МУП: Деблокирани путеви у ФБиХ

Федерални министар унутрашњих послова Аљоша Чампара рекао је да су путеви у Федерацији БиХ /ФБиХ/ деблокирани координисаном акцијом и да је безбједносна ситуација стављена под контролу, те да и даље трају преговори са групом бораца који блокирају петљу Шићки Брод.

Босна и Херцеговина 01.03.2018 | 17:48
МУП: Деблокирани путеви у ФБиХ
Чампара је нагласио да се, иако су неки прижељкивали сукобе, то није десило, и све је ријешено без инцидената.

Према његовим ријечима, борци су овај пут били изманипулисани, а оперативна сазнања упућују на то да је блокада направљена тако да изазове стање опште несигурности.

Федерални премијер Фадил Новалић потврдио је на данашњој конференцији за новинаре да су, у координисаној акцији Федералне управе полиције, кантоналних МУП-ова и Дирекције за координацију полицијских тијела, деблокирани путеви у ФБиХ, изузев Тузле гдје се демобилисани борци и даље налазе на петљи Шићки Брод.

Новалић је подсјетио да борци имају три захтјева: увођење регистра, укидање борачких удружења и омогућавање надокнада за борце, преносе федерални медији.

"Двије су на кривој адреси у овом моменту. Када је ријеч о давању новца борачким организацијама, од 18 милиона колико се троши, 300.000 КМ иде у те организације и то смо укинули. Немамо утицај да кантонима кажемо `укините те организације`. То су удружења грађана", рекао је Новалић.

Он је навео је да је регистар дјелимично урађен.

"Тек смо урадили регистар давања, корисника давања са свих нивоа Федерације, кантона и ФБиХ је убацила све податке од 126.000 бораца, отворили смо софтверски програм да то ураде кантони и општине, али то не раде са превеликом вољом. Неопходно је извршити притисак на кантоне и општине", поручио је федерални премијер.

Према његовим ријечима, манипулише се подацима о броју бораца.

"Од 576.000 регистрованих бораца, неки су били само мјесец у борби. Подацима се манипулише и поменути број није мјерило", рекао је Новалић.

Федерални министар за питања бораца и инвалида рата Салко Букваревић рекао је, након данашњих састанака у Влади ФБиХ, да се у институцијама морају рјешавати проблеми у вези са статусом демобилисаних бораца који су блокирали саобраћајнице у великом дијелу ФБиХ.

Он је на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву нагласио да је то први закључак Владе ФБиХ, док се други односи на то да нацрт закона треба да у оба дома Федералног парламента буде усвојен до краја марта.

"Предвиђено је 15 права за припаднике ове категорије", додао је Букваревић.

(Срна)
(Фото:Анадолија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сена Укинути треба

01.03.2018 19:54

Укинути треба све општинске слузбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.03.2018 20:46

Ово ко назива борцима он је пролупо.док се нијр нсто упетљо са хрватима дрзсли само 25% територије бивсе беиха.свуда их је унпрофор И нато спасаво.

Name

ре:ре

01.03.2018 22:01

Били сте спремни за нову тракторијаду од БЛ до Требиња да Бил а није Питон, није рекао ‘ајде доста. Зато ћути мишу. А у вези ових плаћеника СББ-а и ХДЗ УЗП-а, није вриједно трошити ријечи.

Name

Ре ре

02.03.2018 00:02

Погледај "Забрањени исказ" од Кукањца, можда схватиш, али сумњам...

Name

Ојха

01.03.2018 21:09

Ово су само пијуни који су добили паре да праве хаос. Има тога и у рсу, не бих сада о томе али це се препознати они који узимају новац да разбијају свој народ. Нецете јос дуго ;)

ОДГОВОРИТЕ