"9. januar" košta 402 miliona evra

Direktor "Auto-puteva Republike Srpske" Dušan Topić najavio je da će sredinom marta sa predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) biti potpisana dva ugovora koja se odnose na dodatno zaduženje od 47 miliona eura za završetak izgradnje autoputa "9. januar" (Banjaluka-Doboj) i na grant sredstva od 6,8 miliona eura Evropske komisije za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

Republika Srpska 02.03.2018 | 15:29
"9. januar" košta 402 miliona evra
Topić je ponovio da nisu tačne tvrdnje predstavnika opozicije da će izgradnja autoputa "9. januar" koštati oko 500 miliona maraka više nego što je prvobitno predviđeno, već da će konačna cijena iznositi 402 miliona eura.

On je naveo da je na Trećoj investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu 26. februara u Londonu potpisan Memorandum o razumijevanju između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i entitetskih ministarstava saobraćaja i veza koji sadrži planirane projekte u naredne tri godine, a koji bi trebalo da budu finansirani kreditnim sredstvima ove banke.

"Kada je riječ o Srpskoj, fokus je na projektu Koridor `Pet ce`, odnosno dvije dionice - od buduće petlje Rudanka (Kostajnica) do entitetske linije na jugu i od Vukosavlja do Podnovlja, koja bi bila sufinansirana sa EIB-om", rekao je Topić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Govoreći o frekvenciji saobraćaja na autoputevima, on je rekao da frekvencija na auto-putu od Banjaluke do Gradiške nije onakva kakva je prvobitno bila očekivana, s obzirom na to da nije izgrađen most na Savi, ali da je primijetno povećanje broja vozila za skoro 50 odsto nakon puštanja u saobraćaj dijela dionice autoputa "9. januar" na pravcu od Mahovljana do Drugovića.

On očekuje da će nakon završetka auto-puta Banjaluka-Doboj biti drugačije formirane cijene putarine, te da bi moglo biti i blagog smanjenja u odnosu na sadašnje.

Direktor "Auto-puteva Republike Srpske" smatra da bi u aprilu mogao biti potpisan koncesioni ugovor sa kineskim partnerom u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

Govoreći o javnim nabavkama, on je naveo da je u protekle dvije sedmice raspisano desetak javnih nabavki, s obzirom na to da je za određene nabavke planirano finansiranje iz sredstava od akciza, nakon njihovog povećanja.

Topić je dodao da se tenderi odnose na zatvaranje sistema naplate na autoputu Banjaluka-Gradiška, što podrazumijeva tendere za izbor izvođača radova, za izbor nadzornog organa i za izbor opreme, koja će biti ugrađena u naplatne kućice.

On je naglasio da se radi i na izradi planske i studijske dokumentacije koja se odnosi na dionicu Sarajevo-Pale-Sokolac-Rogatica-Višegrad-Vardište, te da je u planu da narednih dana bude raspisan tender za izradu generalnog projekta sa prethodnom studijom izvodljivosti za izgradnju brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Han Pijesak-Sokolac.

Topić je istakao da još nije počela uplata od novih akciza, ali da se očekuje da 5. marta Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrdi odluku o preraspodjeli tih sredstava.

On je rekao da će prihod biti duplo veći u odnosu na dosadašnjih 10 feninga po litri goriva za "Auto-puteve", te da bi sada godišnji prihod po tom osnovu trebalo da bude oko 100 miliona KM.



(BN/Srna)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pixy

02.03.2018 14:43

11 miliona KM/km...i još se hvali time?

ODGOVORITE
Name

Re

02.03.2018 15:06

Pa oce covjek da kaze da cemo imati kvalitetan put, sto da se ne hvali?

Name

Goran

02.03.2018 16:44

Ovo je izgleda najeftiniji auto put u regionu .Cijena od oko 5 mil eura/ km je odlicna .Samo pogledajte kolika je cijena u Srbiji ,Hrvatskoj ili CG.

Name

Re

02.03.2018 17:56

Da, mi volimo auto put, sto skuplji to je kvalitetniji i bolji.

Name

igor

02.03.2018 15:07

Poštovani gospodine, da bi Vam frekvencija na auto-putu Banjaluka-Gradiška bila veća morate prvo da postavite ulaz-izlaz naplatne kućice u Aleksandrovcu i Novoj Topoli. Jer Vi mjerite frekvenciju na osnovu naplate na postojećoj naplatnoj kućici. A ljudi prije tih kućica produže za Laktaše, zaobiđu je iste naplatne kućice i onda se u Aleksandrovcu ili Topoli uključe na auto-put.

ODGOVORITE
Name

Re

02.03.2018 15:55

Da se MD dodvori svojoj okolini.

Name

borac

02.03.2018 15:17

Koji uspjeh a koja budala.

ODGOVORITE
Name

Budala Do Budale

02.03.2018 16:20

Koja korist? Autoput je prazan,svega 2 auta se mimoidju,svi idu na obilaznicu po losijem putu. Narod nema ni za hljeba,a kamoli za cestarinu. Samo dobra prilika da se dobro natrpaju dzepovi na osnovu zaduzenja. Dobra procjena,bogastvo nekome.Narodu zaduzenje.

Name

Budala Do Budale

02.03.2018 16:20

Koja korist? Autoput je prazan,svega 2 auta se mimoidju,svi idu na obilaznicu po losijem putu. Narod nema ni za hljeba,a kamoli za cestarinu. Samo dobra prilika da se dobro natrpaju dzepovi na osnovu zaduzenja. Dobra procjena,bogastvo nekome.Narodu zaduzenje.

Name

3

02.03.2018 16:21

TI I PUT 09.JANUAR PROKLETI BILI.KO ĆE VAM PUTOVATI OVOM TRASOM KAO I B.LUKA r.SAVA.VELIKI STRCNACE NAPLATNE KUCICE NA PUTU B.LUKA-r.SAVA VISE SU KOSTALE NEGO TA RASA A NA AUTO PUTU 09.JANUAR 5X VIŠE NEGO KORDOR PC 5.NEMA PARA OTJRALI STE NAROD.ZATVORITE SE U,, AGAPE,,I PLACITE A RACUN POŠALJITE MIŠKOVICU.MISLIS ŠTO IMAŠ KRAVATU I TAŠNU DA SI NEKO.ISTI SI KAO VETERINAR KADA IDE DA OPLODI KRAVU DOK NISTE RASTJERALI NAROD DRVARSKI I MRKONJIĆKI MAJMUNE.

Name

Re Budala do budale

02.03.2018 18:35

Mile i Slobo Integral ovde dobri minimum 100 miliona €...

Name

Ni

02.03.2018 22:23

Samo tako malo to je pravo ekonomisanje

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

02.03.2018 22:29

I RS-a ima svoj bermudski trougao. Crnji je, dublji, mračniji, zlokobniji i zloslutniji od onoga tamo na nekim dalekim morima. Mnogo narodnog, entitetskog novca propade i nestade, iscuri i potonu bez traga u trouglu kojeg čine Vlada RS-Putevi/Autoputevi RS-Integra. I opet će ako ne bude sreće, a biti je neće.

ODGOVORITE
Name

Placam Put Koji Je Za Moje Pare Napravljen

03.03.2018 08:10

A zasto gradjani placaju auto put kada se novac od akciza koristi za gradnju koji ti isti gradjani daju kafa sipaju gorivo godinama unazad a sada jos vise.

ODGOVORITE
Name

Tiito

03.03.2018 08:53

Koristio bi svako auto put ali je preskup. Na relaciji Banja luka Sarajevo na dosad izgrađenin dionicama cijena putarine je jednaka cijeni potrošenog goriva. A za kategoriju 2 prelazi još više cijenu goriva. Riješenje su vinjete za nas domaće vozače godišnje. A za strance i one koji manje koriste auto puteve 7 dnevne i 3 mjesečne. A možda nebi bilo loše da se uz redovnu registraciju doda i stavka godošnja vinjeta shodno kategorizaciji vozila, a za kamionski saobraćaj kao i svagdje na auto putu.

ODGOVORITE