Put kojim se rjeđe ide!

Bondža Si je jedan od retkih stranaca koji planira da se duže zadrži u Partizanu. . .

Košarka 04.03.2018 | 22:45
Put kojim se rjeđe ide!
Stranci su tu da prave razliku - ali se često ne zadrže predugo u srpskoj košarci. I zaista, malo je inostranih igrača koji su prošli kroz košarkaški klub Partizan, a zadržali se duže od jedne sezone. Po pravilu bi posle jednogodišnjih ugovora odlazili dalje, često za više novca, odnosno u bogatije klubove. I zato bi današnji potpis koji je Bondža Si stavio na novi ugovor sa crno-belima mogao da bude važan korak u uspostavljanju nove prakse.

Momak rođen u Parizu, a poreklom iz Malija, za veoma kratko vreme, tačnije samo šest nedelja, ostavio je dobar utisak u Partizanu, pomogao u osvajanju trofeja Kupa Radivoja Koraća i evidentno doprineo da cela ekipa zaigra znatno bolje pre svega u odbrani.

Na prste jedne ruke mogu da se nabroje strani košarkaši koji su proveli više od jedne sezone u klubu iz Humske. A tu se izdvajaju dvojica miljenika navijača. Fredi Haus koji je igrao od 2002. do 2004. godine i odličnim partijama doprineo da Partizan u tom periodu osvoji dve titule šampiona ondašnje Jugoslavije.

Posle njega bila su još dvojica Amerikanaca sa nešto dužim statusom u crno-belom dresu. Prvi je Džerald Braun, američki plejmejker koji je igrao i zajedno sa Hausom u sezoni 2002/03. Vratio se u beogradski klub u jesen 2005, ali je ostao samo do kraja godine pošto je došlo do raskida saradnje.

A umesto njega, početkom 2006. godine u Partizan je stigao drugi američki plejmejker Vontigo Kamingskoji je potpisao ugovor na 18 meseci i ostao do leta 2007. Osvojio je dve nacionalne šampionske titule i trofej Jadranske lige.

I na kraju ovog spiska koji počinje od 2000. godine kada je seriju dolazaka Amerikanaca započeoŠevalije Koton, nalazi se Francuz Žofri Lovernj. On je došao u Partizan u zimu 2013, stavio paraf na dvoipogodišnji ugovor, zadržao se 18 meseci. Osvojio je srca navijača, kao i tri trofeja - dva domaća i jedan regionalni, a kao nagrada je došla i kapitenska traka.  

Ono što Sija razlikuje od svih pomenutih stranaca je činjenica da je jedini tokom sezone odlučio da produži boravak u Partizanu, a prethodni ugovor mu je isticao na leto. Svakako je dobro počeo, a ako nastavi ovako možda će imati dobru šansu da se svrsta u budućnosti među one koji su postali miljenici navijača, a ne dolaze sa ovdašnjih prostora.

Izvor: mozzartsport

Foto: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar