"Спавачи" у парламенту Српске

Неколико посланика Народне скупштине Републике Српске (РС) и током прошле године показало је крајњу незаинтересованост да користе различите могућности рада у интересу грађана, који их бирају на изборима.

Босна и Херцеговина 02.03.2018 | 10:48
"Спавачи" у парламенту Српске
Предњачи ХСП-ов посланик Ивана Ловрић као потпуно неактивна у раду на одржаним редовним и посебним сједницама у 2017. години, наводи се у извјештају Центара цивилних инициатива (ЦЦИ) о мониторингу рада ентитетског парламента ентитетског парламента.

Куриозитет је, истичу, да посланик Ивана Ловрић нема забиљежене активности на сједницама од преузимања мандата, тј. од краја 2014. године.

Уз то, Ловрић је професионализовала свој статус у тој законодавној институцији, што би је требало мотивисати да видљиво и активно учествује у раду, будући да, уз минули рад, просјечна плата професионалног посланика може да достигне око 3.000 КМ.

И посланик СНСД-а, Чедо Вуковић лани није учествовао, ни кроз постављања посланичких питања, а ни кроз скупштинске дискусије у раду парламенту, но за разлику од Иване Ловрић, у претходним годинама је показао бар минималан активизам кроз рад на сједницама, наводе из ЦЦИ-а.

Вуковић нема статус професионалног посланика у НСРС, те прима паушал од око 1.785 КМ.

Од укупно 83 посланика Народне скупштине РС нису сви били исто активни или заинтересовани да искористе све пословничке могућности у заступању оних који су их бирали да заступају њихове интересе.

ЦЦИ је евидентирао да током 2017. године укупно 13 посланика није поставило или покренули ниједно питање или иницијативу.

Осим Иване Ловрић и Чеде Вуковића, ниједно посланичко питање, ни иницијативу нису поставили или покренули и народни посланици: Милица Ловрић СНСД, Гордана Тешановић СНСД, Душан Берић СДС, Бранко Бутулија СДС, Синиша Илић СРС, Весна Јунгић СНСД, Синиша Максимовић СНСД, те Драгомир Васић СДС.

Највише посланичких питања и иницијатива, у посматраном периоду, поставили су или покренули посланици опозиције: Бранислав Бореновић ПДП - 19, Мирослав Брчкало ПДП - 16, Адам Шукало НС - 13, Игор Остојић СДС - 11, Драган Галић ПДП - 11, Вукота Говедарица СДС - 11.

Истовремено, осам посланика није на скупштинским засједањима дискутовало ни о једној од мјера које су се појавиле на дневном реду ентитетског парламента у 2017. години.

У питању су, наводе из ЦЦИ-а, Милан Дакић ДНС, Вељко Марић СНСД, Ивана Ловрић ХСП, Синиша Илић СРС, Илија Таминџија СНСД, Чедо Вуковић СНСД и Далибор Павић СНСД.

Посланици кој су дискутовали по највећем броју тачака дневног реда, у посматраном периоду, су: Миланко Михајлица СРС РС - 47, Адам Шукало НС - 38, Недељко Гламочак СДС - 35, Здравко Крсмановић НДП - 34, Адмир Чавка СББ - 33 и Драгољуб Давидовић СНСД - 26.

(Фена)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

ТРН

02.03.2018 11:14

Па ту свакако о свему Миле одлуцује знаци само тросити рјеце дзаба нема ту вајде боље сједити и касирати Лову...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

02.03.2018 12:51

Па ста они имају говорит ..кад им сеф казе они проговоре..ал видјели смо оног сто му је написано а не зна процитат и узме пар хиљада марака..е такви нас представљају..назалост..незналице неписмени ..а полтрони и улизице...цаст изузетцима а има их да се на прсте једне руке могу избројат...

Name

Ма да

04.03.2018 21:41

Сигурно најнеписменији је Чедо Вуковић из СНСД-а. Човјек био ватрогасац и после догура до посланика. Њему је боље да ћути. И купио је факултет шумарског инжењера негдје у Србији да би могао бити директор шумског газдинства. И како да идемо напред кад човјек са купљеном дипломом сједи ту гдје сједи и ћути.

Name

Славиша

02.03.2018 11:17

Заборавили сте Сњежану Божић жена сједи некад је има, некад нема, нити шта говори,предлаже и прође мандат за ништа а добро се наплати. Вукота анимирај је данешта гоори забога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

04.03.2018 09:27

Јел то она господја сто на сједници плете приглавке?

Name

Вебер

02.03.2018 11:43

Дигне се кредит од ММФ-а и њима тамо се исплате плате, и тако до месеца до месеца. Народу се уведу акцизе за њихово враћање, а о ни ће и даље да спавању, да буду гласачка машинерија за изглсавање закона који им се по директивама из Брсиела и Вашинготна намећу да би се народу живот што више отежао. Свакје године дође по једна нова генерација за коју нема места. Срушена је привреда у приватизацији, преко 100000 њих из привреде је превремено пензинисан са 50г, исто је и са војском, само шаљеу у пензију, сада имамо државу пензинера из које омладина мора да бежи! А они ништа у приведи нису урадили, напротив, све је веће пропадање, држава се потпуно повукла из привреде, све су већа задуженост и дефицити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

02.03.2018 11:45

Каква скупштина рс шта је то то треба под хитно распустити па људи годинама ништа не раде само узимају бенефиције и плате спавају неки ни не долазе апсолутно само свирају кур..у и узимају дневнице дај народе зар то више није пин ли..ц овог свегаДоклече нам бити важнији ови паразити у власти него ми сами себи нашој дјеци какав предЦедник премијер па гдје су резултати ено их народ пред контејнерима јавним кухињама редовима пред амбасадама у автобусима за иностранство то су им резултати и то годинама.Сколе се затварају фабрике под стечајем већина пропала банке фалирало кредити задужења поскупљења криминал корупција нерешени убиства од лагодног живота све више самоубиства омладина дно цурице се млате ко за свјетско дрога се продаје по школи педофили око школа нестручно неуки са купљеним дипломама 70'/'народа у дуговима кредитима могу овако до сутра .Јел им то успјех заслуга Јел зато узимају толике плате дневнице бијели хљеб аута од130.000 км Питам вас ЗАшто зашто и докле. Шта се десило са нама шта нам је човјек дрогирани па се скине а шта ми .шта нам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

02.03.2018 14:06

Има ли тацке друзе игдје.

Name

Кеко

02.03.2018 11:47

Оног Игора Жунића треба ударити ногом у дупе и избацити из НСРС и из политике уопште. Гледам га како је само циничан, он се смјешка док говори, као и он неком "спустити". Сутра би прешао у ХДЗ само да су они на власти. Ни мање психолога ни веће мутљаге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.03.2018 11:59

Треба им укинути плате и натјерати их да озбиљно раде како би одрадили само ово што су до сада узели и онда растјерати багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

02.03.2018 12:45

Милан Дакић је врло активан погријешили сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

02.03.2018 12:53

СВЕ ПАЊ ДО ПАЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаро

02.03.2018 13:00

Конацно рјесење за те лелему... је да наставе да раде дзаба косто они то културно казу волонтерски јер они су изгласали тај закон кои не постои нигдје у свијету друго да им се искљуци гријање и одузму фотеље тако да стоје и раде као коњи и да не смију напустити сједницу па цемо видјети онда резултате рада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

02.03.2018 13:41

А гдје вам је ту она Мрда, из СНСД-а, никада је нико није цуо да дискутује, а види је слуцајно ако камера снима неког дискутанта, а она сједи иза и зијева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

02.03.2018 13:54

Спавачи к'о спавачи, нит' шта раде нит' чему вриједе а можда би они и радили ал' не умију, ту су гдје им мјесто није. Ако мене питате, ја мислим да смо ми криви. Видјели сте Цвијетина, човјек ћутао и проговори тј. поче читати, ех камо лијепе среће да није ни сад, па цијела регија нам се смије. Ако мене питате, ја мислим да смо ми криви. Има један стари лијек за спаваче, за мутиводе, за папке, за прелетаче и све оне који хоће у политику због личних интереса – а морамо признати много их је и то на свим нивоима власти (и позиција и опозиција) Е тај лијек је го....ва мотка. Оганизујеш народ да оду прво у бербу ( мотке морају бити свјеже да се фино савијају, да их намлатимо а да им физички превише не нашкодимо) па на улицу, а затим пред зграде општина, пред зграду владе, па их тако намлатити да виде да ни ми нисмо српски зајеб него Срби којима је догорјело до ноктију, да су нас до зида сатјерали па немамо више куд, да немамо више времена за толеранцију а ни зај...цију. Овдје се само тако може ријешити проблем, све друго неће дати жељене разултате, на жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

02.03.2018 17:44

Михајлица опет најактивнији. Да је висе оваквих посланика. Конкретно, аргументовано, остро према резиму а у слузби народа.

Name

М А X

02.03.2018 14:13

Мој Славиша Марковицу кога ти посла за Бања луку у народну скупштину !!! Једног наркомана,криминалца лопова и Незнам како да га висе назовем. Човјека који је купио средњу школу,а факултет завршио редовно за лову... свака вам част и ваша доброта Нек вам је на душу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јел то ти

02.03.2018 14:47

Описујеш онога Михаљициног посланика из Зворника и он је још гори .

Name

Редуктор

02.03.2018 14:48

А онај социјалиста Драган Ристић и њега сте заборавили, још никад ниједну ријеч реко није а професионални посланик и кошта пет шест хиљада месечно овај напаћени народ..... Жалосно ко нас све представља десет људи дискутује остало све метузалеми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2018 15:03

Мало ми је безвезе да казу да су неактивни, па активни су цим гласају, знаци слусају, заинтересовани су, уцествују итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

02.03.2018 15:19

Што би Чедо Вуковић било шта дискутовао јер поред паушала кога прима у Скупштини за нерад...кад је био начелник Општине Кнеежево исту је оставио у губитку око 6 мииона КМ па ником ништа...кажу плаћао гласове код избора за посланика...а сада је директор шумарије у Кнежеву па по обичају као и остали по кубику обловине и до 10 км....неби ни ја проговори...сретно Чедо....ј...еш народ и државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.03.2018 15:23

Која глупа прица па ко је ту због народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

02.03.2018 15:45

Ја кад год пребацим на канал Скупштине увијек видим да Чава прича, а овде га нигде нема. Он је најактивнини, бар за мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риалити соуу

02.03.2018 15:56

А Плату јел примала...одмах јој одузети примања и преусмерити на социјалу.....бог те мазо и бабе на пијаци за тезгом несто проговоре....

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

02.03.2018 16:30

Стратегија развоја БиХ иде годинама у само 2 правца: Први је ревносно подизање кредита, а други је изнудити резултат непостено, или крадјом или криминалом. Иако користим нерадо тај израз али се ради о менталитету Папка - зато су се они код нас и намозили. Фактицки им прија клима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберка

02.03.2018 17:12

Е дабогда ја цркла ако икад висе гласам за Милицу Ловриц и Синису Максимовица. Срам и биједа!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Семберка

03.03.2018 18:19

Е, вала жено, не знам што си и до сада гласала за ова два дебила. Што је најгоре, они ни да бекну ни у својој струци, што ће рећи да везе немају ни о свом послу, а камоли да дискутују о стварима о којима тек немају благе везе.

Name

Семберка

03.03.2018 19:02

Велика греска. Срам их било ако се опет кандидују иједно. Фикуса има довољно у скупстини и без њих. Озлоједјена сам!

Name

БОБА

02.03.2018 17:36

ЗНАТЕ ЛИ КО СИЈЕДИ ПО ОПШТИНАМА КАО ОДБОРНИЦИ БОЉЕ ДА НЕ ЗНАТЕ.СВЕ ГОРЕ ОД ГОРЕГ.БИТНО ЈЕ ДА ИХ ЈАВНОСТ ГЛЕДА.СПАВАЈУ ЗАТО ШТО СУ ИМ ПУНИ ЏЕПОВИ НЕМАЈУ БРИГА.МОГУ РАДИТИ ШТА ХОЋЕ.МАЛО ИМ ЈЕДНО МЈЕСТО ПА ХОЋЕ НА ДЕСЕТ.ПОСТАВЉЕНИ СТРАНАЧКИ.МЕНИ НИЈЕ ЈАСНО КАКО МОГУ ГЛЕДАТИ СВОЈЕ СУСЈЕДЕ ПРИЈАТЕЉЕ У ОЧИ КАД СЕ СВИ ЗНАЈУ ИЗМЕЂУ СЕБЕ .НИ СРАМА НИ СТИДА.АЛИ БИТНО ЈЕ ДА СУ ЖЕСТОКИ ВИЈЕРНИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рогатица мала

03.03.2018 18:30

Угледајте се на "мудре"рога'чане...они су видјели да их изабрани представници брукају у престоници,па су једног повукли и изабрали га за начелника...добро њему,добро њима-било у понедељак по изборима...мало за ово,мало за оно и оде 50 марона до подне пазарног дана,зарађених за један обични"x"!До неких нових"x",остаје добро ономе који им чак ни у предизборној кампањи није обећао ништа,осим са билбордера подигнуте лијеве руке и ЋИРИЛИЦОМ(да се зна ко је срБске крви) исписано"ХВАЛА"..Тако да би све преко овога што би захтјевали насељеници ове касабе,било тражење хљеба преко погаче у овим кризним временима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

04.03.2018 19:19

И ми смо остали спаваци цим нас краду на насе оци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попус ЦЕДО.

09.03.2018 00:16

Па како ЦЕДО ВУКОВИЦ ДА ЗНА ПРИЦАТИ БИЛО СТА ИМАЛ ИТКО ИКАКВА ВЛАСТ МОРАЛ И ОБРАЗ ДА ИСПИТА КАКО ЈЕ КУПИО ДИПЛУ КАД ЈЕ ОН ТОТАЛНО ГЛУП ИЗ ОСНОВНЕ СКОЛЕ.ДАБОГДА ЦРКО СТО ПРИЈЕ ,НЕК (ПУСИ КУРАЦ)ЈЕБЕМ ГА У УСТА.

ОДГОВОРИТЕ