Пут којим се рјеђе иде!

Бонџа Си је један од ретких странаца који планира да се дуже задржи у Партизану. . .

Кошарка 04.03.2018 | 22:45
Пут којим се рјеђе иде!
Странци су ту да праве разлику - али се често не задрже предуго у српској кошарци. И заиста, мало је иностраних играча који су прошли кроз кошаркашки клуб Партизан, а задржали се дуже од једне сезоне. По правилу би после једногодишњих уговора одлазили даље, често за више новца, односно у богатије клубове. И зато би данашњи потпис који је Бонџа Си ставио на нови уговор са црно-белима могао да буде важан корак у успостављању нове праксе.

Момак рођен у Паризу, а пореклом из Малија, за веома кратко време, тачније само шест недеља, оставио је добар утисак у Партизану, помогао у освајању трофеја Купа Радивоја Кораћа и евидентно допринео да цела екипа заигра знатно боље пре свега у одбрани.

На прсте једне руке могу да се наброје страни кошаркаши који су провели више од једне сезоне у клубу из Хумске. А ту се издвајају двојица миљеника навијача. Фреди Хаус који је играо од 2002. до 2004. године и одличним партијама допринео да Партизан у том периоду освоји две титуле шампиона ондашње Југославије.

После њега била су још двојица Американаца са нешто дужим статусом у црно-белом дресу. Први је Џералд Браун, амерички плејмејкер који је играо и заједно са Хаусом у сезони 2002/03. Вратио се у београдски клуб у јесен 2005, али је остао само до краја године пошто је дошло до раскида сарадње.

А уместо њега, почетком 2006. године у Партизан је стигао други амерички плејмејкер Вонтиго Камингскоји је потписао уговор на 18 месеци и остао до лета 2007. Освојио је две националне шампионске титуле и трофеј Јадранске лиге.

И на крају овог списка који почиње од 2000. године када је серију долазака Американаца започеоШевалије Котон, налази се Француз Жофри Ловерњ. Он је дошао у Партизан у зиму 2013, ставио параф на двоипогодишњи уговор, задржао се 18 месеци. Освојио је срца навијача, као и три трофеја - два домаћа и један регионални, а као награда је дошла и капитенска трака.  

Оно што Сија разликује од свих поменутих странаца је чињеница да је једини током сезоне одлучио да продужи боравак у Партизану, а претходни уговор му је истицао на лето. Свакако је добро почео, а ако настави овако можда ће имати добру шансу да се сврста у будућности међу оне који су постали миљеници навијача, а не долазе са овдашњих простора.

Извор: моззартспорт

Фото: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар