osam minuta postigao jednu trojku.

REZULTATI 24. KOLA:

Crvena zvezda - Unikaha 80:76
Panatinaikos - Olimpijakos 85:87
Real - Fenerbahče 83:86

odigrano u četvrtak

Žalgiris - Barselona 90:74

Makabi - CSKA 73:93
/Kol 13, 4sk, 4as, Bolden 12, 6sk - De Kolo 19, 4as, Higins 16, 4as/

Valensija - Bamberg 86:70
/Abalde 18, San Emeterio 16, 5as - Musli 14, 6sk, Mitrović 1/

Armani - Efes 77:64
/Mbaje 14, Džerels 13, 5as, Micov 3 - Vims 19, 6sk, 4izg, Štimac 12, 6sk/

Baskonija - Himki 87:77
/Boboa 16, 4sk, Šengelija 15, 15sk, 3as - Šved 23, Gil 21, 6sk, Marković 3/

TABELA: CSKA 19-5, Olimpijakos 17-7, Fenerbahče 17-7, Žalgiris 15-9, Real 14-10, Himki 14-10, Panatinaikos 14-10, Makabi 12-12 (plej-of), Baskonija 11-13, Unikaha 10-14, Zvezda 10-14, Valensija 9-15, Bamberg 9-15, Armani 8-16, Barselona 7-17, Efes 6-18.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar