Бх. држављанин у нарко колу

Око 330 килограма марихуане, вриједне 1,65 милиона евра, односно око 3,2 милиона марака, заплијењено је од криминалне групе, чијих је 27 чланова ухапшено у Шпанији и Србији, а међу њима има и најмање један бх. држављанин.

Свијет 02.03.2018 | 21:21
Бх. држављанин у нарко колу
На територији Шпаније, конкретно у Барселони, ухапшено је 26 особа, од којих 14 држављана Србије, затим држављани Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Литваније и Шведске, док се за једним лицем трага.

Полиција је у Србији ухапсила Н.М. (39) и њему је одређено задржавање до 48 сати. Сумња се да је ову криминалну групу у Шпанији организовао С.Т. (52) из Србије.

Пиштољи

Акција је трајала мјесецима, а током ње је заплијењено 330 килограма марихуане. Током посљедњег хапшења у Шпанији је заплијењено 2.337 садница марихуане у различитим фазама зрелости, 75,2 килограма већ обране марихуане, 56.000 евра, четири возила и два пиштоља.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије, рекао је да је дрога пронађена прије свега на територији Шпаније.

"Управо је завршена полицијска акција коју је МУП Србије спроводио заједно са шпанском, француском, италијанском и немачком полицијом", рекао је Стефановић у петак.

Организатор нарко-групе је, како се сумња, с осталим члановима инсталирао више илегалних лабораторија за производњу марихуане, коју би након завршеног процеса производње сушили и паковали, а онда продавали разним криминалним групама у земљама ЕУ.

Луксуз

Марихуана је произвођена у изнајмљеним вилама у Барселони, и то од јула прошле до фебруара ове године. Осим Шпаније, како се сумња, "оперисали" су и у Француској, Италији, Њемачкој, Аустрији и Словенији, кроз које су у пет наврата прокријумчарили укупно 253 килограма марихуане.

Тужилаштво за организовани криминал Србије саопштило је у петак да је истрага трајала осам мјесеци.

Страни медији су, присјетимо се, прошле седмице јавили да је шпанска полиција ухапсила 18 људи, укључујући и два бивша српска војна пилота, након што је разбила међународни ланац трговине дрогом. За пилоте се наводи да су стручњаци за ноћно летење на ниским висинама и без освјетљења како би избјегли да буду примијећени.

За једног од пилота наглашено је да је веома искусан и да је био један од најактивнијих у слању дроге од Марока до Шпаније ваздушним путем.

Контроле

 Наведено је да има око 60 година и на хиљаде сати летења, као и да је способан да лети у пуној брзини у хеликоптеру без свјетала, само уз помоћ наочара за ноћни вид. Судећи по натписима, овај посао је масно плаћан - један толико стручан лет може да се наплати и 100.000 евра, а подразумијева се да преузме робу, одвезе је и иде кући.

Та операција је започела прошле године када је откривен сакривени хеликоптер у планинама Серанија де Ронда у Андалузији, а убрзо је пресретнут још један, па је закључено да је криминална група, након запљене прве, набавила другу летјелицу. Други хеликоптер купљен је легално у Њемачкој за пола милиона евра и камионом допремљен у Шпанију. Како се наводи, међународна нарко-организација имала је логистички тим који је био задужен за одржавање хеликоптера, као и механичаре, који су их редовно технички контролисали.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар