Страх од наглог отапања снијега

Семберци су последњих дана у паници због високог снијежног покривача у Републици Српској и Хрватској, као и најава метеоролога о могућем наглом отапању снијега.

Република Српска 02.03.2018 | 22:58
Страх од наглог отапања снијега
Њихови страхови се највише односе на зачепљење канале који су пуни смећа због чега сматрају да неће моћи да приме велике количине воде уколико би дошло до наглог топљења снијега и подизања нивоа ријека.
 
Упркос ангажовању надлежних институција навика несавесних грађана да одлажу смеће на мјеста која за то нису предвиђена, не може се лако искоренити. Сва вода и смеће, које се баци у канале поред пута, заврши у каналима за одвод вишка воде, којих у Семберији на површини од 16.000 хектара има више од  400 километара.

Директор Јавног предузећа „Воде“ Бијељина Милорад Јовановић каже да ово предузеће за одржавање и чишћење канала на годишњем нивоу има на располагању нешто више од 200.000 КМ.

- Наша обавеза је да два пута годишње коси путеве крај канала и то је негде око 8,5 милиона метара квадратних. Путеве покрај канала пошљунчавамо и око 90 одсто каналског система је у добром стању -наглашава Јовановић.

Надлежност над око 300 километара регионалних и магистралних путева у Семберији има и предузеће „Бијељина пут”, које је на тендеру „Путева РС” било најповољнији понуђач. Из овог предузећа кажу да сваке године приликом одржавања канала наилазе на гомиле смећа, које, иако није у њиховом опису посла, редовно чисте.

Портпарол овог предузећа Немања Тољ каже да се ови послови раде континуирано сваки мјесец.

– Покретне депоније често налазимо поред регионалних путева, али и мање насељених мјеста. Само у току прошле године детаљно смо очистили 55 километара каналске мреже поред путева - рекао је Тољ.

Међутим, у „Комуналцу“ Бијељина упозоравају да 15.000 домаћинстава нема уговор о организованом одвозу комуналног отпада. То не значи да смеће не производе, већ само да га непрописно одлажу на дивље депоније или у најближи водоток. У овом предузећу кажу да ће у наредном периоду настојати да повећају број корисника са којима ће сколопити уговоре о пружању услуга.

С друге стране, становници Семберије сматрају да чистоћа града и одржавање канала поред путева може бити боље.

– У центру града и не можете видети смеће поред пута, али да на  периферији. Нажалост, нико не може да очисти град ако га сами грађани не чувају. Колико је важно да се надлежне службе ангажују, толико је и важно и да грађани имају развијену свијест о заштити животне средине - каже Бијељинка Катарина Димитријевић.

Контрола критичних места

Комунална полиција редовно проводи акције контроле критичних мјеста са којих се најчешће у канале баца отпад, али ни то не даје жељене ефекте. Градска управа Бијељина прије пар година планирала је и постављање видео надзора дуж каналске мреже, како би се уочили и казнили несавјесни грађани, али се од овог пројекта одустало због недостатка новца.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Саша

02.03.2018 22:03

Иако ће дани бити знатно топлији, ноћи остају хладне(око нуле или тек мало изнад нуле), па мислим да ће, ипак, отапање бити постепено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

03.03.2018 10:09

Поред затрпаних канала још већи проблем су шљункаре које су затвориле стара корита дрине (отоке и стараче) због тога и имамо поплаве. када би се оне очистиле насип нам неби ни требао. главни кривци за поплаве су: БУК ПРОМЕТ, ТЕРЕX, ДЕСПОТОВИЋ, МИКАН, ЖИЋА ЈАКШИЋ И МНОГИ ДРУГИ КОЈИ СЕ БАВЕ ОВИМ НЕЛЕГАЛНИМ ПОСЛОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микан

03.03.2018 13:55

Осигурајте сее!

Name

Д

03.03.2018 16:25

"Њихови страхови се највише односе на зачепљење канале који су пуни смећа због чега сматрају да неће моћи да приме велике количине воде уколико би дошло до наглог топљења снијега и подизања нивоа ријека." А зашто су канали пуни смећа?

ОДГОВОРИТЕ