MUP: Deblokirani putevi u FBiH

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je da su putevi u Federaciji BiH /FBiH/ deblokirani koordinisanom akcijom i da je bezbjednosna situacija stavljena pod kontrolu, te da i dalje traju pregovori sa grupom boraca koji blokiraju petlju Šićki Brod.

Bosna i Hercegovina 01.03.2018 | 17:48
MUP: Deblokirani putevi u FBiH
Čampara je naglasio da se, iako su neki priželjkivali sukobe, to nije desilo, i sve je riješeno bez incidenata.

Prema njegovim riječima, borci su ovaj put bili izmanipulisani, a operativna saznanja upućuju na to da je blokada napravljena tako da izazove stanje opšte nesigurnosti.

Federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da su, u koordinisanoj akciji Federalne uprave policije, kantonalnih MUP-ova i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, deblokirani putevi u FBiH, izuzev Tuzle gdje se demobilisani borci i dalje nalaze na petlji Šićki Brod.

Novalić je podsjetio da borci imaju tri zahtjeva: uvođenje registra, ukidanje boračkih udruženja i omogućavanje nadoknada za borce, prenose federalni mediji.

"Dvije su na krivoj adresi u ovom momentu. Kada je riječ o davanju novca boračkim organizacijama, od 18 miliona koliko se troši, 300.000 KM ide u te organizacije i to smo ukinuli. Nemamo uticaj da kantonima kažemo `ukinite te organizacije`. To su udruženja građana", rekao je Novalić.

On je naveo je da je registar djelimično urađen.

"Tek smo uradili registar davanja, korisnika davanja sa svih nivoa Federacije, kantona i FBiH je ubacila sve podatke od 126.000 boraca, otvorili smo softverski program da to urade kantoni i opštine, ali to ne rade sa prevelikom voljom. Neophodno je izvršiti pritisak na kantone i opštine", poručio je federalni premijer.

Prema njegovim riječima, manipuliše se podacima o broju boraca.

"Od 576.000 registrovanih boraca, neki su bili samo mjesec u borbi. Podacima se manipuliše i pomenuti broj nije mjerilo", rekao je Novalić.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida rata Salko Bukvarević rekao je, nakon današnjih sastanaka u Vladi FBiH, da se u institucijama moraju rješavati problemi u vezi sa statusom demobilisanih boraca koji su blokirali saobraćajnice u velikom dijelu FBiH.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu naglasio da je to prvi zaključak Vlade FBiH, dok se drugi odnosi na to da nacrt zakona treba da u oba doma Federalnog parlamenta bude usvojen do kraja marta.

"Predviđeno je 15 prava za pripadnike ove kategorije", dodao je Bukvarević.

(Srna)
(Foto:Anadolija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sena Ukinuti treba

01.03.2018 19:54

Ukinuti treba sve opštinske sluzbe.

ODGOVORITE
Name

re

01.03.2018 20:46

Ovo ko naziva borcima on je prolupo.dok se nijr nsto upetljo sa hrvatima drzsli samo 25% teritorije bivse beiha.svuda ih je unprofor I nato spasavo.

Name

re:re

01.03.2018 22:01

Bili ste spremni za novu traktorijadu od BL do Trebinja da Bil a nije Piton, nije rekao ‘ajde dosta. Zato ćuti mišu. A u vezi ovih plaćenika SBB-a i HDZ UZP-a, nije vrijedno trošiti riječi.

Name

Re re

02.03.2018 00:02

Pogledaj "Zabranjeni iskaz" od Kukanjca, možda shvatiš, ali sumnjam...

Name

Ojha

01.03.2018 21:09

Ovo su samo pijuni koji su dobili pare da prave haos. Ima toga i u rsu, ne bih sada o tome ali ce se prepoznati oni koji uzimaju novac da razbijaju svoj narod. Necete jos dugo ;)

ODGOVORITE