Bh. državljanin u narko kolu

Oko 330 kilograma marihuane, vrijedne 1,65 miliona evra, odnosno oko 3,2 miliona maraka, zaplijenjeno je od kriminalne grupe, čijih je 27 članova uhapšeno u Španiji i Srbiji, a među njima ima i najmanje jedan bh. državljanin.

Svijet 02.03.2018 | 21:21
Bh. državljanin u narko kolu
Na teritoriji Španije, konkretno u Barseloni, uhapšeno je 26 osoba, od kojih 14 državljana Srbije, zatim državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Litvanije i Švedske, dok se za jednim licem traga.

Policija je u Srbiji uhapsila N.M. (39) i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati. Sumnja se da je ovu kriminalnu grupu u Španiji organizovao S.T. (52) iz Srbije.

Pištolji

Akcija je trajala mjesecima, a tokom nje je zaplijenjeno 330 kilograma marihuane. Tokom posljednjeg hapšenja u Španiji je zaplijenjeno 2.337 sadnica marihuane u različitim fazama zrelosti, 75,2 kilograma već obrane marihuane, 56.000 evra, četiri vozila i dva pištolja.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da je droga pronađena prije svega na teritoriji Španije.

"Upravo je završena policijska akcija koju je MUP Srbije sprovodio zajedno sa španskom, francuskom, italijanskom i nemačkom policijom", rekao je Stefanović u petak.

Organizator narko-grupe je, kako se sumnja, s ostalim članovima instalirao više ilegalnih laboratorija za proizvodnju marihuane, koju bi nakon završenog procesa proizvodnje sušili i pakovali, a onda prodavali raznim kriminalnim grupama u zemljama EU.

Luksuz

Marihuana je proizvođena u iznajmljenim vilama u Barseloni, i to od jula prošle do februara ove godine. Osim Španije, kako se sumnja, "operisali" su i u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, kroz koje su u pet navrata prokrijumčarili ukupno 253 kilograma marihuane.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije saopštilo je u petak da je istraga trajala osam mjeseci.

Strani mediji su, prisjetimo se, prošle sedmice javili da je španska policija uhapsila 18 ljudi, uključujući i dva bivša srpska vojna pilota, nakon što je razbila međunarodni lanac trgovine drogom. Za pilote se navodi da su stručnjaci za noćno letenje na niskim visinama i bez osvjetljenja kako bi izbjegli da budu primijećeni.

Za jednog od pilota naglašeno je da je veoma iskusan i da je bio jedan od najaktivnijih u slanju droge od Maroka do Španije vazdušnim putem.

Kontrole

 Navedeno je da ima oko 60 godina i na hiljade sati letenja, kao i da je sposoban da leti u punoj brzini u helikopteru bez svjetala, samo uz pomoć naočara za noćni vid. Sudeći po natpisima, ovaj posao je masno plaćan - jedan toliko stručan let može da se naplati i 100.000 evra, a podrazumijeva se da preuzme robu, odveze je i ide kući.

Ta operacija je započela prošle godine kada je otkriven sakriveni helikopter u planinama Seranija de Ronda u Andaluziji, a ubrzo je presretnut još jedan, pa je zaključeno da je kriminalna grupa, nakon zapljene prve, nabavila drugu letjelicu. Drugi helikopter kupljen je legalno u Njemačkoj za pola miliona evra i kamionom dopremljen u Španiju. Kako se navodi, međunarodna narko-organizacija imala je logistički tim koji je bio zadužen za održavanje helikoptera, kao i mehaničare, koji su ih redovno tehnički kontrolisali.

(Nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar