"9. јануар" кошта 402 милиона евра

Директор "Ауто-путева Републике Српске" Душан Топић најавио је да ће средином марта са представницима Европске инвестиционе банке (ЕИБ) бити потписана два уговора која се односе на додатно задужење од 47 милиона еура за завршетак изградње аутопута "9. јануар" (Бањалука-Добој) и на грант средства од 6,8 милиона еура Европске комисије за изградњу моста на Сави код Градишке.

Република Српска 02.03.2018 | 15:29
"9. јануар" кошта 402 милиона евра
Топић је поновио да нису тачне тврдње представника опозиције да ће изградња аутопута "9. јануар" коштати око 500 милиона марака више него што је првобитно предвиђено, већ да ће коначна цијена износити 402 милиона еура.

Он је навео да је на Трећој инвестиционој конференцији о западном Балкану 26. фебруара у Лондону потписан Меморандум о разумијевању између Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и ентитетских министарстава саобраћаја и веза који садржи планиране пројекте у наредне три године, а који би требало да буду финансирани кредитним средствима ове банке.

"Када је ријеч о Српској, фокус је на пројекту Коридор `Пет це`, односно двије дионице - од будуће петље Руданка (Костајница) до ентитетске линије на југу и од Вукосавља до Подновља, која би била суфинансирана са ЕИБ-ом", рекао је Топић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Говорећи о фреквенцији саобраћаја на аутопутевима, он је рекао да фреквенција на ауто-путу од Бањалуке до Градишке није онаква каква је првобитно била очекивана, с обзиром на то да није изграђен мост на Сави, али да је примијетно повећање броја возила за скоро 50 одсто након пуштања у саобраћај дијела дионице аутопута "9. јануар" на правцу од Маховљана до Друговића.

Он очекује да ће након завршетка ауто-пута Бањалука-Добој бити другачије формиране цијене путарине, те да би могло бити и благог смањења у односу на садашње.

Директор "Ауто-путева Републике Српске" сматра да би у априлу могао бити потписан концесиони уговор са кинеским партнером у вези са изградњом аутопута Бањалука-Приједор-Нови Град.

Говорећи о јавним набавкама, он је навео да је у протекле двије седмице расписано десетак јавних набавки, с обзиром на то да је за одређене набавке планирано финансирање из средстава од акциза, након њиховог повећања.

Топић је додао да се тендери односе на затварање система наплате на аутопуту Бањалука-Градишка, што подразумијева тендере за избор извођача радова, за избор надзорног органа и за избор опреме, која ће бити уграђена у наплатне кућице.

Он је нагласио да се ради и на изради планске и студијске документације која се односи на дионицу Сарајево-Пале-Соколац-Рогатица-Вишеград-Вардиште, те да је у плану да наредних дана буде расписан тендер за израду генералног пројекта са претходном студијом изводљивости за изградњу брзог пута Бијељина-Зворник-Милићи-Хан Пијесак-Соколац.

Топић је истакао да још није почела уплата од нових акциза, али да се очекује да 5. марта Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ потврди одлуку о прерасподјели тих средстава.

Он је рекао да ће приход бити дупло већи у односу на досадашњих 10 фенинга по литри горива за "Ауто-путеве", те да би сада годишњи приход по том основу требало да буде око 100 милиона КМ.



(БН/Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пиxy

02.03.2018 14:43

11 милиона КМ/км...и још се хвали тиме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2018 15:06

Па оце цовјек да казе да цемо имати квалитетан пут, сто да се не хвали?

Name

Горан

02.03.2018 16:44

Ово је изгледа најефтинији ауто пут у региону .Цијена од око 5 мил еура/ км је одлицна .Само погледајте колика је цијена у Србији ,Хрватској или ЦГ.

Name

Ре

02.03.2018 17:56

Да, ми волимо ауто пут, сто скупљи то је квалитетнији и бољи.

Name

игор

02.03.2018 15:07

Поштовани господине, да би Вам фреквенција на ауто-путу Бањалука-Градишка била већа морате прво да поставите улаз-излаз наплатне кућице у Александровцу и Новој Тополи. Јер Ви мјерите фреквенцију на основу наплате на постојећој наплатној кућици. А људи прије тих кућица продуже за Лакташе, заобиђу је исте наплатне кућице и онда се у Александровцу или Тополи укључе на ауто-пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2018 15:55

Да се МД додвори својој околини.

Name

борац

02.03.2018 15:17

Који успјех а која будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала До Будале

02.03.2018 16:20

Која корист? Аутопут је празан,свега 2 аута се мимоидју,сви иду на обилазницу по лосијем путу. Народ нема ни за хљеба,а камоли за цестарину. Само добра прилика да се добро натрпају дзепови на основу задузења. Добра процјена,богаство некоме.Народу задузење.

Name

Будала До Будале

02.03.2018 16:20

Која корист? Аутопут је празан,свега 2 аута се мимоидју,сви иду на обилазницу по лосијем путу. Народ нема ни за хљеба,а камоли за цестарину. Само добра прилика да се добро натрпају дзепови на основу задузења. Добра процјена,богаство некоме.Народу задузење.

Name

3

02.03.2018 16:21

ТИ И ПУТ 09.ЈАНУАР ПРОКЛЕТИ БИЛИ.КО ЋЕ ВАМ ПУТОВАТИ ОВОМ ТРАСОМ КАО И Б.ЛУКА р.САВА.ВЕЛИКИ СТРЦНАЦЕ НАПЛАТНЕ КУЦИЦЕ НА ПУТУ Б.ЛУКА-р.САВА ВИСЕ СУ КОСТАЛЕ НЕГО ТА РАСА А НА АУТО ПУТУ 09.ЈАНУАР 5X ВИШЕ НЕГО КОРДОР ПЦ 5.НЕМА ПАРА ОТЈРАЛИ СТЕ НАРОД.ЗАТВОРИТЕ СЕ У,, АГАПЕ,,И ПЛАЦИТЕ А РАЦУН ПОШАЉИТЕ МИШКОВИЦУ.МИСЛИС ШТО ИМАШ КРАВАТУ И ТАШНУ ДА СИ НЕКО.ИСТИ СИ КАО ВЕТЕРИНАР КАДА ИДЕ ДА ОПЛОДИ КРАВУ ДОК НИСТЕ РАСТЈЕРАЛИ НАРОД ДРВАРСКИ И МРКОЊИЋКИ МАЈМУНЕ.

Name

Ре Будала до будале

02.03.2018 18:35

Миле и Слобо Интеграл овде добри минимум 100 милиона €...

Name

Ни

02.03.2018 22:23

Само тако мало то је право економисање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

02.03.2018 22:29

И РС-а има свој бермудски троугао. Црњи је, дубљи, мрачнији, злокобнији и злослутнији од онога тамо на неким далеким морима. Много народног, ентитетског новца пропаде и нестаде, исцури и потону без трага у троуглу којег чине Влада РС-Путеви/Аутопутеви РС-Интегра. И опет ће ако не буде среће, а бити је неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плацам Пут Који Је За Моје Паре Направљен

03.03.2018 08:10

А засто градјани плацају ауто пут када се новац од акциза користи за градњу који ти исти градјани дају кафа сипају гориво годинама уназад а сада јос висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

03.03.2018 08:53

Користио би свако ауто пут али је прескуп. На релацији Бања лука Сарајево на досад изграђенин дионицама цијена путарине је једнака цијени потрошеног горива. А за категорију 2 прелази још више цијену горива. Ријешење су вињете за нас домаће возаче годишње. А за странце и оне који мање користе ауто путеве 7 дневне и 3 мјесечне. А можда неби било лоше да се уз редовну регистрацију дода и ставка годошња вињета сходно категоризацији возила, а за камионски саобраћај као и свагдје на ауто путу.

ОДГОВОРИТЕ