Vještačka koža u službi zdravlja

Japanski naučnici stvorili su vještačku elektronsku kožu koja može svog korisnika da upozori na srčane probleme.

Zanimljivosti 02.03.2018 | 07:30
Vještačka koža u službi zdravlja
Svjedoci smo nevjerovatnih tehnoloških inovacija, koje najlakše primjećujemo koristeći internet, pametne telefone i društvene mreže.

Ipak, osim mobilnih aplikacija, na veliku sreću, postoji i tehnološki napredak čovječanstva koji se odnosi i na one manje poznate inovacije iz oblasti medicine i industrije.

Naučnici svakodnevno rade na osmišljavanju alata koji će omogućiti ljudima da kvalitetnije žive. Iz tih pobuda, japanski naučnici osmislili su vještačku, takozvanu elektronsku kožu, koja putem interneta prati rad srca svog nosioca, odnosno korisnika.

Uz pomoć LED ekrana, dimenzija 16x24, koji se postavi na kožu, korisniku je omogućeno da svakodnevno prati funkcionisanje srca. Takav uređaj će u budućnosti moći preciznije da pruži informacije korisniku, ali i njegovom doktoru, što će dovesti do bolje prevencije od srčanog udara, ali i preciznijeg liječenja srčanih bolesnika.

Kreatori elektronske kože nadaju se da će ona postati standardni alat za medicinsku njegu, te da će se moći koristiti u svim klinikama širom planete. Njihov cilj je da vještačka koža uskoro bude dostupna svima bez obzira na to iz koje zemlje korisnik dolazio.

Iza projekta stoji Takao Somea, profesor na Univerzitetu u Tokiju, koji se nada da će njegov patent biti dostupan na tržištu za tri godine, ali do tada tvrdi da još ima puno posla na usavršavanju ovog revolucionarnog proizvoda.

Ovaj japanski izum u sebi sadrži sve podatke o radu srca svog korisnika, koje doktor može da protumači tokom liječenja pacijenta. Osim toga, ovaj proizvod ima mogućnost ranijeg upozoravanja svog korisnika promjenom boje na displeju, pomoću koje korisnik dobija prve informacije o iznenadnim prekidima ili bolestima.

(Agencije) 

Komentari / 0

Ostavite komentar