Мостарски Срби иду јединствено

Координација Срба Мостар на идућим општим изборима имаће јединствену листу или подржати јединствен наступ српских странака, закључио је Сабор Координације српских организација из Мостара.

Босна и Херцеговина 01.03.2018 | 09:42
Мостарски Срби иду јединствено
Са Сабора је упућен позив странкама из Републике Српске да подрже јединство мостарских Срба, јер само на тај начин Срби у Херцеговачко-неретванском кантону имају шансу да изаберу своје легалне и легитимне представнике у власти.

Сабор је био извјештајни, а на њему су синоћ учествовали представници осам организација које дјелују у Координацији.

Према ријечима предсједника Координације Душана Голе, са Сабора је упућен позив свим Србима у Мостару да се укључе у рад Координације дјеловањем у удружењима која чине Координацију или евентуално укључивањем својих удружења у рад Координације.

Он је истакао да је упућен и позив Мостарцима из свих крајева Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе и дијаспоре да подрже и помогну рад Координације Срба Мостар.

"Координација Срба Мостар позива све органе власти у Федерацији и на нивоу БиХ на равноправан третман српског народа у Мостару и ФБиХ са друга два конститутивна народа и да се исправи дискриминација Срба када је ријеч о образовању, запошљавању, подршци српским удружењима и пројектима кроз буџете општина, кантона и федерације БиХ", навео је Голо.

Он је додао да Координација позива скупштине Херцеговачко-неретванског, Западнохерцеговачког, Посавског и Ливањског кантона да усвоје измјене Устава кантона како би Срби постали формално-правно конститутиван народ, а законодавне и извршне органе свих кантона и ФБиХ да својим одлукама спроведу и фактичку конститутивност српског народа.

У закључцима се позивају политичке странке из Мостара и ФБиХ да при доношењу политичких одлука важних за сва три народа у Мостару уважавају и равноправно третирају политичке странке српског народа које дјелују кроз Координацију Срба Мостар, те уважавају српске ставове у будућим рјешењима за Мостар.

"Координација Срба Мостар напомиње политичке странке из Републике Српске да приликом измјена Изборног закона БиХ у Парламентарној скупштини БиХ заступају и уважавају ставове Координације Срба Мостар, а посебно оне које се односе на изборна правила за Мостар", један је од закључака Сабора.

Голо је навео да је став Координација да Мостар мора бити јединствен и мултиетнички град, са једнаким правима за све народе и грађане, "јер као такав има шансе да постане нормалан европски град".

Он је додао је Координација у протекле двије године, колико постоји, одржала стотине састанка са домаћим политичарима и представницима међународне заједнице у вези са захтјевима Срба када је ријеч о рјешењима за Мостар, али и у вези са проблемом конститутивности, проблемом расподјеле средстава из буџета, те запошљавањем, али да, нажалост, резултата није било.

"Уколико на изборима не изаберемо своје представнике, сва наша борба ће бити узалудна", навео је Голо.

Координацију чине СПКД "Просвјета" Градски одбор Мостар, СПКУД "Гусле" Мостар, Удружење Срба повратника, Удружење ветерана, СНСД, СДС, "Просвјета" Мостар, Српско грађанско вијеће, Удружење младих "Митрополит Леонтије" и као посматрач Српска православна црквена општина Мостар.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Предраг Мостар

01.03.2018 09:00

Подрска за равноправност у кантонима гдје ХДЗ недозвољава равноправност. Исправити сваку дискриминацију како у Мостару тако и Добоју и свим дјеловима БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2018 13:53

Нисмо ми за демократије. Тољага нама треба и онда се грлимо

Name

Сацекајте

01.03.2018 09:33

Сад це то одмах миле дудук договорити са заститником Срба католиком цовицем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА Голу

01.03.2018 10:37

ДОСТА ДУСАНЕ ГОЛО ИНСТРУКЦИЈА МЛАДЕНА КРЊЕУСИЦА.КАКО ДА ВАМ ДАМО ПОДРСКУ КАДА СТЕ ПУПОЉАК ДОДИКА,А ДОДИК СЕ БОРИ ДА СРБИ НЕ БУДУ КОНСТИТУТИВНИ НАРОД У НАХИЈИ ДРАГАНА ЧОВИЦА.ГОЛО ЋУТИ И НЕ МЛАТИ.ТАКО СТЕ ГЛАСАЛИ ЗА ЛИЈАНОВИЦЕ КОЈИ ВАМ ЈЕ ОСТАО ДУЖАН ПО 100 КМ ИЛИ ЗА ПОКВРЕНУ САЛАМУ.