Вјештачка кожа у служби здравља

Јапански научници створили су вјештачку електронску кожу која може свог корисника да упозори на срчане проблеме.

Занимљивости 02.03.2018 | 07:30
Вјештачка кожа у служби здравља
Свједоци смо невјероватних технолошких иновација, које најлакше примјећујемо користећи интернет, паметне телефоне и друштвене мреже.

Ипак, осим мобилних апликација, на велику срећу, постоји и технолошки напредак човјечанства који се односи и на оне мање познате иновације из области медицине и индустрије.

Научници свакодневно раде на осмишљавању алата који ће омогућити људима да квалитетније живе. Из тих побуда, јапански научници осмислили су вјештачку, такозвану електронску кожу, која путем интернета прати рад срца свог носиоца, односно корисника.

Уз помоћ ЛЕД екрана, димензија 16x24, који се постави на кожу, кориснику је омогућено да свакодневно прати функционисање срца. Такав уређај ће у будућности моћи прецизније да пружи информације кориснику, али и његовом доктору, што ће довести до боље превенције од срчаног удара, али и прецизнијег лијечења срчаних болесника.

Креатори електронске коже надају се да ће она постати стандардни алат за медицинску његу, те да ће се моћи користити у свим клиникама широм планете. Њихов циљ је да вјештачка кожа ускоро буде доступна свима без обзира на то из које земље корисник долазио.

Иза пројекта стоји Такао Сомеа, професор на Универзитету у Токију, који се нада да ће његов патент бити доступан на тржишту за три године, али до тада тврди да још има пуно посла на усавршавању овог револуционарног производа.

Овај јапански изум у себи садржи све податке о раду срца свог корисника, које доктор може да протумачи током лијечења пацијента. Осим тога, овај производ има могућност ранијег упозоравања свог корисника промјеном боје на дисплеју, помоћу које корисник добија прве информације о изненадним прекидима или болестима.

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар