Strah od naglog otapanja snijega

Semberci su poslednjih dana u panici zbog visokog sniježnog pokrivača u Republici Srpskoj i Hrvatskoj, kao i najava meteorologa o mogućem naglom otapanju snijega.

Republika Srpska 02.03.2018 | 22:58
Strah od naglog otapanja snijega
Njihovi strahovi se najviše odnose na začepljenje kanale koji su puni smeća zbog čega smatraju da neće moći da prime velike količine vode ukoliko bi došlo do naglog topljenja snijega i podizanja nivoa rijeka.
 
Uprkos angažovanju nadležnih institucija navika nesavesnih građana da odlažu smeće na mjesta koja za to nisu predviđena, ne može se lako iskoreniti. Sva voda i smeće, koje se baci u kanale pored puta, završi u kanalima za odvod viška vode, kojih u Semberiji na površini od 16.000 hektara ima više od  400 kilometara.

Direktor Javnog preduzeća „Vode“ Bijeljina Milorad Jovanović kaže da ovo preduzeće za održavanje i čišćenje kanala na godišnjem nivou ima na raspolaganju nešto više od 200.000 KM.

- Naša obaveza je da dva puta godišnje kosi puteve kraj kanala i to je negde oko 8,5 miliona metara kvadratnih. Puteve pokraj kanala pošljunčavamo i oko 90 odsto kanalskog sistema je u dobrom stanju -naglašava Jovanović.

Nadležnost nad oko 300 kilometara regionalnih i magistralnih puteva u Semberiji ima i preduzeće „Bijeljina put”, koje je na tenderu „Puteva RS” bilo najpovoljniji ponuđač. Iz ovog preduzeća kažu da svake godine prilikom održavanja kanala nailaze na gomile smeća, koje, iako nije u njihovom opisu posla, redovno čiste.

Portparol ovog preduzeća Nemanja Tolj kaže da se ovi poslovi rade kontinuirano svaki mjesec.

– Pokretne deponije često nalazimo pored regionalnih puteva, ali i manje naseljenih mjesta. Samo u toku prošle godine detaljno smo očistili 55 kilometara kanalske mreže pored puteva - rekao je Tolj.

Međutim, u „Komunalcu“ Bijeljina upozoravaju da 15.000 domaćinstava nema ugovor o organizovanom odvozu komunalnog otpada. To ne znači da smeće ne proizvode, već samo da ga nepropisno odlažu na divlje deponije ili u najbliži vodotok. U ovom preduzeću kažu da će u narednom periodu nastojati da povećaju broj korisnika sa kojima će skolopiti ugovore o pružanju usluga.

S druge strane, stanovnici Semberije smatraju da čistoća grada i održavanje kanala pored puteva može biti bolje.

– U centru grada i ne možete videti smeće pored puta, ali da na  periferiji. Nažalost, niko ne može da očisti grad ako ga sami građani ne čuvaju. Koliko je važno da se nadležne službe angažuju, toliko je i važno i da građani imaju razvijenu svijest o zaštiti životne sredine - kaže Bijeljinka Katarina Dimitrijević.

Kontrola kritičnih mesta

Komunalna policija redovno provodi akcije kontrole kritičnih mjesta sa kojih se najčešće u kanale baca otpad, ali ni to ne daje željene efekte. Gradska uprava Bijeljina prije par godina planirala je i postavljanje video nadzora duž kanalske mreže, kako bi se uočili i kaznili nesavjesni građani, ali se od ovog projekta odustalo zbog nedostatka novca.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Saša

02.03.2018 23:03

Iako će dani biti znatno topliji, noći ostaju hladne(oko nule ili tek malo iznad nule), pa mislim da će, ipak, otapanje biti postepeno.

ODGOVORITE
Name

Nikola

03.03.2018 11:09

Pored zatrpanih kanala još veći problem su šljunkare koje su zatvorile stara korita drine (otoke i starače) zbog toga i imamo poplave. kada bi se one očistile nasip nam nebi ni trebao. glavni krivci za poplave su: BUK PROMET, TEREX, DESPOTOVIĆ, MIKAN, ŽIĆA JAKŠIĆ I MNOGI DRUGI KOJI SE BAVE OVIM NELEGALNIM POSLOM.

ODGOVORITE
Name

Mikan

03.03.2018 14:55

Osigurajte see!

Name

D

03.03.2018 17:25

"Njihovi strahovi se najviše odnose na začepljenje kanale koji su puni smeća zbog čega smatraju da neće moći da prime velike količine vode ukoliko bi došlo do naglog topljenja snijega i podizanja nivoa rijeka." A zašto su kanali puni smeća?

ODGOVORITE